Doboş: Testamentul Papei Francisc ar putea fi mottoul pe care l-a avut atunci când a vizitat România
„Toate gândurile noastre în acest moment se îndreaptă către el şi devin rugăciune către Dumnezeu, ca Domnul să-l ierte”, spune părintele catoc Fracisc Doboş.
El afirmă că „moartea fiecărui papă, aşa cum este şi moartea fiecăruia dintre noi, înseamnă viaţă pentru cel care crede, pentru că suntem în aceste zile pascale”.
„Moartea a fost biruită de învierea din morţi. Toţi trecem pragul acestei vieţi, chiar şi papii, dar credem cu tărie în învierea din morţii a Lui Hristos. A murit a doua zi de Paşti. Nu poate decât să devină semn de viaţă veşnică la care nu trebuie să ne gândim doar atunci când ni se apropie nouă momentul morţii, ci să devină viaţă veşnică în relaţiile noastre. Gândiţi-vă în toate aceste vremuri complicate în care toţi oamenii şefi de state, un egoism feroce, vin toate intenţiile la nivel politic, parcă toţi vor să domine şi să oprime. De ce să nu fie şi moartea papei un gest profetic? Hristos a biruit moartea ca noi să trăim bine, nu doar să ne căţărăm pe umerii sau pe cadavrele altora”, adaugă Francisc Doboş.
Părintele Doboş, întrebat dacă următorul Papă va menţine mentalitatea lui Francisc, care a făcut din nou ca minorităţile să fie văzute, să fie vizibile, afirmă: „Cred că fiecare papă trebuie să îl reprezinte în primul rând pe Dumnezeu, pe Hristos. Iar Hristos a fost aproape de orice om, de la cei mai mici până la cei mai mari. Asta ne dorim, ca biserica să fie aproape de oameni şi să îl ducă pe Dumnezeu în sufletele şi în inimile lor”.
De asemenea, el a fost întrebat ce ar trebui să se întâmple în zilele următoare după decesul papei Francis.
„Să ne rugăm cât mai mult ca să nu fie nici în biserică lupte aşa cum sunt cele politice, pentru ca şi în alegerea papei să predomine slujirea, nu interesele omeneşti. Şi să nu încerce, tocmai de aceea toţi creştinii şi acum la Sfânta Liturghie ne vom ruga ca nimeni să nu încerce manipularea alegerii noului papă”, afirmă Doboş.
Potrivit acestuia, testamentul Papei Francis pentru omenire, pentru toţi oamenii, inclusiv pentru românii ar putea şi mottoul pe care l-a avut atunci când a vizitat România, „Să mergem împreună”.
„Într-o lume care se sfâşie şi care aruncă bombe şi cuvinte grele şi fake news-uri şi ucid relaţii, nu doar vieţi, să mergem împreună. Suntem diferiţi, evident, avem temperamente diferite, ţări diferite, interese diferite, dar să-i facem şi pe alţii să trăiască, nu doar să îi lăsăm în pace, să-i ajutăm. Asta e valabil şi la nivel mondial, economic şi politic. Când ar vrea să fie romântat în special, există un ritual? Evident că există toate procedurile stabilite de Sfântul Scaun, dar aşteptăm să fim informaţi în acest sens şi mai apoi ne vom conforma”, conchide Doboş.
Papa Francisc, primul lider latino-american al Bisericii Romano-Catolice, a murit, a anunţat luni Vaticanul într-o declaraţie video, a relatat Reuters. Avea 88 de ani şi supravieţuise recent unei crize grave de pneumonie dublă.
„Dragi fraţi şi surori, cu profundă tristeţe trebuie să anunţ moartea Sfântului nostru Părinte Francisc”, a anunţat cardinalul Kevin Farrell pe canalul TV al Vaticanului.
„La 7:35 în această dimineaţă, episcopul Romei, Francisc, s-a întors la casa Tatălui”, a adăugat el.