- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
DNA sesizează CSM după declaraţiile lui Ponta legate de procurorul din dosarul său: "Afirmaţiile denigratoare" sunt de natură să "submineze şi să aducă atingere instituţiei" / CSM sesizează Inspecţia Judiciară
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) cere Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să analizeze dacă declaraţiile premierului Victor Ponta, potrivit cărora ”singura problemă a ţării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră”, aduc atingere independenţei justiţiei. Conducerea CSM a sesizat, ulterior, Inspecţia Judiciară, solicitând să verifice dacă afirmaţiile respective au afectat independenţa sistemului judiciar.
DNA cere CSM să stabilească dacă declaraţiile lui Ponta privindu-l pe procurorul din dosarul său aduc atingere independenţei justiţiei (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Foto)
UPDATE 16:15 - CSM sesizează Inspecţia Judiciară în cazul afirmaţiilor făcute de Ponta
Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat, vineri, Inspecţia Judiciară, solicitând să verifice dacă afirmaţiile premierului Victor Ponta, făcute după trimiterea sa în judecată, au afectat independenţa sistemului judiciar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de rezultatul votului unanim exprimat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) cu ocazia Adunării Generale a Procurorilor din 18 septembrie, prin care au solicitat CSM să analizeze dacă afirmaţiile publice ale premierului Victor Ponta, făcute ca urmare a trimiterii sale în judecată, aduc atingere independenţei sistemului judiciar.
"În temeiul art. 30 alin 1 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, conducerea Consiliului a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării verificărilor necesare pentru a stabili dacă şi în ce măsură afirmaţiile publice ale domnului Victor Viorel Ponta au fost de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său. Pe această cale, Consiliul Superior al Magistraturii solicită respectarea obligaţiei de rezervă faţă de activităţile sistemului judiciar, mai ales în situaţiile în care se face referire la cauze aflate în derulare pe rolul parchetelor sau instanţelor de judecată. Depăşirea obligaţiei de rezervă ce incumbă reprezentanţilor puterilor statului de drept afectează echilibrul acestuia şi aduce atingere valorilor sale fundamentale", se arată într-un comunicat de presă al CSM.
Premierul Victor Ponta a scris pe Facebook, joi, după anunţul DNA privind trimiterea sa în judecată, că ”ingura problemă a ţării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând şi imaginând fapte şi situaţii neadevărate din urmă zece ani”.
Direcţia Naţională Anticorupţie anunţă, vineri, că în Adunarea Generală a Procurorilor, constituită la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, în legătură cu propunerile de modificare şi completare a Legii 303/2004, privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a fost inclus pe ordinea de zi şi subiectul privind aceste declaraţii ale premierului României.
Potrivit sursei citate, cei 90 de procurori prezenţi la Adunarea Generală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să analizeze dacă afirmaţiile respective sunt de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.
”Declaraţia respectivă este cu atât mai gravă cu cât actele întocmite de procuror sunt supuse verificării de către şefii ierarhici, sub aspectul legalităţii şi temeiniciei, conform dispoziţiilor Codului de Procedură Penală. Astfel, afirmaţiile făcute de Ponta Victor-Viorel, prin prisma funcţiei deţinute, au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natură să submineze şi să aducă atingere instituţiei în care îşi desfăşoară activitatea procurorul, precum şi independenţei sistemului judiciar”, arată DNA.
În solicitarea adresată CSM, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie consideră că ”afirmaţiile denigratoare” făcute de primul ministru afectează reputaţia profesională a procurorului care a instrumentat cauza, cât şi a procurorilor abilitaţi să se pronunţe cu privire la legalitatea şi temeinicia soluţiei dispuse în dosarul respectiv - trimitere în judecată.
”Aceste afirmaţii pun la îndoială obiectivitatea cu care sunt instrumentate dosarele penale, cât şi probitatea morală şi profesională a procurorilor care îşi desfăşoară activitatea în cadrul acestei instituţii, ceea ce este de natură să aducă o gravă atingere independenţei Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Reamintim că independenţa sistemului judiciar este o consecinţă a integrităţii profesionale şi morale, iar imparţialitatea şi integritatea sunt atribute ce trebuie garantate conform prevederilor legale”, mai spune DNA.
Joi, la aproape trei luni şi jumătate de la punerea sa sub urmărire penală în dosarul "Turceni-Rovinari" şi după cinci "vizite" la DNA, Victor Ponta a fost trimis în judecată, pentru fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat, respectiv fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor.
Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, prin cabinet individual de avocat, Victor-Viorel Ponta a obţinut de la SCA ”Şova şi Asociaţii” suma 181.439,98 de lei, pentru activităţi, care însă în realitate nu s-au efectuat.
Victor Ponta este primul premier post-decembrist trimis în judecată în timpul mandatului său.
Victor Ponta a fost învestit în funcţia de prim-ministru al României în 8 mai 2012, în urma căderii Guvernului Ungureanu, prin moţiunea de cenzură a Uniunii Social-Liberale.
El a fost preşedinte al PSD timp de mai bine de cinci ani, până în luna iulie, când, la scurt timp de la punerea sa sub acuzare, a anunţat că se retrage de la conducerea partidului. Premierul a anunţat, printr-o scrisoare adresată liderilor social-democraţi şi postată pe Facebook, decizia de "a nu mai ocupa nicio funcţie de conducere" în PSD, până la momentul în care îşi va demonstra nevinovăţia faţă de acuzaţiile care îi sunt aduse în justiţie.
Ponta a intrat în PSD pe vremea lui Adrian Năstase, iar anterior a fost, pe rând, procuror, secretar de stat, ministru delegat pentru Controlul implementării programelor cu finanţare internaţională şi urmărirea aplicării Acquisului Comunitar şi ministru-delegat pentru relaţia cu Parlamentul.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.