- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (04.02.2015, 20:50)
- Laura Mitran
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
DNA: Strutinsky a primit peste 2 milioane de euro ca să intervină pentru plata unor lucrări
Omul de afaceri Sorin Strutinsky, reţinut miercuri de DNA, este acuzat că ar fi primit peste 2 milioane de euro ca să intervină la funcţionari din mai multe instituţii pentru ca firma denunţătorului, care avea contracte cu acestea, să îşi primească banii stipulaţi pentru lucrări.
Urmărește
575 afișări
DNA: Strutinsky a primit peste 2 milioane de euro ca să intervină pentru plata unor lucrări (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Strutinsky este acuzat de patru infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată, instigare la săvârşirea a două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, şi instigare la săvârşirea a două infracţiuni de spălare a banilor, în formă continuată, se arată într-un comunicat al DNA.
Strutinsky va fi prezentat, joi, la Tribunalul Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Potrivit procurorilor, în perioada 2009 - 2013, Strutinsky a pretins şi primit sume de bani, de la reprezentantul unei societăţi comerciale care avea contracte de executare lucrări cu Direcţia Apelor Dobrogea Litoral (DADL), Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime S.A. Constanţa, Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile S.A. Constanţa. În schimb, el a promis că îşi va exercita influenţa asupra funcţionarilor instituţiilor respective, astfel încât societatea denunţătorului să îşi primească banii stipulaţi în contractele respective.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Potrivit unor documente ale anchetatorilor, obţinute de MEDIAFAX, Strutinsky ar fi intervenit pentru plata firmei SC Argos Industria SRL, care câştigase contractele respective parte a unui consorţiu de firme.
DNA mai arată în comunicat că banii au fost primiţi de Strutinsky în contul unor societăţi comerciale indicate de el, iar pentru justificarea acestor transferuri, inculpatul a determinat reprezentanţii acestor societăţi să falsifice mai multe contracte care să ateste operaţiuni cu caracter fictiv. În acest mod, banii au fost reintroduşi în circuitul civil, cunoscând că provin din săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.
Astfel, în cursul anului 2009, Strutinsky a pretins de la un denunţător o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea comercială reprezentată de acesta, în baza a trei contracte încheiate cu DADL.
Ulterior, în baza pretinderii iniţiale, în perioada 2009 - 2012, Strutinsky a primit de la denunţător, suma totală de 1.286.958,17 lei, banii fiind viraţi din conturile bancare ale societăţii reprezentate de denunţător, în conturile bancare ale societăţilor comerciale indicate de suspect, respectiv S.C. New Home Construct S.A., S.C. Mehmetoglu S.R.L., SC Nefermin S.R.L., S.C. Panel Building System S.R.L. şi S.C. CDS Project S.R.L.
În cursul anului 2012, Strutinsky a pretins de la acelaşi denunţător, o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de aceeaşi societate reprezentată de denunţător, în baza unui contract încheiat cu Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime S.A. Constanţa (extinderea unei dane din portul Constanţa).
După ce societatea beneficară a contractului de lucrări a încasat suma de aproximativ 5.000.000 lei, denunţătorul a renegociat, în data de 11.01.2015, cu Strutinsky, suma pe care acesta din urmă o pretindea, de la 10%, la 8%, respectiv de la suma de 500.000 lei, la 400.000 lei.
Tot în cursul anului 2012, Strutinsky a pretins de la denunţător o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către aceeaşi societate (ca parte a unui consorţiu de firme), în temeiul unui contract încheiat cu Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile S.A. Constanţa (lucrări de întreţinere pe Canalul Dunărea - Marea Neagră şi pe Canalul Poarta Albă - Midia - Năvodari).
Consorţiul de firme din care făcea parte societatea denunţătorului a încasat preţul lucrărilor executate (12.744.039 lei şi TVA aferentă de 3.058.569,53 lei), în baza contractului anterior menţionat.
Ulterior, în baza pretinderii iniţiale, Strutinsky a primit de la denunţător, suma de 635.886,80 lei, banii fiind viraţi din conturile bancare ale societăţii denunţătorului în conturile bancare ale societăţilor comerciale indicate de către cel prim menţionat, respectiv S.C. Sisteme Internaţionale de Afaceri S.A., S.C. Panel Building System S.R.L., S.C. CDS Project S.R.L., S.C. Classic S.R.L. şi S.C. New Open Sector S.A. De asemenea, Strutinsky a primit, în numerar, şi suma 25.000 euro, urmând ca diferenţa de încasat - în cuantum de 112.000 lei, să fie achitată în cursul anului 2015;
În cursul anului 2013, Strutinsky a mai pretins suma de aproximativ 1.600.000 euro de la denunţător, reprezentând un procent de 6% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea denunţătorului (parte a unui consorţiu), în temeiul unui contract încheiat cu Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile S.A. Constanţa (modernizare ecluze - echipamente şi instalaţii).
Strutinsky a primit, în anul 2013, în numerar, suma de 135.000 lei (reprezentând 6% din facturile încasate în anul 2013), urmând să primească, în anul 2015, suma de 202.500 lei (care reprezintă 6% din valoarea facturilor încasate în 2014, în cuantum total de 3.375. 179 lei).
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe