- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Doi foşti ofiţeri SRI din Prahova, condamnaţi definitiv pentru divulgare de secrete de stat
Doi foşti ofiţeri ai Serviciului Român de Informaţii (SRI) din Prahova au fost condamnaţi definitiv, pentru divulgare de secrete de stat, iar un altul a fost achitat, de către instanţa supremă care a menţinut decizia instanţei inferioare.
În 29 septembrie 2008, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimilatitate Organizată şi Terorism (DIICOT) i-a deferit justiţiei pe lt. col SRI (r) Marius Eugen Soare, mr. SRI (r) Romică Cernică şi cpt. SRI (r) Adrian Ovidiu Radu.
Potrivit DIICOT, în perioada 2004 - 2006, în calitate de cadre militare în cadrul SRI - Secţia judeţeană Prahova, cei trei au divulgat date şi informaţii clasificate ca "secret de stat", pe care le-au cunoscut în virtutea atribuţiilor profesionale, cu consecinţe directe asupra activităţii SRI în domeniul siguranţei naţionale, fapte care au fost de natură să pună în pericol siguranţa statului.
Datele divulgate şi deţinute neautorizat vizau aspecte tehnice din activitatea SRI, structura organizatorică a SRI Prahova, acţiunile aflate în curs de derulare şi priorităţile investigative ale acestei unităţi, care odată divulgate au pus în pericol siguranţa statului, mai preciza DIICOT.
În 3 martie 2010, Curtea de Apel Alba Iulia, iar a decis în cazul lt.col. (r) Marius Eugen Soare condamnarea la trei ani de închisoare şi un an interzicerea unor drepturi, pentru săvârşirea infracţiunii de divulgare a secretului care periclitează siguranţa statului. Curtea de Apel Alba Iulia a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata termenului de încercare de cinci ani.
Cel de-al doilea inculpat, căpitan (r) Adrian Ovidiu Radu, a fost condamnat la doi ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de culegere şi transmitere de informaţii cu caracter secret ori confidenţial, prin orice mijloace, în afara cadrului legal. Curtea de Apel Alba Iulia a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata termenului de încercare de patru ani.
Totodată, Curtea l-a achitat pe maiorul (r) Romică Cernica, judecat în acest caz tot pentru săvârşirea infracţiunii de divulgare a secretului care periclitează siguranţa statului.
Şedinţele de judecată în acest proces au fost secrete, nefiind permis accesul publicului în sală.
DIICOT a contestat această decizie, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, în 29 iunie, recursul acuzării, astfel că hotărârea rămâne definitivă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO