Doi membri ai CSM reclamă acelaşi lucru: A fost un vot politic. Alistar: Avizul a fost negativ inclusiv pentru punerile în acord cu deciziile CCR/ Chelariu: Nu se refereau la impactul pe care legile le au asupra sistemului de justiţie
„A fost un vot politic. Erau trei variante: aviz, aviz negativ şi aviz cu observaţii. Acele observaţii ar fi îndreptat toate elementele pe care procurorii şi judecătorii le-au transmis la CSM. Ce sens a avut ca în cazul separării carierelor, judecătorii să nu se poată pronunţa, iar lumea să arunce la gunoi efectiv toată munca de azi”, a declarat Victor Alistar, la Antena 3.
Acesta a mai spus că plenul Consiliului Superior al Magistraturii a dat aviz negativ pe toate propunerile, inclusiv cele care vizau punerea în acord cu deciziile Curţii Constituţionale.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ, în şedinţa de joi, proiectul legilor justiţiei, votul fiind de 10 la 8.
Membru CSM, după avizul negativ pe legile Justiţiei: Unele argumente făceau trimitere la zona politică
Romeu Chelariu, membru CSM, a declarat, pentru MEDIAFAX, că unele argumente din şedinţa CSM, în care a fost dat aviz negativ pe legile Justiţiei, au făcut referire la zona politică, dar „şi la alte puteri ale statului”.
„A fost un vot tehnic, dar cu nuanţe politice, având în vedere faptul că au fost nişte argumente pronunţate de unii membrii ai CSM care făceau trimitere la zona politică. Din discuţiile purtate a rezultat acest lucru. S-a venit cu argumente care ţin de zona politică, de alte puteri ale statului. Argumentarea la luarea de cuvânt avea referiri care ţin de alte puteri ale statului. De zona politică, nu se refereau strict cu prioritate la elemente de ordin tehnic, la impactul pe care legile le au asupra sistemului de justiţie„, a declarat, pentru MEDIAFAX, Romeu Chelariu, membru CSM.
Acesta a mai spus că prin votul dat, practic s-a dat aviz negativ tuturor propunerilor, inclusiv cele care vizează punerile în acord cu deciziile CCR. „Trebuie să avem în vedere în primul rând deciziile CCR, care ştim că sunt general obligatorii. Personal, cred că legile supuse discuţiei plenului reprezintă, per ansamblu, un progres şi nu un regres . Punctul de vedere personal este că trebuia dat un aviz favorabil”, a mai declarat Chelariu.
Şi Victor Alistar a acuzat că votul din plenul CSM, unde s-a dat aviz negativ Legilor Justiţiei, a fost unul politic.