Document guvernamental: Declanşarea unei pandemii, tot mai probabilă - VIDEO
Declanşarea unei pandemii cu virus gripal porcin este tot mai probabilă şi se poate extinde în câteva ore, cu rată de mortalitate de până la 3% şi scăderea forţei active cu 20-50%, România având un număr redus de doze antigripale în timp ce Franţa, de exemplu, are medicamente pentru toată populaţia
Document guvernamental: Declanşarea unei pandemii, tot mai probabilă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Situaţia este prezentată într-un document guvernamental, obţinut de MEDIAFAX, intitulat "Sistemul de sănătate publică şi răspunsul în caz de pandemie cu virus gripal porcin".
"Suntem aproape de o pandemie ? Nu se ştie, dar este posibil şi devine tot mai probabil. Oamenii de ştiinţă nu ştiu când va apărea din nou gripa pandemică, însă subliniază faptul că apariţia ei este sigură", se arată în document.
Este amintit că gripa pandemică se manifestă la momentul apariţiei unui nou virus de gripă împotriva căruia populaţia nu are imunitate/rezistenţă şi că un astfel de virus are capacitatea de a infecta populaţia cu viteza unui virus obişnuit de gripă, dar cu efecte mult mai devastatoare, ducând la o mortalitate ridicată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia cere NATO să retragă promisiunea de aderare a Ucrainei făcută la Bucureşti, ca condiţie pentru pace
-
Donald Trump ar putea dobândi o putere pe care niciun preşedinte nu a mai avut-o din 1947
-
Reuters: Ceasul ticăie pentru Bucureşti. România luptă pentru a evita retrogradarea la junk, nerecomandată investiţiilor
Ca efecte probabile ale gripei pandemice sunt indicate răspândirea globală în termen de câteva ore, având în vedere viteza de deplasare cu mijloacele de transport moderne, afectarea a 30% din populaţie, o rată a mortalităţii de 0,8-3%, reducerea forţei active cu 20-50%, afectarea continuităţii serviciilor de bază şi a economiei naţionale.
Cifrele reflectă situaţia probabilă la nivelul global al tuturor statelor afectate, în cazul răspândirii pandemiei.
"Efectele probabile ale gripei pandemice ? Răspândirea globală în termen de câteva ore având în vedere viteza de deplasare cu mijloacele de transport moderne. Impactul probabil include: 30% din populaţie afectată, 0,8-3% mortalitate, sisteme sanitare depăşite, posibilităţi de prevenire şi tratament limitate, afectarea continuităţii unor servicii de bază necesare populaţiei", se arată în document.
În document se face referire şi la sistemele sanitare depăşite, precum şi la posibilităţile de prevenire şi tratament limitate.
La întrebarea "Suntem pregătiţi pentru gripa pandemică ?", unul dintre răspunsuri se referă la stocarea medicamentelor antigripale, arătându-se că Franţa asigură astfel de medicamente pentru totală populaţia, în timp ce România deţine 40.000 de doze.
Ca pregătire pentru gripa pandemică se mai face referire în document la planificare la nivelul tuturor serviciilor vitale funcţionării statului, planificare la nivelul sistemului sanitar şi obţinerea vaccinului specific (crearea capacităţilor proprii de fabricare a vaccinului).
Soluţiile indicate sunt colaborarea interstatală, monitorizarea şi schimbul de informaţii în timp real, planificarea la toate nivelurile, informarea precoce a populaţiei, colaborarea cu mass-media şi instruirea reprezentanţilor mass-media din timp.
"Reacţia în cazul gripei pandemice este una generală şi nu poate fi limitată la Ministerul Sănătăţii", se atenţionează în document.
Ca probleme cu care se vor confrunta autorităţile române în cazul gripei pandemice sunt indicate politica faţă de accesul în ţară a persoanelor străine provenite din zonele pandemice, politica faţă de cetăţenii români aflaţi în zone pandemice, coordonarea reacţiei în cazul începerii unei pandemii, înlocuitorii pentru "persoanele cheie" care pot fi victime ale pandemiei, cui se vor administra medicamentele antivirale, cine va fi internat acasă şi cine va fi tratat acasă, cum va reacţiona personalul medical şi cum va reacţiona populaţia.
"Responsabilitatea furnizării răspunsurilor trebuie să fie una guvernamentală şi nu individuală, atribuită unei persoane sau unui singur ministru sau minister. Răspunsurile trebuie stabilite înaintea începerii pandemiei, planurile trebuie pregătite şi testate la nivelul tuturor instituţiilor, coordonarea reacţiei trebuie să aibă loc în cadrul unui comandament unificat care înglobează responsabilii tuturor instituţiilor implicate, bazându-se pe recomandările grupurilor de experţi", se atenţionează în document.
Una dintre concluziile analizei este că securitatea naţională poate fi afectată şi pusă în pericol din cauza unor probleme din domeniul sănătăţii publice.
Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat agenţiei MEDIAFAX că documentul fost redactat foarte recent şi că a fost prezentat de ministrul Sănătăţii în şedinţa de marţi a Guvernului. Arafat a participat şi el la şedinţa de Guvern.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a crescut gradul de alertă medicală la nivelul 5, care arată că o pandemie de gripă cu noul tip de grupă este "iminentă".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO