- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dobre: Peste 12.800 de persoane evacuate, situaţia rămâne critică pe Siret şi Prut (Galerie foto)
Situaţia rămâne critică pe râurile Siret şi Prut în urma inundaţiilor din ultimele zile din nordul Moldovei, numărul persoanelor evacute ajungând, duminică după-amiază, la 12.862, a declarat secretarului de stat Victor Paul Dobre.
Dobre: Peste 12.800 de persoane evacuate, situaţia rămâne critică pe Siret şi Prut (Imagine: Mediafax Foto)
Directorul Administraţiei Naţionale "Apele Române", Marius Postelnicescu, a spus, duminică, într-o conferinţă de presă la Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA), că situaţia pe râul Siret rămâne critică, deşi debitele de pe principalii săi afluenţi, Suceava şi Moldova, sunt în scădere.
Postelnicescu a precizat că pe zona Lezpezi - Nicolae Bălcescu, lângă oraşul Roman se aşteaptă o nouă viitură, dar datorită scăderii debitelor Sucevei şi Moldovei este posibil ca, în aval, râul să nu iasă din matcă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Vezi aici imagini ale dezastrului provocat de inundaţii
De asemenea, Prutul este în creştere în zona Rădăuţi şi înspre graniţa cu Ucraina, iar pe versantul Stânca Costeşti apa are un debit de 620 de metri cubi pe secundă.
Secretarul de stat, Paul Dobre, a adăugat că pe aceste zone, în 20 de puncte din judeţele Iaşi şi Botoşani s-au consolidat digurile cu 80.000 de saci de nisip şi cu hidrobaraje, iar la Roman sunt pe baza de aprovizionare 225.000 de saci de nisip şi 4.000 de hidrobaraje. Pentru a reduce efectele inundaţiilor, la Siret, Paşcani, Roman şi Răchiteni au fost mobilizaţi suplimentar 650 de militari din cadrul MIRA, dar şi din Ministerul Apărării.
Victor Paul Dobre a mai spus că, potrivit situaţiei înregistrate până duminică, la ora 17.00, erau în continuare afectate 174 de localităţi din şapte judeţe, 12.862 de oameni fiind evacuaţi. De asemenea, precipitaţiile din ultimile zile au distrus 70 de locuinţe, alte 2.617 de case, 9.260 de gospodării şi 6.229 de fântâni fiind afectate.
Potrivit ultimului bilanţ al inundaţiilor, au fost afectaţi 4,2 kilometri de drumuri naţionale, 66 de kilometri de drumuri judeţene şi 507 kilometri de drumuri comunale, precum şi 1.111 poduri şi 80 de punţi.
Totodată, 40 de localităţi au probleme cu reţeua electrică, fiind stricate 259 de posturi de trasformare. O singură linie de electricitate a fost distrusă complet, iar alte 19 sunt afectate parţial, a precizat Dobre.
Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a anunţat că în jurul orei 24.00 ploile ar putea înceta în nordul Moldovei şi în Ucraina. Acesta a precizat că mai plouă izolat în Botoşani şi Iaşi, însă cantităţile de apă nu depăşesc 15 litri pe metrul pătrat. Sandu a mai spus că se aşteaptă ca ploile să se oprească în următoarele ore.
Vârful de viitură pe Siret este aşteptat să ajungă în zona Paşcani duminică seară, în jurul orei 20.00, iar la Răchiteni, la confluenţa cu râul Moldova, după alte 16 ore, a declarat, duminică, agenţiei MEDIAFAX, ministrul Mediului Attila Korodi.
Aproximativ 3.500 de persoane din Lunca Paşcani au fost evacuate de autorităţi, însă mulţi oameni au refuzat să-şi părăsească locuinţele de frică să nu le fie furate bunurile din case. Zeci de poliţişti patrulează în continuare pe străzi, încercând să-i convingă pe cei care încă nu au părăsit zona să plece în cel mai scurt timp.
Ministerul Mediului a transmis, duminică după-amiază, avertizarea hidrologică de cod roşu către prefecturile judeţelor Suceava, Botoşani, Bacău, Iaşi Maramureş şi Neamţ, unde până luni la ora 16.00 sunt aşteptate creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO