Doar o parte din bănci pot aplica la Prima Casă 4, restul trebuie să primească aprobarea BNR

Noul program Prima Casă, prin care garanţia de la stat va acoperi doar jumătate din valoarea împrumutului, va putea fi aplicat doar de băncile cu risc redus, pentru care normele de creditare aprobate de BNR permit un avans minim de 10% din împrumut.

Urmărește
4 afișări

Guvernul a insistat să menţină în varianta nouă a programului Prima Casă toate condiţiile iniţiale, inclusiv cea privind solicitarea unui avans de 5% din valoarea creditului, chiar dacă numai jumătate din împrumut va fi garantat de stat.

În cazul acoperirii integrale a riscului prin garanţie suverană, băncile nu mai erau obligate să respecte prevederile din normele interne referitoare la avansul minim pentru creditele acordate populaţiei.

Pentru o garanţie a statului de numai 50% din valoare, instituţiile de credit vor aplica, însă, pentru jumătate din împrumut regulile de avans din normele interne aprobate de BNR.

Astfel, pentru a solicita un avans de numai 5%, o bancă ar trebui să aibă prin norme posibilitatea de a practica un avans de 10% din total împrumut.

Multe instituţii de credit au fost obligate însă de banca centrală să practice un avans minim la creditele pentru populaţie mai mare de 10%, cel mai des de 15%,

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea, spune însă că băncile comerciale care au avut aprobat prin norme un avans minim de peste 10% şi vor să participe la noul program Prima Casă pot solicita băncii centrale modificarea normelor interne.

Aceasta acţiune, a continuat Gehţea, ar fi necesară nu doar pentru creditele noi, cât şi pentru creditele deja acordate în programul Prima Casă, pentru care garanţia suverană va fi redusă la jumătate.

Guvernul a decis, la finele lunii martie, să permită băncilor interesate înjumătăţirea garanţiei de stat deja contractate prin programul Prima Casă şi utilizarea sumelor astfel eliberate pentru garantarea de noi credite ipotecare.

De asemenea, în noua formulă vor putea fi incluse şi persoanele care deţin deja o casă în suprafaţă maximă de 50 metri pătraţi şi doresc un confort sporit.

Băncile au la dispoziţie trei luni pentru a stabili dacă acceptă noile condiţii.

Premierul Emil Boc a spus la începutul lunii aprilie că a patra etapă a programului Prima Casă va începe după Sărbătorile de Paşte.

Programul guvernamental "Prima Casă" a fost lansat în vara anului 2009, iar statul a garantat creditele destinate cumpărării unei locuinţe de maxim 60.000 euro şi, începând din 2010, în limita a 70.000 euro pentru locuinţe cu lucrări încă neîncepute şi de câte 75.000 euro pentru case noi cumpărate de persoane organizate în asociaţii.

Creditele acordate au o rată a dobânzii egală cu EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la trei luni plus o marjă fixă de maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.

Statul a acordat garanţii de aproximativ 1,5 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici