- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (18.07.2011, 11:52)
- Lucia Efrim , Lucia Efrim ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Documente clasificate ale Regiei Autonome "Activităţi Nucleare", declarate iremediabil pierdute
Regia Autonomă pentru "Activităţi Nucleare" - Sucursala Cercetări Nucleare Piteşti a semnalat dispariţia a 75 de documente clasificate "care sunt iremediabil pierdute", cu date de emitere a informaţiilor secrete disparate care acoperă perioada 1979-2002, SRI derulând investigaţii, relatează HotNews.
Urmărește
839 afișări
Documente (Imagine: Catalina Filip/Arhiva Mediafax Foto)
Cu ocazia unui inventar de rutină, conducerea Regiei Autonome pentru "Activităţi Nucleare" - Sucursala Cercetări Nucleare Piteşti (SCN) a constatat lipsa a 75 de documente cuprinzând informaţii clasificate, din domeniul cercetării nucleare.
Marin Ciocănescu, şeful Structurii de Securitate şi director adjunct Securitate Nucleară, a confirmat, pentru HotNews, existenţa anchetei, menţionând însă că documentele pierdute nu prejudiciază siguranţa naţională.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
"Vă înştiinţez ca prin Decizia SCN nr. 55/27.05.2011 s-a constituit o comisie care a stabilit cu certitudine că un număr de 75 de poziţii din Registrul de evidenţă a materialelor secrete de stat din perioada 1974-2002 reprezintă informaţii clasificate care sunt iremediabil pierdute", se arată într-o notă semnată de conducerea SCN.
Potrivit surselor HotNews.ro, printre cele 75 de documente sunt propuneri de invenţii, planuri de testare a fabricaţiei diferiţilor combustibili, propuneri de contracte de colaborare şi o serie de documentaţii.
"Comisia a stabilit că împrejurările în care a avut loc eventuala compromitere a informaţiilor secrete de stat pot fi legate de «reorganizările institutului, schimbările repetate referitoare la subordonare prin trecerea de la un for superior la altul, schimbarea conducerii, disponibilizările de personal în perioada 1990-2001». Prin adresele (...) s-a solicitat acordul emitenţilor privind declasificarea informaţiilor secrete de stat iremediabil pierdute", se arată într-o altă notă a SCN.
Documentele dispărute se referă la "Specificaţie şi condiţii de probare a pulberii sinterizabile de bioxid de uranium; Specificaţie pentru pulbere de UO2; Cereri breveţi invenţie; Planul de testare şi inspectie al fabricatiei combustibililor centralei BRUCE; Propunere contract cercetare obtinere bioxid de uraniu nuclear pur interizabil; Proiectul caietului de sarcini nr.3/1980 privind concentratul chimic de uraniu tip R; Documentatie proiectare obiectiv E1.1; Propunere invenţie «Fascicul combustibil nuclear»; Propunere inventie «Sistem de transfer»; Popunere invenţie «Motor termic»; Proces verbal «Definitivarea fluxului tehnologic la Uzina E1»; Obiective de cercetare ştiinţifică dezvoltare tehnică şi de introducere a progresului tehnic pe anii 1986-1990".
Potrivit sursei citate, o echipă a SRI face verificări privind dispariţia documentelor clasificate. Echipa de control s-a prezentat la SCN Piteşti în data de 12 iulie 2011, findu-i pus la dispoziţie un spaţiu pentru efectuarea controlului. "Echipa de control a pus accentul pe lipsa de personalitate juridică a SCN Pitesti, pe aspectele privind delegarea de competenţă a directorului SCN faţă de problematica controlată", spune sursa citată.
Echipa de control susţine unilateral că trebuiau făcute propuneri de încadrare în noi clase şi niveluri de secretizare a informaţiilor secrete de stat stabilite, potrivit HCM 19/1972, şi deţinute, dar nu şi emise de unitate, informaţii secrete de stat emise de alte instituţii care există şi funcţionează şi la aceasta dată.
"Li s-a explicat ca unitatea noastră nu poate face propuneri de încadrare pentru astfel de informaţii emise de alte instituţii, că este obligaţia şi atributul emitenţilor în conformitate cu prevederile HG 585/2002. De asemenea, nu a fost luată în calcul încadrarea făcută de unitatea noastră în cazul informaţiilor secrete de seviciu stabilite astfel potrivit HCM 19/1972, spunând că este atributul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, lucru ce nu este prevăzut de lege. În asemenea condiţii, documentul de constatare a fost semnat cu menţiunea că «Măsurile dispuse sunt suplimentare Doc. de constatare nr. 2566800 din 12.05.20011", notează SCN.
Oficiali ai SNC, citaţi de HotNews, susţin că nu s-a constatat faptul că persoane neautorizate ar fi avut acces la aceste documente. "Datele de emitere a documentelor acoperă o perioada de circa 30 ani, se referă la diferite categorii de informaţii disparate. Cel mai probabil acestea au fost predate, în baza unor dispoziţii administrative verbale interne, persoanelor responsabile pentru problemele respective din institut, fară a avea grija necesară să completeze registrele şi/sau să le recupereze. Nu se găsesc inventare din perioada 1979-2002, probabil că nu s-au efectuat acţiuni de inventariere. Nu se pot atribui responsabilităţi pentru persoane care au lucrat înaintea apariţiei Legii 182/2002", au mai declarat oficiali ai SCN.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe