Doi foşti deţinuţi ruşi din schimbul între Rusia şi Occident vor să se întoarcă acasă

Doi dintre disidenţii ruşi care au fost eliberaţi din închisoare şi au ajuns în Germania ca parte a schimbului major de prizonieri Est-Vest spun că se gândesc deja să se întoarcă în Rusia, dar promit să continue activismul politic chiar şi din străinătate.

Urmărește
1596 afișări
Imaginea articolului Doi foşti deţinuţi ruşi din schimbul între Rusia şi Occident vor să se întoarcă acasă

Andrei Pivovarov, Ilia Iaşin şi Vladimir Kara-Murza

În cadrul schimbului, opt ruşi, inclusiv un criminal condamnat pe viaţă în Germania, s-au întors la Moscova în schimbul a 16 prizonieri eliberaţi din închisorile din Rusia şi Belarus, mulţi dintre ei disidenţi ruşi, alături de americani precum reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich.

"Ca oameni care au fost de fapt deportaţi, care au fost daţi afară din ţară, toţi avem o mare dorinţă de a ne întoarce", a declarat disidentul Andrei Pivovarov pentru Reuters într-un interviu acordat sâmbătă la Bonn.

"Cu siguranţă vreau să fiu în Rusia. Sunt un politician rus şi asta este foarte important pentru mine", a spus Pivovarov. "Este clar că ei (autorităţile ruse - n.r.) nu ne vor permite să ne întoarcem, deşi ne dorim acest lucru".

Ilia Iaşin, un activist din opoziţie încarcerat în 2022 pentru că a criticat invazia preşedintelui Vladimir Putin în Ucraina, şi-a exprimat, de asemenea, dorinţa de a se întoarce acasă.

"Sunt cu adevărat îndurerat de expulzarea mea din Rusia, în ciuda întregii recunoştinţe pe care o simt faţă de cei care mi-au dorit binele şi m-au salvat", a declarat Iaşin pentru Reuters. "Dar spun cu sinceritate că locul meu este în Rusia ... Mi-am dedicat viaţa ţării mele".

Iaşin a spus că este fericit să îşi vadă familia şi prietenii pentru prima dată după mult timp. Dar, pe de altă parte, el a spus că expulzarea a fost "o pastilă greu de înghiţit".

"Este foarte dificil pentru mine din punct de vedere emoţional, deoarece înţeleg că am fost eliberat cu preţul eliberării unui asasin, o persoană care a comis de fapt o crimă sângeroasă", a spus Yashin.

Acesta se referea la Vadim Krasikov, un rus condamnat pentru uciderea în 2019 a unui fost militant cecen la Berlin, care s-a aflat printre cei eliberaţi. Kremlinul a confirmat după eliberare că Vadim Krasikov este agent FSB.

"Am spus-o de mai multe ori că nu vreau să fac parte din nicio listă de schimb", a spus Iaşin. "Reprezentanţii Kremlinului au inclus cu plăcere numele meu, deoarece pentru ei schimbul meu înseamnă în esenţă expulzarea", a adăugat el.

Iaşin a spus că intenţionează să continue ceea ce a numit educaţia anti-război a ruşilor şi să ajute prizonierii politici ruşi.

Pivovarov a mai spus că doreşte să îşi continue activităţile de opoziţie din afara Rusiei.

"Să coordonezi ceva din interior este imposibil", a spus Pivovarov. "Nu intenţionez să mă dau la o parte", a adăugat el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici