Doctorandul Miron Mitrea, exmatriculat

Fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea a fost exmatriculat de la Şcoala Doctorală a Universităţii Oradea pentru că nu şi-a îndeplinit obligaţiile asumate la admitere, iar perioada de studii permisă de lege a fost depăşită, scrie săptămânalul "Bihoreanul".

Urmărește
3 afișări
Imaginea articolului Doctorandul Miron Mitrea, exmatriculat

Doctorandul Miron Mitrea, exmatriculat

Potrivit informaţiilor publicate de "Bihoreanul", liderul PSD s-a înscris la doctorat cu o teză intitulată "Strategia Guvernului privind dezvoltarea căilor ferate", în vara anului 2002, când rectorul Universităţii Oradea era Teodor Maghiar, fost senator PSD, aflat de anul trecut în ancheta DNA pentru eliberarea mai multor diplome false şi pentru falsificarea cifrei de şcolarizare a Universităţii orădene în scopul alocării de la Ministerul Educaţiei a unor fonduri mai mari decât cele cuvenite.

"Bihoreanul" dezvăluie că înscrierea la doctorat a fostului ministru sub îndrumarea lui Teodor Maghiar a avut loc în pofida faptului că fostul rector al universităţii orădene avea dreptul să conducă doctorate numai în domeniul Electrotehnică, nu şi în Management. De asemenea, Mitrea nu a depus periodic, aşa cum cer procedurile legale şi regulamentele Şcolii Doctorale, referatele de studii care să ateste că desfăşura cu periodicitate activităţile de cercetare la care s-a angajat odată cu declararea temei de doctorat.

În legătură cu admiterea şi exmatricularea sa de la doctorat, Mitrea a declarat pentru Bihoreanul: "Încercarea de a-mi da doctoratul a avut loc pe când mă aflam la Oradea şi l-am întrebat pe fostul rector ce-ar fi să-mi dau doctoratul. Am renunţat, însă, deoarece mi-am dat seama că nu era bine să-mi iau titlul în timpul mandatului ministerial".

Deşi a fost doctorand pe un loc fără taxă, finanţat cu circa 8 milioane de lei vechi lunar de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Mitrea a afirmat că nu îşi mai aminteşte dacă a returnat sumele cheltuite pentru şcolarizarea sa. "Nu ţin minte, deoarece totul s-a petrecut demult şi nu mă aşteptam la asemenea întrebare, în condiţiile în care eu am şi uitat de doctorat", a spus el.

Potrivit profesorului Ioan Felea, prorector al Universităţii Oradea, exmatricularea fostului ministru al Transporturilor a fost decisă în toamna anului trecut, când conducerea Şcolii Doctorale a constatat că în peste o sută de cazuri doctoranzii Universităţii depăşiseră perioada admisă de lege pentru finalizarea studiilor, de patru ani în cazul Medicinei, respectiv trei ani în cazul celorlalte specializări.

Hotărârea Şcolii Doctorale a fost întărită şi printr-o Hotărâre a Senatului Universităţii, cu toate că, potrivit profesorului Felea, asupra conducerii Şcolii Doctorale s-au făcut presiuni inclusiv din partea fostului rector Teodor Maghiar, pentru a nu se recurge la exmatriculări. "Am aplicat legea fără excepţie, deoarece existau doctoranzi înscrişi la studii chiar şi de 12 ani, această durată fiind de patru ori mai mare decât cea permisă", a declarat prorectorul Felea.

Din 1991 până anul trecut, Universitatea Oradea a acordat titlurile de doctor în ştiinţe, doctor honoris causa şi profesori onorifici mai multor personalităţi publice, în condiţii care au făcut subiectul a numeroase scandaluri de presă. Printre beneficiari s-au numărat în special lideri ai PSD, precum Traian Chebeleu (fostul consilier la Cotroceni în mandatul 1992-1996 al lui Ion Iliescu), Ioan Mircea Paşcu (fost ministru al Apărării), Adrian Năstase (fost premier), Liviu Maior şi Alexandru Athanasiu (foşti miniştri ai Învăţământului), Ioan Pop de Popa (fost senator al Partidul Umanist Român).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici