DNA va cere permisiunea autorităţilor din Madagascar pentru a-l ancheta pe Radu Mazăre într-un alt dosar. De ce este necesar să primească undă verde de la Antananarivo

Judecătorii instanţei supreme au admis, vineri, solicitarea DNA Constanţa de a cere autorităţilor din Madagascar să îşi dea acordul pentru ca Radu Mazăre să poată fi cercetat penal într-un dosar de abuz în serviciu.

Urmărește
4556 afișări
Imaginea articolului DNA va cere permisiunea autorităţilor din Madagascar pentru a-l ancheta pe Radu Mazăre într-un alt dosar. De ce este necesar să primească undă verde de la Antananarivo

DNA va cere permisiunea autorităţilor din Madagascarpentru a-l ancheta pe Radu Mazăre în încă un dosar. De ce este necesar acest acord

„Admite solicitarea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie- Serviciul Teritorial Constanţa. Sesizează Ministerul Justiţiei din România în vederea formulării solicitării către autorităţile din Republica Madagascar, referitoare la obţinerea consimţământului în vederea efectuării urmăririi penale şi a eventualei judecăţi a suspectului Mazăre Radu Ştefan în cauza ce formează obiectul dosarului nr.204/P/2017 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie –Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu”, arată decizia de vineri a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICC).

Radu Mazăre a fost extrădat, în luna mai, pentru a-şi ispăşi pedeapsa de nouă ani de închisoare, primită în dosarul retrocedărilor ilegale.

Conform legii, Mazăre nu poate fi judecat sau cercetat penal în alte dosare faţă de cel pentru care a fost extrădat.

„Persoana predată ca efect al extrădării nu va fi nici urmărită, nici judecată, nici deţinută în vederea executării unei pedepse, nici supusă oricărei alte restricţii a libertăţii sale individuale, pentru orice fapt anterior predării, altul decât cel care a motivat extrădarea”, potrivit articolului 74 din legea 302/2004.

În acest context, pentru a continuă cercetarea penală pe numele fostului edil al Municipiului Constanţa, procurorii au nevoie de aprobarea autorităţilor din Madagascar.

Judecătorii instanţei supreme l-au condamnat definitiv, în 8 februarie, la nouă ani de închisoare cu executare pe fostul primar al Constanţei. Radu Mazăre execută pedeapsa la Penitenciarul Rahova. În acelaşi dosar au fost condamnaţi şi Nicuşor Constantinescu, Cristian Borcea şi Dragoş Săvulescu.

În prezent, Radu Mazăre mai este judecat într-un alt dosar, cel al Campusului Social „Henri Coandă”. Emilian Schwartzenberg, Alexandru Mazăre (fratele lui Radu Mazăre) şi Avraham Morgenstern sunt şi ei inculpaţi în acest caz.

Totodată, pe rolul instanţelor se află şi cazul Polaris, în care Mazăre e judecat pentru că a luat mită peste şapte milioane de euro de la omul de afaceri Sorin Strutinsky pentru a-i asigura acestuia din urmă câştigarea unor licitaţii organizate de Primăria Constanţa.

Un alt dosar ce îl vizează pe fostul edil al Constanţei este cel în care este judecat pentru abuz în serviciu privind vânzarea unor terenuri din Mamaia la preţuri subevaluate. În acelaşi dosar, în faţa judecătorilor a ajuns şi Sorina Gina Hortolomei Moscu, la data faptelor reprezentant al societăţilor comerciale SC Mehmetoglu SRL, SC Bulevard SA şi SC Millenium Global Development SA, acuzată pentru săvârşirea a două infracţiuni de spălare a banilor.

În faza de urmărire penală se află dosarul „Riviera Residence”, în care procurorii DNA fac cercetări cu privire la faptul că Radu Mazăre şi alte persoane din Primăria Constanţa au emis ilegal autorizaţia de construire a Riviera Residences, imobil situat pe plaja Mamaia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
mazăre,
iccj,
dna

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici