Doar trei ani de expunere la poluare atmosferică pot creşte riscul de cancer pulmonar - studiu

  • Particulele în suspensie (PM) contribuie la poluarea aerului, care afectează aproape toate regiunile de pe Pământ şi provoacă opt milioane de decese anual.
  • Particulele fine mai mici de 2,5 micrometri (PM2,5) pot pătrunde adânc în plămâni şi au fost asociate cu numeroase probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă şi cancerul pulmonar.
Urmărește
348 afișări
Imaginea articolului Doar trei ani de expunere la poluare atmosferică pot creşte riscul de cancer pulmonar - studiu

Doar trei ani de expunere la poluare atmosferică pot creşte riscul de cancer pulmonar - studiu

Un studiu publicat zilele trecute în Nature, efectuat pe aproape 33.000 de persoane cu cancer pulmonar, a constatat că nivelurile ridicate de poluanţi din aer au fost asociate cu un risc crescut de a dezolva tumori, determinat de receptorul factorului de creştere epidermală (EGFR), care afectează în principal nefumătorii sau persoanele care nu fumează mult.
 
„Celulele cu mutaţii cancerigene se acumulează în mod natural pe măsură ce îmbătrânim, dar în mod normal sunt inactive”, spune Charles Swanton, cercetător în domeniul Cancerului, de la Institutul Francis Crick din Marea Britanie.
 
„Am demonstrat că poluarea aerului „trezeşte” aceste celule din plămâni, încurajându-le să se dezvolte şi să formeze potenţiale tumori”, menţuonează cercetătorul.
 
Aceste rezultate, spun specialiştii, reiterează faptul că poluarea aerului este o cauză majoră a cancerului pulmonar şi subliniază necesitatea de a lua măsuri pentru a reduce poluarea şi a proteja sănătatea publică.
 
„În mod tradiţional, se crede că substanţele cancerigene provoacă tumori prin inducerea directă a deteriorării ADN-ului”, scriu autorii studiului în lucrarea menţionată. Însă noul studiu susţine o idee veche de 76 de ani, despre care Swanton a scris pe Twitter: „cancerul începe în două etape: prezenţa unei gene conducătoare (iniţiere) şi apoi o a doua etapă prin care un factor de risc de cancer acţionează asupra acestor celule latente pentru a declanşa boala (promovare)”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici