Doctoriţa care a trimis-o acasă pe bătrâna găsită moartă ar fi vrut să o interneze, dar ea a refuzat

Managerul Spitalului Judeţean din Sfântu Gheorghe, András-Nagy Róbert, unitate unde lucrează doctoriţa care a trimis-o acasă pe femeia găsită moartă la Braşov, spune că medicul ar fi vrut să o interneze pe bătrână, dar aceasta a refuzat, şi în plus nu ştia că ea are probleme neurologice.

Urmărește
491 afișări
Imaginea articolului Doctoriţa care a trimis-o acasă pe bătrâna găsită moartă ar fi vrut să o interneze, dar ea a refuzat

Doctoriţa care a trimis-o acasă pe bătrâna găsită moartă ar fi vrut să o interneze, dar ea a refuzat (Imagine: Mediafax Foto)

András-Nagy Róbert a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că tragedii precum cea a bătrânei de la Braşov ar putea fi evitate printr-o serie de măsuri luate la nivel central.

Managerul Spitalului Judeţean "Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe a spus că a vorbit cu medicul Veronica Grigore, cea care l-a înlocuit pe doctorul de gardă de la Spitalul "Tractorul” din Braşov, iar aceasta i-a povestit că a vrut să îşi ajute prietena.

"Doamna doctor mi-a spus că a fost în gardă pentru a-şi ajuta prietena care nu se simţea bine. A vrut să facă un bine”, a afirmat András-Nagy Róbert.

El a susţinut că Veronica Grigore i-a spus că bătrâna a fost adusă cu ambulanţa la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) de la Spitalul Judeţean Braşov, iar pe fişa UPU a pacientei nu scria că aceasta ar suferi de vreo boală neurologică, iar când bătrâna a fost externată, nu avea tulburări de orientare în spaţiu şi timp.

"Doamna doctor a vrut să o interneze, însă femeia a refuzat şi a semnat pentru acest lucru. Iată un caz în care cardurile de sănătate ar fi de folos. Dacă pacienta ar fi avut card, medicul ar fi văzut că are tulburări de memorie şi nu ar fi lăsat-o să plece”, a adăugat András-Nagy Róbert.

Totodată, managerul este de părere că ar trebui reglementat şi faptul că, în astfel de cazuri, ambulanţa trebuie să transporte pacientul acasă.

"Acest lucru este posibil atunci când un pacient este dus la UPU, însă bătrâna a fost deja transferată de la UPU la secţia de boli interne, aşadar nu mai era la Urgenţă", a mai spus András-Nagy Róbert.

Bătrâna de 82 de ani a fost găsită moartă, duminică seară, pe un câmp din zona cartierului Rulmentul din Braşov, după ce cu o zi în urmă fusese lăsată să plece din Spitalul ”Tractorul” în pijamale, cu papuci de casă şi având o păturică pe umeri.

Crina Coliban, nepoata bătrânei, declara, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX că bunica sa s-a simţit foarte rău sâmbătă, suferind un edem pulmonar cu stop cardio-respirator, şi a solicitat intervenţia unei ambulanţe.

"A fost resuscitată cardiac timp de 40 de minute, apoi a fost dusă la Spitalul Judeţean. De acolo, ieri dimineaţă, la ora 07.00 medicii au decis să o trimită la Spitalul «Tractorul» pe motiv că nu mai era de competenţa lor, pentru investigaţii la Secţia de Urologie. Ne-am dus cu ea şi acolo ni s-a spus că trebuie să-i aducem nişte haine de acasă. Mama mea s-a dus acasă să ia haine... a lipsit 20 de minute, iar când s-a întors gardianul i-a spus că bunica a plecat cu un taxi, în pijamale şi papuci de casă“, spunea femeia.

Ea preciza că agentul de pază de la spital i-a povestit că bunica sa a fost lăsată de medicii de pe ambulanţă pe un scaun, pe coridor, cu fişa medicală în mână.

"A venit apoi medicul Grigore, o femeie, şi a întrebat-o «Cum te simţi, mamaie?». Bunica a spus: «Bine şi vreau să plec acasă, la Brăila». Doctoriţa Grigore i-a spus apoi «Mie dacă-mi semnaţi fişa asta, puteţi să plecaţi». Şi ea a semnat“, mai spunea nepoata femeii dispărute.

Ea afirma că agentul de pază i-a povestit că bătrâna i-a cerut 100 de lei ca să plece acasă, la Brăila, şi că o infirmieră care îşi încheiase ziua de lucru a condus-o până la un taxi, deşi bătrâna era îmbrăcată în pijamale.

Când s-a urcat în taxi, bătrâna a spus că vrea să meargă la Brăila, iar taximetristul a refuzat cursa.

În urma anchetei interne declanşate la Spitalul ”Tractorul” din Braşov s-a stabilit că medicul Veronica Grigore, care a lăsat-o să plece din spital pe bătrână, nu are niciun fel de contract cu această unitate sau cu alt spital din Braşov, ci lucrează la Sfântu Gheorghe. Ea a fost rugată de medicul de gardă titular, Eva Ionel, să îi ţină locul pentru că se simţea rău. Doctoriţa Veronica Grigore, care a fost rezidenta medicului Eva Ionel de la Spitalul Judeţean Braşov, lucrează ca reumatolog la SJ Sfântu Gheorghe.

Directorul medical al Spitalului ”Tractorul”, Daniela Neculoiu, declarat că în cazul Veronicăi Grigore va fi sesizată Poliţia, deoarece aceasta nu avea voie să presteze servicii fără un contract cu spitalul.

La rândul ei, conducerea Spitalului Judeţean "Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe a lăudat activitatea doctoriţei Veronica Grigore, András-Nagy Róbert spunând că activitatea secţiei de reumatologie s-a îmbunătăţit atât în ambulatoriu, cât şi în compartiment, de când medicul este la unitatea sanitară.

După ce în urma necropsiei s-a stabilit că bătrâna a murit din cauza frigului, Poliţia Braşov a deschis o anchetă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici