Doi dintre membrii grupării specializate în proxenetism şi recuperări arestaţi în Alba, eliberaţi

Doi dintre cei unsprezece membri ai unei grupări specializate în trafic de persoane, proxenetism şi recuperări arestaţi anul trecut în Alba au fost eliberaţi, joi, după ce Curtea de Apel Alba Iulia le-a admis recursul privind cererile de eliberare provizorie sub control judiciar.

Urmărește
39 afișări

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că instanţa a admis recursul înaintat de doi dintre inculpaţi împotriva unei decizii a Tribunalului Alba din 21 martie, prin care s-a respins cererea de eliberare provizorie sub control judiciar a acestora.

Muntean a spus că instanţa a casat încheierea penală atacată şi a admis cererile de eliberare provizorie sub control judiciar formulate de cei doi inculpaţi.

Potrivit sursei citate, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus punerea în libertate provizorie a celor doi inculpaţi, care vor avea obligaţia să nu părăsească ţara şi să nu intre în contact cu părţile vătămate, membrii familiilor acestora, persoanele împreună cu care au comis fapta, martorii din dosar şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect.

Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia este definitivă.

O grupare de proxeneţi, traficanţi de persoane şi şantajişti care îşi intimidau victimele aruncând cocktail-uri Molotov asupra locuinţelor acestora a fost destructurată, în 19 octombrie 2010, de poliţiştii din Alba Iulia, 14 membri ai reţelei fiind duşi la audieri la sediul DIICOT Alba.

Suspecţii au fost prinşi în urma a 17 percheziţii la locuinţele acestora, în timpul cărora poliţiştii au confiscat săbii, cuţite, pumnale, bâte de baseball, un pistol cu glonţ de calibrul nouă milimetri deţinut legal, hard-diskuri, CD-uri, DVD-uri şi acte.

Autorităţile au stabilit că gruparea se ocupa cu trafic de persoane, proxenetism şi recuperări (şantaje la comandă pentru recuperarea unor datorii prin violenţă şi ameninţare), până la acea dată fiind identificate peste 20 de fete care practicau prostituţia în folosul grupării, printre care şi zece minore.

Gruparea, condusă de Ş. Teodor, era sprijinită de V. Claudiu, care intermedia şantajele, respectiv asigura legătura între cei ce comandau şantajul şi membrii grupării. De asemenea, el transporta fetele la diferiţi clienţi şi se interesa de situaţia membrilor reţelei.

Conform unor surse din rândul anchetatorilor, Claudiu Vulpe, zis "Fox", a activat în serviciile de informaţii.

În ceea ce priveşte traficul de persoane, de minori şi proxenetismul, poliţiştii au stabilit că fetele erau plasate, pentru a întreţine relaţii sexuale, fie în localuri din Alba Iulia şi din apropierea municipiului, fie direct acasă la clienţi. Clienţii se întâlneau cu fetele doar după ce discutau cu membrii grupării şi conveneau preţul, cea mai mare parte a banilor ajungând la suspecţi fie direct de la client, fie erau predaţi de fete.

Din investigaţii reieşea că membrii grupării au comis şi violenţe, precum recuperări la comandă, şantaje, lipsire de libertate sau tâlhărie. Gruparea condusă de Ş. Teodor ar fi şantajat, la comandă, mai multe persoane pentru recuperarea unor datorii.

Pentru a-şi intimida victimele, membrii grupării au aruncat cu "cocktailuri Molotov" asupra locuinţelor a două victime. De asemenea, ei sunt suspectaţi şi de tâlhărie şi lipsire de libertate, fapte comise asupra unor clienţi ai prostituatelor care lucrau pentru suspecţi.

În octombrie anul trecut, în acest dosar au fost arestate preventiv 12 persoane, majoritatea din Alba Iulia. Potrivit anchetatorilor, singurul membru al grupării care nu a fost prins încă este Raul Nicolae Hancheş, fost Rus, fiul unui om de afaceri din Alba Iulia. Tânărul, cunoscut sub porecla "Pricu", a executat mai mulţi ani de închisoare pentru proxenetism şi este cunoscut ca unul dintre membrii lumii interlope din Alba Iulia.

În luna decembrie 2010, unul dintre inculpaţi, Adrian Trifa, în vârstă de 60 de ani, a fost eliberat, după ce magistraţii au decis să înlocuiască măsura arestării preventive cu interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu. Magistraţii au ţinut cont în luarea acestei decizii şi de vârsta înaintată a inculpatului, fiind cel mai vârstnic dintre membrii grupării.

În acest caz, cunoscut ca "Dosarul prostituate pentru VIP-uri", Biroul Teritorial Alba al DIICOT a trimis în judecată, în luna februarie, 22 de inculpaţi, dintre care 11 în stare de arest preventiv.

Surse din cadrul anchetei declarau că printre persoanele trimise în judecată se află şi doi cetăţeni italieni care au afaceri în judeţul Alba, dar şi un fost ofiţer SRI.

Potrivit surselor citate, gruparea dezvoltase o mare reţea de prostituţie în care erau incluse şi fete minore, obligate să se prostitueze atât în ţară, cât şi în Italia sau Germania. Anchetatorii au informaţii că printre clienţii prostituatelor se regăseau persoane importante din Alba, respectiv oameni de afaceri, politicieni, medici sau profesori universitari.

Dosarul acestui caz are 15 volume, numai rechizitoriul realizat de procurori având peste 200 de pagini.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici