- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (08.06.2016, 23:01)
- Andreea Traicu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
DNA răspunde cererii CCR privind dosarele de abuz în serviciu, articol ce va fi luat în discuţie de către judecători pe 15 iunie
Direcţia Naţională Anticorupţie a trimis judecătorilor Curţii Constituţionale a României date despre dosarele de abuz în serviciu, din perioada 2006-2012, făcând o analiză a hotărârilor judecătoreşti pronunţate în cauze care vizau respectiva infracţiune.
Urmărește
1536 afișări
DNA răspunde cererii CCR privind dosarele de abuz în serviciu, articol ce va fi luat în discuţie de către judecători pe 15 iunie (Imagine Liviu Adascalitei / Mediafax Foto)
DNA susţine că excepţiile de neconstituţionalitate au fost supuse, de-a lungul timpului, controlului de constituţionalitate cu privire la noţiunile de vătămare a drepturilor sau intereselor legitime, îndeplinire defectuoasă a atribuţiilor de serviciu şi folos necuvenit, fiind considerate constituţionale.
Procurorii anticorupţie au făcut şi o analiză a hotărârilor judecătoreşti referitoare la infracţiunea de abuz în serviciu pentru perioada 2006 – 2016, susţinând că acestea urmăresc o jurisprudenţă naţională constantă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Unul dintre dosarele date exemplu, este cel în care fostul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, în legatură cu achiziţionarea în condiţii ilegale a unei locuinţe de serviciu la preţ subvenţionat.
"Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a avut în vedere că acuzaţia constând în încălcarea, de către inculpaţi, a obligaţiilor legale, din ordinele şi instrucţiunile de la nivelul ministrului Apărării Naţionale care interziceau repartizarea, vânzarea, cumpărarea locuinţei de serviciu în regim subvenţionat de către persoanele care au deţinut sau deţin în proprietate ele sau soţul, soţia ori copilul aflaţi în întreţinere o locuinţă proprietate personală reprezintă abuz în serviciu. Actul defectuos a constat în depunerea de rapoarte documente, declaraţii necorespunzătoare adevărului şi neverificarea îndeplinirii condiţiilor, de către cei care aveau această sarcină de serviciu. Analizând ce presupune îndeplinirea în mod defectuos a unui act, instanţa supremă a reţinut că prin această activitate infracţională se înţelege efectuarea unei operaţii altfel decât trebuia efectuată sau efectuarea unei operaţii în mod discreţionar", explică DNA.
Un alt exemplu dat exemplu este dosarul Poşta Română, în care doi fosţi miniştri au fost condamnaţi, Zsolt Nagy la patru ani de închisoare cu suspendare şi Tudor Chiuariu la trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare.
"Acuzaţia reţinută pentru inculpaţii care, în calitate de membrii ai guvernului, au iniţiat şi avizat proiectul unei H.G. consfinţind astfel definitiv trecerea imobilului, proprietate publică a statului, în domeniul privat al statului, pentru obţinerea unui avantaj patrimonial, în favoarea unei societăţi comerciale, reprezintă, în accepţiunea ICCJ, abuz în serviciu", susţin procurorii.
În acelaşi context, procurorii dau exemplul unor angajaţi ai statului, unui profesor universitar şi chiar al unui procuror, toţi condamnaţi de instanţe pentru abuz în serviciu, în total, din 2006 până la data de 15 mai 2015, fiind trimise în judecată pentru această infracţiune 1471 de persoane, dintre care 569 au fost condamnate.
Judecătorii Curţii Constituţionale a României au amânat la data de 24 mai decizia privind sesizarea de neconstituţionalitate referitoare la abuzul în serviciu până la 15 iunie, solicitând parchetelor statistici legate de dosarele în domeniu.
O decizie de neconstituţionalitate a CCR ar avea consecinţe directe asupra a peste 800 de dosare aflate în lucru, potrivit datelor DNA.
Articolul controversat din Codul Penal prevede că ''fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică''.
Articolul 13(2) din Legea nr.78/2000 prevede că ''în cazul infracţiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcţiei, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime''.
Citeşte şi: Carambol pe DN1: Două TIR-uri şi un autocar, implicate în accident. Traficul, blocat pe un sens
Citeşte şi: Iohannis i-a primit la Cotroceni pe judecătorii Curţii Constituţionale, la solicitarea lui Augustin Zegrean - FOTO
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Trei inculpaţi din dosarul lui Oprescu cer acord de recunoaştere a vinovăţiei/ Oprescu: "Să fie sănătoşi. Nu o să recunosc niciodată acuzaţiile astea"
Citește și: George Becali, audiat de procurorii DNA în dosarul privind cărţile scrise de deţinuţi: Am fost chemat ca martor, este vizată comisia de penitenciar şi dacă am fost favorizat - VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe