"Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Bucureşti efectuează cercetări penale faţă de inculpatul Gadea Doru şi faţă de învinuitul Dicu Gheorghe, inspectori în cadrul Serviciului Inspecţie Disciplină în Construcţii şi Respectare Reglementări – Direcţia Inspecţie şi Control General, instituţie aflată în subordinea Primăriei Municipiului Bucureşti, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de luare de mită", se arată într-un comunicat de joi al DNA.
Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că în data de 4 noiembrie 2008 cei doi funcţionari au pretins de la un denunţător o sumă de bani. Ulterior, în 11 noiembrie, Gheorghe Dicu i-a cerut din nou bani. O zi mai târziu, Doru Gadea a primit o mie de lei de la denunţător, fiind prins în flagrant de procurori.
"În schimbul banilor, cei doi funcţionari urmau să nu îşi exercite atribuţiile de serviciu şi anume să nu sisteze construcţia edificată fără autorizaţie de către denunţător, să nu îi aplice sancţiunea contravenţională şi să nu sesizeze organele judiciare cu privire la acest aspect penal", precizează DNA.
Procurorii i-au adus la cunoştinţă lui Doru Gadea acuzaţia, iar miercuri au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore.
Instanţa Tribunalului Bucureşti a dispus, joi, arestarea preventivă a lui Doru Gadea, pe o perioadă de 25 de zile.
Direcţia Naţională Anticorupţie precizează că Gheorghe Dicu "se sustrage urmăririi penale, fiind demarate procedurile de dare în urmărire generală".
"Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie", se arată în finalul comunicatului.
Avocatul lui Gadea a declarat că a formulat recurs la decizia instanţei de arestare a clientului său.