DNA trimite în judecată Dosarul Microsoft III. Fostul ministru Gabriel Sandu, fostul şef Microsoft şi doi oameni de afaceri, acuzaţi că au prejudiciat statul cu peste 51 de milioane de euro

Fostul ministru Gabriel Sandu, fostul şef al Microsoft România Călin Tatomir şi oamenii de afaceri Claudiu Florică şi Dinu Pescariu au fost trimişi în judecată, miercuri, ei fiind acuzaţi că au prejudiciat statul cu peste 51 de milioane de euro, anunţă Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Urmărește
867 afișări
Imaginea articolului DNA trimite în judecată Dosarul Microsoft III. Fostul ministru Gabriel Sandu, fostul şef Microsoft şi doi oameni de afaceri, acuzaţi că au prejudiciat statul cu peste 51 de milioane de euro

DNA trimite în judecată Dosarul Microsoft III. Fostul ministru Gabriel Sandu, fostul şef Microsoft şi doi oameni de afaceri, acuzaţi că au prejudiciat statul cu peste 51 de milioane de euro

„În condiţiile în care, în luna aprilie 2009 expira contractul comercial privind închirierea de licenţe Microsoft nr. 0115RO/15.04.2004, inculpatul Sandu Gabriel, în calitate de ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi la instigarea inculpaţilor Florică Claudiu Ionuţ şi Pescariu Dinu Mihail, a depus diligenţele necesare pentru încheierea unui nou contract de închiriere software”, conform DNA.

Acest lucru nu se putea realiza decât prin organizarea unei licitaţii publice în condiţiile OUG 34/2006 privind achiziţiile publice, precizează procurorii.

În acest context, Pescariu şi Florică, în calitate de reprezentanţi în fapt/drept ai societăţii D.Con.Net AG, pentru a fi favorizaţi în câştigarea licitaţiei publice, prin intermediul unui om de afaceri, au luat legătura cu ministrul de la acea vreme, Gabriel Sandu, căruia i-au şi plătit în acest scop suma de 2.196.035 euro (pentru aceste fapte, prin Sentinţa nr. 258/24.03.2016 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală, în dosarul nr. 1191/1/2015, au fost condamnaţi Cocoş Dorin şi Sandu Gabriel pentru trafic de influenţă).

„În urma înţelegerii avute de Pescariu Dinu Mihail şi Florică Claudiu Ionuţ cu ministrul Sandu Gabriel, acesta din urmă a aprobat documentaţia de atribuire aferentă procedurii de licitaţie deschisă, iniţiată pentru „Achiziţionarea dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opţiune de cumpărare". Documentaţia care a stat la baza licitaţiei (referat de necesitate şi caiet de sarcini) conţinea condiţii restrictive nejustificate de participare la licitaţia organizată de către MCSI, fiind favorizată în acest mod D.Con-Net AG, în calitate de lider al unei asocieri din pare făcea parte şi firma Dim Soft SRL”, precizează sursa menţionată.

De asemenea, prin răspunsurile la solicitările de clarificări formulate în cadrul procedurii de licitaţie, Gabriel Sandu a menţinut condiţiile restrictive prin care să fie favorizată firma D.Con-Net AG.

Astfel, s-au impus condiţii conform cărora participante la licitaţie puteau să fie doar firme care avuseseră încheiate contracte de un anumit tip şi peste o anumită valoare şi care să fi fost executate în România, în ultimii trei ani. Condiţiile respective erau îndeplinite de o singură societate din lume, respectiv Dim Soft SRL.

„În vederea stabilirii condiţiilor restrictive de participare la licitaţie prin care să fie favorizată asocierea D.Con-Net AG din care făcea parte firma Dim Soft SRL, inculpatul Florică Claudiu Ionuţ a avut mai multe întâlniri cu Sandu Gabriel pentru a-i transmite acele condiţii restrictive care să fie inserate în caietul de sarcini”, precizează anchetatorii.

La favorizarea D.Con-Net AG în câştigarea licitaţiei, s-a implicat şi directorul general Microsoft România la acel moment, Călin Tatomir, prin cooptarea firmei SC Dim Soft SRL în cadrul asociaţiei de firme care urma să participe şi să câştige licitaţia publică. Acesta a contribuit şi la stabilirea acelor condiţii restrictive pe care să le îndeplinească doar firma cooptată de el în cadrul asocierii.

„Sprijinul acordat de către Tatomir Călin firmei D.Con-Net AG, lider al asocierii, a rezultat şi din faptul că acesta a refuzat să transmită către un alt potenţial participant la licitaţie, o scrisoare de confirmare din partea producătorului privind acordul acestuia pentru livrarea orelor de consultanţă şi suport (aceasta fiind una dintre cerinţele restrictive impuse în documentaţia de atribuire). În urma câştigării licitaţiei publice, a fost încheiat contractul de furnizare de produse nr. 35/09.09.2009 dintre MCSI şi consorţiul D.Con-Net AG, în calitate de lider al asocierii. Din asociere făcea parte şi Dim Soft S.R.L. Valoarea totală a contractului reprezentând suma ce trebuia plătită de minister era de 90.182.344,76 euro”, susţine DNA.

Prejudiciul calculat de procurori este de 51.396.344,76 euro şi reprezintă diferenţa dintre suma plătită de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (90.182.344,76 euro) şi suma care a fost facturată de către furnizorul de licenţe către S.C. Dim Soft S.R.L. (38.786.000 euro). Totodată, a fost creat în acelaşi cuantum un folos necuvenit în favoarea D.Con-Net AG.

„În perioada septembrie – octombrie 2009, din folosul patrimonial obţinut în mod abuziv de către D.Con-Net AG ca urmare a câştigării licitaţiei publice (în sumă totală de 51.396.344,76 euro), au fost plătite către Microsoft România S.R.L. orele de consultanţă şi suport subcontractate către această societate. În continuare, din dispoziţia inculpatului Tatomir Călin, Microsoft România S.R.L. a subcontractat în mod fictiv cea mai mare parte a orelor de consultanţă şi suport către societăţile controlate de acesta şi inculpatul Florică Claudiu Ionuţ, scopul subcontractării fiind acela de a ascunde originea ilicită a sumei de 11.930.096,98 lei, reprezentând o parte din folosul patrimonial necuvenit obţinut din infracţiunea de abuz în serviciu de către D.Con-Net AG”, susţine Direcţia Naţională Anticorupţie.

Din totalul sumei de 11.930.096,98 lei, suma de 4.109.224,57 lei, a fost însuşită de Călin Tatomir, iar diferenţa de 7.820.872,41 lei, a ajuns la Claudiu Florică, ambele persoane cunoscând faptul că banii respectivi reprezentau o parte din folosul patrimonial necuvenit obţinut din infracţiunea de abuz în serviciu de către D.Con-Net AG, în urma câştigării licitaţiei publice.

„În aceeaşi perioadă, în scopul de a ascunde originea ilicită a sumei de 18.153.058 euro, reprezentând o parte din folosul patrimonial obţinut în aceeaşi manieră, inculpaţii Florică Claudiu Ionuţ şi Pescariu Dinu Mihail au dispus transferarea respectivei sume din contul D.Con-Net AG, societate controlată de cei doi inculpaţi, în contul unei societăţi offshore, înfiinţată şi controlată de acesta din urmă. Pentru a crea aparenţa de legalitate a transferului respectiv a fost încheiat în mod fictiv un contract de suport tehnic şi help-desk, în valoare de 18.153.058 euro, între D.Con-Net AG, în calitate de client, şi firma respectivă, în calitate de consultant, prin care consultantul era dispus să presteze servicii IT şi suport tehnic în conformitate cu prevederile contractului nr.35/09.09.2009 semnat de D.Con-Net AG cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţiale”, conform sursei menţionate.

Potrivit anchetatorilor, în perioada octombrie 2009 - februarie 2010, omul de afaceri Dinu Pescariu a transferat într-un cont personal deschis la o bancă elveţiană suma de 9.620.000 euro, deşi cunoştea faptul că aceasta reprezenta o parte din folosul patrimonial necuvenit obţinut din infracţiunea de abuz în serviciu de către D.Con-Net AG.

Deşi iniţial s-a început urmărirea penală şi faţă de Ion Adrian Stănescu (fost consilier în Ministerul Comunicaţiilor) şi Andrei Săvulescu (fost director în cadrul aceluiaşi minister), ulterior, procurorii anticorupţie au dispus soluţia clasării.

În dosarul Microsoft III, Gabriel Sandu va fi judecat pentru abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, Claudiu Florică şi Dinu Pescariu pentru instigare la abuz în serviciu şi spălare de bani, iar Călin Tatomir pentru complicitate la abuz în serviciu şi spălare de bani.

Procurorii au pus sechestru pe mai multe bunuri ale inculpaţilor din acest dosar, pentru a recupera prejudiciul.

Dosarul va fi judecat de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici