- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (11.02.2015, 10:17)
- Otilia Ciocan , Andrei Dumitrescu
DNA verifică dacă a fost respectată procedura în cazul lui Udrea, care a ajuns fără cătuşe la arest
Direcţia Naţională Anticorupţie face verificări în legătură cu faptul că Elena Udrea nu avea cătuşe când a ajuns la arest, prin cercetarea administrativă urmând să se stabilească dacă poliţiştii au respectat procedura atunci când i-au scos cătuşele, înainte de a o preda la unitatea de detenţie.
Urmărește
4485 afișări
DNA verifică dacă a fost respectată procedura în cazul lui Udrea, care a ajuns fără cătuşe la arest (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie s-au autosesizat după ce în presă au apărut imagini cu Elena Udrea fără cătuşe la mâini atunci când ieşea din maşina cu care a fost dusă de la DNA la Arestul Poliţiei Capitalei.
Elena Udrea a fost scoasă din sediul DNA, marţi seară, cu cătuşe la mâini şi flancată de opt jandarmi, după ce a fost reţinută, şi era încătuşată în momentul în care maşina anchetatorilor a plecat de la sediul DNA. În imaginile apărute în presă, în curtea Arestului central al Poliţiei Capitalei, Elena Udrea a coborât fără cătuşe şi a închis singură portiera maşinii, înaintea ei ieşind din autoturism unul dintre anchetatorii care o însoţeau.
Citeşte şi:
Elena Udrea, REŢINUTĂ în dosarul Microsoft. Ea a fost scoasă din DNA cu cătuşe şi jandarmi, iar în arest a ajuns fără cătuşe: "Nu poţi pune cătuşe adevărului"
Potrivit procedurii privind imobilizarea persoanelor, "încătuşarea este o măsură poliţienească de prevedere şi siguranţă care constă în aplicarea cătuşelor pe încheietura mâinilor unei persoane, în scopul limitării mobilităţii fizice a acesteia".
ULTIMELE ȘTIRI
-
LinkedIn Premium e acuzat că a partajat mesaje cu terți pentru a antrena modele de Inteligență Artificială. Cum se apără compania
-
Călin Georgescu: „Se discută ca, în cazul în care aş fi oprit, aş putea să iau legătura cu cineva din zona suveranistă şi să devin prim-ministru”
-
Daniel Fenechiu: Exclus ca Ilie Bolojan să dea înapoi în privinţa concedierilor
-
Trump va susţine un discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos, temele fiind încă neclare
Încătuşarea se efectuează obligatoriu asupra celor urmăriţi, reţinuţi, condamnaţi şi arestaţi preventiv, pe timpul transferării sau al escortării, precum şi în alte situaţii, cum ar fi cele în care persoanele se manifestă agresiv şi sunt violente sau dacă, din cauza stării psihice în care se află, prezintă pericol pentru viaţa şi integritatea lor corporală, a poliţist sau a altor persoane.
"Cătuşele se aplică în aşa fel încât să nu ducă la rănirea sau vătămarea integrităţii corporale a celui imobilizat. Cătuşele se scot numai dacă a intervenit îmbolnăvirea gravă a persoanei, pentru ca aceasta să meargă la toaletă, pe timpul servirii mesei, precum şi la depunerea acesteia în locurile de deţinere, sub supravegherea atentă în acest timp", potrivit procedurii privind imobilizarea persoanelor.
Procurorii anticorupţie au emis marţi, la ora 21.40, ordonanţă de reţinere pentru deputatul PMP Elena Udrea, după ce a stat aproape zece ore la DNA, unde şi-a studiat dosarul şi a fost audiată.
În timp ce se îndrepta de la ieşirea din DNA spre maşina Poliţiei, Udrea a spus: "Poţi pune cătuşe Elenei Udrea. Nu poţi pune cătuşe adevărului".
Elena Udrea va fi dusă miercuri din arest la instanţa supremă, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, în dosarul Microsoft.
Potrivit DNA, Elena Udrea a fost reţinută pentru trei fapte de trafic de influenţă - în legătură cu încheierea şi derularea acordului cadru de licenţiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente şi a actelor adiţionale la acestea, în legătură cu derularea contractului e-România şi în legătură cu pretinderea şi primirea a 500.000 de euro -, precum şi pentru spălare de bani.
Avocatul Alexandru Chiciu a declarat, pentru MEDIAFAX, că Elena Udrea sa a dat la DNA o declaraţie în care a răspuns cu privire la acuzaţiile ce i s-au adus de procurori. Declaraţiile Elenei Udrea nu au privit alte aspecte decât acuzaţiile anchetatorilor, a precizat Chiciu.
Elena Udrea a ajuns la DNA, după ce Camera Deputaţilor a dat avize pentru urmărirea penală, reţinerea şi arestarea preventivă a deputatului PMP, în dosarele Microsoft şi Gala Bute, în care este acuzată de fapte de corupţie.
În 29 ianuarie, Elena Udrea a fost pusă sub control judiciar în dosarul Microsoft. În 4 februarie, procurorii au cerut arestarea preventivă a deputatului, arătând că a încălcat dispoziţiile legale ale controlului judiciar, făcând afirmaţii publice cu privire la acuzaţiile ce îi sunt aduse.
În dosarul Microsoft, fostul soţ al Elenei Udrea, Dorin Cocoş este acuzat că ar fi pretins şi primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul lui Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de una dintre cele două persoane încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.
Potrivit anchetatorilor, în anul 2010, Dorin Cocoş, în baza înţelegerii cu Udrea, ar fi pretins de la un om de afaceri, administrator al unei societăţi cu obiect de activitate IT, suma de circa trei milioane de euro, pentru a debloca plăţile aferente contractului e-România.
Udrea mai este acuzată în dosarul Microsoft că a cerut 500.000 de euro de la omul de afaceri Dinu Pescariu, vizat în acelaşi dosar, "pentru a-i rezolva problemele din justiţie".
Procurorii au arătat, în referatul prin care au solicitat aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestare, că Elena Udrea a fost denunţată la DNA de Dinu Pescariu, vizat în dosarul Microsoft.
"La data de 5.11.2014, Pescariu Dinu-Mihail a formulat denunţ cu privire la săvârşirea unor fapte de corupţie de către Udrea Elena Gabriela. Din denunţul formulat rezultă că, în anul 2013 pe fondul cercetărilor efectuate de Direcţia Naţională Anticorupţie ca urmare a plângerii formulată de Fujitsu Siemens Computers în legătură cu derularea contractului de licenţiere Microsoft şi a măsurilor asigurătorii dispuse de autorităţile austrice pe conturile sale din Elevaţia, Udrea Elena Gabriela a pretins suma de 500.000 de euro pentru a-i rezolva problemele din justiţie. Există indicii în sensul că remiterea sumelor de bani a avut loc în mai multe tranşe în perioada iulie 2013 - februarie 2014", au scris procurorii în referat.
Potrivit anchetatorilor, aceste fapte sunt dovedite cu declaraţia martorului, extrasele de cont şi înscrisuri olografe ridicate la percheziţii, în care sunt indicate sume de bani plătite.
Citește pe alephnews.ro: Donald Trump face schimbări în lume în a treia zi de mandat. Țările UE ar putea fi supuse unor tarife vamale din partea SUA
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cel mai mare iceberg din lume, A23a, se deplasează spre insula britanică Georgia de Sud. Cât de gravă este situația
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Meteorologii Accuweather au revizuit prognoza. Situație NEOBIȘNUITĂ în Capitală, la sfârșit de ianuarie 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe