Prima pagină » Sănătate » Doar trei ani de expunere la poluare atmosferică pot creşte riscul de cancer pulmonar – studiu

Doar trei ani de expunere la poluare atmosferică pot creşte riscul de cancer pulmonar – studiu

Doar trei ani de expunere la poluare atmosferică pot creşte riscul de cancer pulmonar - studiu
Simona Chirciu
10 apr. 2023, 14:26, Social
Un studiu publicat zilele trecute în Nature, efectuat pe aproape 33.000 de persoane cu cancer pulmonar, a constatat că nivelurile ridicate de poluanţi din aer au fost asociate cu un risc crescut de a dezolva tumori, determinat de receptorul factorului de creştere epidermală (EGFR), care afectează în principal nefumătorii sau persoanele care nu fumează mult.
 
„Celulele cu mutaţii cancerigene se acumulează în mod natural pe măsură ce îmbătrânim, dar în mod normal sunt inactive”, spune Charles Swanton, cercetător în domeniul Cancerului, de la Institutul Francis Crick din Marea Britanie.
 
„Am demonstrat că poluarea aerului „trezeşte” aceste celule din plămâni, încurajându-le să se dezvolte şi să formeze potenţiale tumori”, menţuonează cercetătorul.
 
Aceste rezultate, spun specialiştii, reiterează faptul că poluarea aerului este o cauză majoră a cancerului pulmonar şi subliniază necesitatea de a lua măsuri pentru a reduce poluarea şi a proteja sănătatea publică.
 
„În mod tradiţional, se crede că substanţele cancerigene provoacă tumori prin inducerea directă a deteriorării ADN-ului”, scriu autorii studiului în lucrarea menţionată. Însă noul studiu susţine o idee veche de 76 de ani, despre care Swanton a scris pe Twitter: „cancerul începe în două etape: prezenţa unei gene conducătoare (iniţiere) şi apoi o a doua etapă prin care un factor de risc de cancer acţionează asupra acestor celule latente pentru a declanşa boala (promovare)”.