- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (09.11.2015, 17:51)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Doi foşti angajaţi ai MAE şi Accademia di Romania din Roma, trimişi în judecată pentru luare de mită
Doi foşti angajaţi ai Ministerului Afacerilor Externe (MAE), acuzaţi că au cerut şi au primit peste 13.000 de euro de la reprezentanţii unei firme, pentru atribuirea unor contracte de lucrări cu Accademia di Romania din Roma, au fost trimişi judecată.
Urmărește
649 afișări
Doi foşti angajaţi ai MAE şi Accademia di Romania din Roma, trimişi în judecată pentru luare de mită (Imagine: Shutterstock)
Procurorii DNA i-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Nelu Biţică, fost şef birou administrativ la Accademia di Romania de la Roma (centru cultural român aflat în administrarea Ministerului Afacerilor Externe), şi pe Gabriela Biţică, care era la data faptelor economist la Biroul Financiar din cadrul Ambasadei României de la Roma.
Nelu Biţică este acuzat de abuz în serviciu şi luare de mită, iar Gabriela Biţică, de luare de mită.
Potrivit anchetatorilor, în perioada octombrie 2012 - iulie 2013, Gabriela şi Nelu Biţică, în calitate de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Externe, au pretins pentru ei, de la reprezentanţii unei societăţi comerciale, sume de bani şi un autoturism pe care unul dintre aceştia din urmă îl aveau la vânzare, pentru suma de 5.000 euro, în contul unui procentaj de 10% din valoarea lucrărilor atribuite de ambasadă şi centrul cultural către firma acestora.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
Inculpaţii au primit efectiv de la oamenii de afaceri suma de 11.850 euro, în mai multe etape, în perioada noiembrie 2012 - martie 2013, spun procurorii.
Societatea comercială respectivă a executat mai multe lucrări de reparaţii şi construcţii la Accademia di Romania de la Roma, la Consulatul României de la Roma şi la Ambasada României din Italia.
Nelu şi Gabriela Biţică ar fi primit suma respectivă de bani pentru ca, în executarea atribuţiilor de serviciu, să atribuie în mod preferenţial contracte şi să îndeplinească acte, astfel încât firma privată să beneficieze de toate verificările şi aprobările necesare achitării sumelor solicitate în contul lucrărilor efectuate.
În luna iulie 2013, urmare a unui anunţ de lucrări pentru Accademia di Romania din Roma, firma respectivă a prezentat un deviz de efectuare reparaţii a 12 spaţii din incinta instituţiei în sumă iniţială de 19.300 euro. Nelu Biţică a solicitat, potrivit DNA, ca, pe devizul prezentat pentru procedura de selectare în scopul atribuirii acelor lucrări, cunoscând că o altă firmă propusese un preţ de 25.000 euro, oferta să fie suplimentată cu 5.000 euro, indicând punctual şi ce costuri să fie supraevaluate.
Societatea respectivă a prezentat în final un deviz pentru suma de 24.300 de euro, iar lucrările au fost executate şi facturate în două tranşe de 10.250 de euro şi respectiv 14.050 de euro.
"Prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu de supraevaluare cu 5.000 de euro a devizului prezentat iniţial, Biţică Nelu a produs în dauna Ministerului Afacerilor Externe din România un prejudiciu material de 5.000 euro", arată DNA.
În cauză, procurorii au dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra cotei de 37,5% dintr-un imobil aflat în proprietatea Gabrielei Biţică şi asupra unui autoturism al lui Nelu Biţică.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de menţinere a măsurilor preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.
Şcoala Română din Roma/ Accademia di Romania din Roma este cea mai veche instituţie de cultură românească din străinătate, aceasta fiind înfiinţată de arheologul Vasile Pârvan în 1922.
După înfiinţarea, în 2003, a Institutului Cultural Român, Accademia di Romania a preluat şi sarcinile specifice unui institut cultural românesc în străinătate. Accademia di Romania îsi desfăşoară activitatea în baza Acordului Cultural dintre guvernul român şi guvernul italian. Gestiunea Accademiei este încredinţată Ministerului Afacerilor Externe al României, activităţile sale ştiinţifice fiind coordonate de Academia Româna şi Ministerul Educaţiei de la Bucureşti, iar cele culturale de către Institutul Cultural Român, conform informaţiilor de pe site-ul instituţiei.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 06:58
Scholz spune că Germania trebuie să facă „totul” pentru a menţine relaţii bune cu Statele Unite
-
ieri, 21:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 994. Cât ajutor militar au livrat SUA Ucrainei din promisiunile făcute / Armata rusă avansează în apropierea a 10 aşezări din estul Ucrainei / Biden către Trump: ajutorul pentru Kiev este în interesul nostru