Doi asistenţi parlamentari ai lui Adrian Severin şi administratorul unei firme, puşi sub acuzare

Doi asistenţi ai europarlamentarului Adrian Severin şi administratorul unei firme au fost puşi sub acuzare de către procurorii anticorupţie, pentru complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, în scopul obţinerii de fonduri europene.

Urmărește
297 afișări
Imaginea articolului Doi asistenţi parlamentari ai lui Adrian Severin şi administratorul unei firme, puşi sub acuzare

Doi asistenţi parlamentari ai lui Adrian Severin şi administratorul unei firme, puşi sub acuzare (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală faţă de următoarele persoane:

Din ordonanţa de extindere a cercetărilor şi de începere a urmăririi penale a rezultat că, în perioada martie 2007 – noiembrie 2010, europarlamentarul Severin Adrian ar fi încheiat, fie în nume propriu, fie ca reprezentant al grupului politic din care făcea parte, din Parlamentul European, un număr de 20 de contracte de consultanţă cu firmele menţionate, create anume pentru a justifica prestarea unor servicii fictive, constând în realizarea unor studii. Firmele respective erau controlate de europarlamentar prin intermediul asistenţilor săi, Jugănaru Anne-Rose-Marie, Tiugea George-Vadim şi o altă persoană, iar contractele de consultanţă au fost încheiate la puţin timp după ce firmele au fost înfiinţate, de exemplu cu SC PROFESSIONAL CONSULTING SYSTEM SRL la trei zile după înfiinţarea sa. Trei dintre firme au facturat o serie de contracte în prima luna de la înfiinţare, alte doua - în cea de-a doua luna de la înfiinţare.

În zilele de 16 şi 17 iulie 2012, celor trei învinuiţi li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.

Luni Adrian Severin a fost audiat la DNA.

"Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au extins cercetările faţă de Adrian Severin, membru al Parlamentului European, în dosarul în care se efectuează acte de urmările penală pentru infracţiunile de luare de mită şi trafic de influenţă şi au început, faţă de acesta, urmărirea penală pentru o nouă infracţiune şi anume «folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor europene sau din bugetele administrate de acestea, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată»", preciza DNA.

Potrivit Ordonanţei de începere a urmăririi penale întocmită de procurori, în perioada 2007 - 2010, Adrian Severin a folosit şi a prezentat în Parlamentul European documente, declaraţii false ori inexacte, contrar reglementărilor legale (art. 43 din Normele de aplicare a Statutului deputaţilor în Parlamentul European - Decizia Biroului din 19 mai 2008 şi 09 iulie 2008).

"Documentele prezentate se referă la o serie de contracte de consultanţă încheiate cu şase societăţi comerciale româneşti, înfiinţate anume cu scopul de a justifica prestări de servicii fictive, prin intermediul respectivelor contracte de consultanţă. În felul acesta, învinuitul Severin Adrian a înlesnit unor persoane apropiate obţinerea pe nedrept a sumei de 436.663 euro din bugetul Parlamentului European", notează procurorii DNA în documentul citat.

În 16 iulie 2012, procurorii DNA i-au adus la cunoştinţă lui Adrian Sverin noile acuzaţii.

În aceeaşi cauză se efectuează acte de urmările penală şi faţă de alte persoane.

DNA precizează că, având în vedere stadiul anchetei, nu se pot furniza mai multe detalii, în acest moment.

Europarlamentarul Adrian Severin a fost, luni, la sediul DNA, el declarând doar că este vorba despre o procedură a procurorilor.

În 18 iulie 2011, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus începerea urmăririi penale faţă de Adrian Severin, membru al Parlamentului European, pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

În 22 iulie 2011, procurorii anticorupţie i-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, iar în 27 iulie 2011 anchetatorii au solicitat autorităţilor judiciare competente din Belgia şi Franţa, prin comisii rogatorii, efectuarea unor acte procesual penale necesare instrumentării cazului europarlamentarului Adrian Severin.

În primăvara anului trecut, reporterii de la Sunday Times au înregistrat o discuţie cu europarlamentarul Adrian Severin, în biroul acestuia de la Strasbourg, material video-audio în care eurodeputatul vorbeşte despre demersurile făcute pentru introducerea unui amendament la o directivă europeană.

Reporterii ziarului britanic le-au propus mai multor deputaţi - un român, un sloven şi un austriac - să le plătească 100.000 de euro în schimbul unor amendamente a căror adoptare ar putea-o obţine. Cei trei deputaţi au acceptat, relata atunci AFP. Adrian Severin, fost vicepremier român, a trimis un e-mail falşilor lobbyişti, afirmând: "Doar ca să ştiţi că amendamentul pe care îl vreţi a fost depus la timp". La scurt timp, el a trimis o factură de 12.000 de euro pentru "servicii de consiliere".

În 20 martie 2011, Parlamentul European (PE) a anunţat deschiderea unei anchete privind acuzaţiile de corupţie aduse de publicaţia britanică The Sunday Times împotriva celor trei eurodeputaţi. Conservatorul austriac Ernst Strasser şi fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler au demisionat, europarlamentarul român refuzând să părăsească postul de la PE.

Adrian Severin şi-a dat demisia însă din PSD. El a fost de asemenea exclus din grupul S&D, în care ocupa funcţia de vicepreşedinte, după ce anterior îşi anunţase intenţia de a se retrage. Severin a rămas în continuare europarlamentar neafiliat, refuzând să renunţe la această calitate în pofida solicitărilor şi criticilor primite.

În 5 aprilie 2011, prin intermediul Ministerului Justiţiei, DNA a solicitat preşedintelui PE ridicarea imunităţii lui Severin, cât şi o opinie juridică referitoare la incidenţa unor dispoziţii procedurale prevăzute în Protocolul privind privilegiile şi imunităţile Uniunii Europene.

În plus, în 12 aprilie 2011, procurorul şef al DNA a solicitat preşedintelui PE să ia toate măsurile pentru conservarea bunurilor, documentelor, computerelor şi a altor mijloace de probă aflate în birourile Parlamentului European, cât şi datele stocate în serverele instituţiei, necesare desfăşurării anchetei penale. Tot atunci, DNA a reiterat cererea de a comunica o opinie juridică în legătură cu unele proceduri prevăzute în Protocolul privind privilegiile şi imunităţile Uniunii Europene.

În 23 iunie 2011, Parlamentul European a hotărât ridicarea imunităţii lui Adrian Severin şi a încredinţat preşedintelui PE sarcina de a transmite imediat această decizie autorităţilor competente şi lui Severin

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici