Doar 10 la sută din sumele alocate pentru asistenţă tehnică în absorbţia fondurilor UE, folosiţi
Una dintre problemele majore în absorbţia fondurilor europene constă în faptul că România a folosit doar zece la sută din suma disponibilă pentru asistenţa tehnică, a declarat, miercuri, directorul pentru Consultanţă în Fonduri Europene şi Sectorul Public din cadrul KPMG, Florin Bănăţeanu.
Reprezentantul KPMG a declarat miercuri, la prezentarea raportului "Prima evaluare intermediară a Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane", că la sfârşitul lunii decembrie 2009 rezultatele nu erau foarte strălucite, având în vedere că se contractaseră abia 600 de milioane de euro.
"Din fericire, acum sunt contractaţi 3,17 miliarde de euro din 4,2 miliarde cât are tot programul, ceea ce a demonstrat că în perioada de după evaluarea programului s-au înregistrat progrese remarcabile în cadrul implementării acestui program", a declarat Bănăţeanu.
El a precizat că principala problemă constă în faptul că nu au fost folosiţi în mod suficient banii pentru asistenţă tehnică care pot fi acordaţi pentru sprijinirea beneficiarilor, fiind încă 100 de milioane de euro disponibili în acest sens.
"Am recomandat ca asistenţa tehnică să fie esenţială pentru Autoritatea de Management, de acum încolo, şi să fie folosiţi banii în mod special pentru acest sprijin acordat beneficiarilor. Sunt încă 100 de milioane de euro disponibili pentru asistenţă tehnică şi aceşti bani, dacă se vor cheltui corect, rezultatele vor fi corecte. S-a folosit până în zece la sută din bani din suma iniţială", a precizat Florin Bănăţeanu, precizând că dacă aceste fonduri ar fi fost folosite până acum, s-ar fi vorbit în alţi termeni despre absorbţia fondurilor europene.
AM POSDRU a prezentat, miercuri, prima evaluare intermediară a Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane pentru perioada 2007 - 2009, din raport rezultând că există mai multe probleme care ţin de regulile de achiziţii, de lipsa personalului cu experienţă sau a celui specializat, dar şi de tendinţa de a controla mult mai mult decât este necesar şi stipulat în regulamentele europene.
Directorul general de la AM POSDRU a arătat că multe dintre recomandările din raport, deşi fac referire la perioada 2007 - 2009, pot fi folosite în viitoarea perioadă de programare.
Evaluatorii au constatat, în septembrie 2010, când a fost finalizat raportul, că dacă s-ar fi păstrat ritmul de implementare existent în primii doi ani, banii alocaţi până în 2013, s-ar fi putut absorbi abia în 2021.
"Toul ţine de buna organizare. În septembrie - octombrie vom avea şi un sistem informatic, sunt convinsă că ne ajută, în mare măsură, să deblocăm situaţia şi deja considerăm că la momentul acesta este reglementată situaţia rambursărilor în foarte mare parte. În momentul de faţă, tot ce înseamnă rambursări validate în ţară sunt procesate cu mare rapiditate. Beneficiarii îşi primesc foarte repede banii. În plus, în ultimele două luni, au fost înaintate declaraţii de cheltuieli către Autoritatea de certificare si plata (ACP), urmând să ajungă la Comisie în proporţie destul de serioasă, de aproximativ 40 la sută, până în acest moment, şi suntem foarte mulţumiţi de acest rezultat", a declarat Carmen Ionel.
Ea a precizat că până în luna septembrie situaţia rambursărilor ar putea ajunge la zi, în acest sens fiind necesar "un efort uriaş".
"Sunt convinsă că vom putea implementa cu succes primul POSDRU în România", a mai spus şeful Autorităţii.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO