Doi foşti membri ai conducerii Sidex Galaţi, condamnaţi la zece, respectiv şase ani de detenţie

Înalta Curte de Casaţie i-a condamnat definitiv pe doi foşti membri ai conducerii Sidex Galaţi şi pe alte trei persoane, la pedepse cuprinse între patru şi zece ani de închisoare, pentru prejudicierea combinatului siderurgic cu peste 17 miliarde de lei vechi, procesul acestora începând în 2003.

Urmărește
405 afișări

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis condamnarea lui Flaviu Mircea Moldovan - preşedinte Comitet de Direcţie şi înlocuitor al preşedintelui Consiliului de Administraţie al SC Sidex SA Galaţi, la pedeapsa de opt ani închisoare în regim de detenţie, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecinţe deosebit de grave, a informat, miercuri, Direcţia Naţională Anticorupţie.

Totodată, a fost condamnat şi Mircea Aurel Drozan - director al SC Sidex SA Galaţi, la pedeapsa de şase ani închisoare în regim de detenţie pentru săvârşirea abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecinţe deosebit de grave, precum şi Ioan Escu la pedeapsa de zece ani închisoare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi Ioan Pleşu la pedeapsa de zece ani închisoare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

ICCJ l-a condamnat pe Constantin Rusnac la pedeapsa de patru ani închisoare în regim de detenţie pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, în formă continuată şi a constatat încetarea procesului penal faţă de Valentin Coman, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii.

În 20 decembrie 2002, procurori din cadrul Parchetului Naţional Anticorupţie (PNA, actuala DNA) au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a lui Flaviu Moldovan, fost membru în Comitetul de Direcţie şi înlocuitor al preşedintelui Consiliului de Administraţie al combinatului Sidex Galaţi, pentru luare de mită şi abuz în serviciu în formă calificată; Mircea Drozan, fost director al Direcţiei relaţii comerciale cu clienţii interni din cadrul Sidex, pentru abuz în serviciu în formă calificată şi continuată; pensionarul Constantin Rusnac, pentru trafic de influenţă în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals şi uz de fals; Valentin Coman, administrator al firmei Ercolemn din Tecuci, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi folosirea cu rea credinţă a bunurilor sau creditelor societăţii; Ioan Pleşu, administrator al Olimpic Trading din Lupeni, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, folosirea cu rea credinţă a bunurilor sau creditelor societăţii şi dare de mită, precum şi a lui Ioan Escu, în calitate de director general la Rompet din Huşi, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi folosirea cu rea-credinţă a bunurilor sau creditelor de care se bucură societatea.

Potrivit sursei citate, Flaviu Moldovan este acuzat că, în calitatea pe care o avea, a încălcat cu ştiinţă şi în mod repetat atribuţiile de serviciu şi hotărârile Comitetului de Direcţie, prin aceea că a dispus livrarea de produse siderurgice fără respectarea condiţiilor legale pe bază de comenzi, către Rompet din Huşi şi firma Ercolemn din Tecuci, cauzînd combinatului din Galaţi un prejudiciu de 17,6 miliarde de lei vechi.

De asemenea, Moldovan a pretins şi a primit de la reprezentantul firmei Olimpic Trading din Lupeni suma de 180 de milioane de lei vechi, în scopul încheierii unui contract economic cu Rompet din Huşi, deşi această societate nu îndeplinea criteriile prevăzute în hotărîrile Comitetului de Direcţie a Sidex, susţin procurorii.

Mircea Drozan a dispus livrarea de produse siderurgice către Rompet Huşi şi Ercolemn Tecuci, pe bază de comenzi şi contracte, fără respectarea hotărîrilor Comitetului de Direcţie al Sidex Galaţi.

Constantin Rusnac a pretins şi primit, în mod repetat, sume de bani şi alte foloase de la reprezentanţii Ercolemn din Tecuci şi Olimpic Trading din Lupeni. De asemenea, el ar fi pretins şi primit în mod repetat sume de bani - respectiv 75.000 de mărci, 4.000.000 de lei şi 500.000.000 lei pe o filă CEC) şi alte foloase de la Valentin Coman. De la Ioan Pleşu, Rusnacu a primit 200.000.000 lei, pentru "a exercita influenţă asupra funcţionarilor din cadrul SIDEX Galaţi şi asupra lui Flaviu Moldovan, în vederea aprobării livrării de produse siderurgice către societăţile pe care aceştia le reprezentau, susţin procurorii PNA.

Rusnac mai este acuzat şi de faptul că l-a determinat pe administratorul Ercolemn dinTecuci să redacteze şi să semneze o chitanţă prin care se atesta un împrumut nereal în cuantum de 50.000 de mărci. Totodată, Rusnac ar fi solicitat 500.000.000 de lei printr-o filă CEC şi ar fi folosit acte false în faţa organului de urmărire penală şi instanţei civile.

Valentin Coman este acuzat că a redactat o chitanţă care nu reflecta realitatea privind împrumutul a 50.000 de mărci şi a emis o filă CEC în favoarea unei societăţi cu care nu avea relaţii comerciale în scopul de a ascunde sumele pretinse de Constin Rusnac, pentru a trafica influenţa asupra lui Moldovan.

Iona Pleşu a oferit suma de 180.000.000 de lei lui Flaviu Moldovan, pentru a-l determina să intervină în perfectarea contractului de livrare de produse siderurgice încheiat cu firma ROMPET Huşi, susţin procurorii PNA.

Ioan Pleşu şi Ioan Escu au perfectat un contract de asociere, pentru obţinerea unor produse siderurgice, în valoare de 10.941.229.000 lei, deşi cunoşteau faptul că nu au posibilităţi financiare de plată.

Procesul acestora a început în 2003, la Tribunal Galaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici