Doi bărbaţi arestaţi în dosarul retrocedării ilegale de păduri, desprins din cel al lui Hrebenciuc

Un om de afaceri şi un avocat din Buzău au fost arestaţi preventiv, fiind acuzaţi că i-au cerut lui Paltin Sturdza un teren de 10.000 de hectare, în schimbul intervenţiei pe lângă funcţionari, astfel încât Sturdza să intre mai repede în posesia a peste 43.000 de hectare de pădure.

Urmărește
245 afișări
Imaginea articolului Doi bărbaţi arestaţi în dosarul retrocedării ilegale de păduri, desprins din cel al lui Hrebenciuc

Doi bărbaţi arestaţi în dosarul retrocedării ilegale de păduri, desprins din cel al lui Hrebenciuc (Imagine: Shutterstock)

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, judecătorii Curţii de Apel Braşov au dispus arestarea preventivă a lui Gheorghe Ceteraş şi a lui Mihail Cosmin Vasile, avocat în Baroul Buzău, ambii fiind suspectaţide trafic de influenţă.

Cei doi au fost arestaţi într-un dosar disjuns din cel în care 17 persoane, între care fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam şi senatorul Tudor Chiuariu au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, privind retrocedări ilegale de păduri.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în contextul în care Tribunalul Covasna a dispus cea mai mare retrocedare de pădure din România, respectiv de 43.227 de hectare, rămasă irevocabilă, "interesul persoanelor care se ocupă în mod obişnuit cu vânzarea de păduri a fost foarte ridicat, ştiut fiind că valoarea unei păduri creşte proporţional cu mărimea suprafeţei compacte".

Astfel, susţin procurorii, unul dintre primii interesaţi de pădurea retrocedată lui Gheorghe Paltin Sturdza a fost şi omul de afaceri Gheorghe Ceteraş, care l-a contactat pe Sturdza şi i-a cerut să-i acorde o întâlnire legată de subiectul terenului respectiv.

"La data de 26 iulie 2012, cu ocazia întâlnirii pe care au avut-o la Braşov, inculpaţii Vasile Mihail Cosmin şi Ceteraş Gheorghe i-au pretins inculpatului Paltin Gheorghe Sturdza suprafaţa de 10.000 de hectare de pădure (25% din suprafaţa totală), în schimbul determinării funcţionarilor din judeţul Bacău (prefect - preşedintele Comisiei judeţene de fond funciar, ITRSV, Direcţia silvică) să efectueze cât mai urgent punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate pentru cele 43.227 ha de teren forestier", potrivit procurorilor DNA.

Gheorghe Paltin Sturdza nu a acceptat propunerea celor doi, întrucât a considerat că este prea mare comisionul cerut.

Ceteraş şi Vasile mai sunt implicaţi într-un dosar penal de la DNA Ploieşti, ce priveşte reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de 5.134 de hectare de pădure.

În 22 ianuarie, fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu şi alte 13 persoane au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, în dosarul retrocedării ilegale a peste 43.000 de hectare de pădure din judeţul Bacău.

În acest dosar sunt judecaţi şi Gheorghe Paltin Sturdza, beneficiarul suprafeţei de peste 43.000 de hectare de pădure, judecătorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, şeful Romsilva, Adam Crăciunescu, judecătoarea Anca Roxana Adam de la Tribunalul Braşov, soţia lui Ioan Adam, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Janica Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătăşel, Rodica Gabriela Zaharia şi Iulian Durlan.

Părţi civile în dosar sunt statul român, prin Ministerul Finanţelor, şi persoana fizică Alina Suciu.

Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Gheorghe Paltin Sturdza, Lorand Andras Ordog, Dan Costin Bengescu şi Iosif Kadas sunt arestaţi preventiv, iar Andrei Hrebenciuc, Sorin Ion Iacob şi Jănică Poenaru, în arest la domiciliu.

Potrivit anchetatorilor, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza şi Dan Costin Bengescu sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional prin care urmăreau să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea funcţiilor. Dosarul vizează retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani. Grupul infracţional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienţa banilor. Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Sturdza a reuşit să intre în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici