Doi ofiţeri şi un subofiţer din judeţul Gorj, condamnaţi definitiv pentru corupţie

Un poliţist de la Poliţia Novaci, un ofiţer de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj şi un fost colonel din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au fost condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie, în legătură cu fraudarea unor concursuri la ISU.

Urmărește
107 afișări

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, în 19 aprilie, recursurile lui Gheorghe Popescu, agent în cadrul Poliţiei Novaci, Laurenţiu Sârbu, ofiţer în cadrul ISU Gorj, şi al lui Silviu Băluş, colonel în rezervă, fost şef al Serviciului gestiune resurse umane din Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Gheorghe Popescu a fost condamnat la trei ani şi jumătate de detenţie, iar ceilalţi doi inculpaţi la câte trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, ICCJ menţinând sentinţa dată de Tribunalul Gorj, apoi confirmată de Curtea de Apel Craiova.

Cei trei au fost trimişi în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) sub acuzaţiile de luare de mită, trafic de influenţă, complicitate la luare de mită şi instigare la trafic de influenţă.

Conform procurorilor DNA, faptele de corupţie au avut loc în cursul anului 2007, când ISU Gorj a organizat mai multe concursuri pentru ocuparea unor posturi, Laurenţiu Sârbu fiind preşedinte sau secretar al unor comisii de evaluare, ocazie cu care unele probe au fost "aranjate".

"În acest context, în perioada martie-august 2007, inculpatul Popescu Gheorghe a pretins de la mai mulţi candidaţi sume de bani şi foloase materiale în valoare totală de 30.060 lei, din care a primit bani şi foloase materiale în valoare de 14.460 lei. În schimb, acesta a intervenit pe lângă inculpaţii Sîrbu Nicu Laurenţiu şi Băluş Silviu în scopul promovării de către candidaţi a examenului de angajare în cadrul ISU Gorj. În concret, inculpaţii Sîrbu Nicu Laurenţiu şi Băluş Silviu au primit bani şi foloase materiale în valoare totală de 9.500 lei. Inculpatul Băluş Silviu a primit mai multe bunuri de la candidaţi, prin intermediul lui Popescu Gheorghe, pentru ca în schimb să furnizeze candidaţilor subiectele de examen, pretinzând că are influenţă asupra colegilor săi din I.G.S.U", menţiona DNA într-un comunicat de presă dat publicităţii la momentul trimiterii în judecată a celor trei.

De asemenea, procurorii au susţinut că unii dintre candidaţi au plătit pentru răspunsuri primite greşit pentru alte teste.

"La data de 13 august 2007, după ce subiectele pentru proba scrisă fuseseră definitivate de către comisia organizată la nivelul ISU, inculpatul Băluş Silviu a furnizat candidaţilor trei exemplare de teste grilă, pretinzând că acestea ar fi subiectele la proba scrisă ce a avut loc în data de 15 august 2007. De asemenea, o copie de pe aceste teste a primit şi inculpatul Sîrbu Nicu Laurenţiu. În timpul derulării probei scrise, candidaţii au constatat că au de rezolvat cu totul alte subiecte de cât cele procurate de la inculpatul Băluş Silviu, motiv pentru care nu au promovat examenul respectiv”, mai arăta DNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici