Doi tineri aflaţi în centre de tip familial s-au sinucis: "Situaţia a impus măsuri fără precedent. Am instituit o celulă de criză"

Protecţia Copilului Dolj face o anchetă internă după ce o fată de 13 ani şi un tânăr de 19 ani aflaţi în centre de tip familial din Craiova s-au sinucis în ultimele zile, şeful instituţiei precizând că în urma tragediilor o parte din copiii aflaţi în plasament sunt consiliaţi de psihologi.

Urmărește
1255 afișări
Imaginea articolului Doi tineri aflaţi în centre de tip familial s-au sinucis: "Situaţia a impus măsuri fără precedent. Am instituit o celulă de criză"

Doi tineri aflaţi în centre de tip familial s-au sinucis: "Situaţia a impus măsuri fără precedent. Am instituit o celulă de criză" (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

UPDATE: Autoritatea pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie face anchetă la DGASPC Dolj

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), Gabriela Coman, a declarat pentru MEDIAFAX că, luni, a solicitat Corpului de control al instituţiei să facă verificări la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj.

Astfel, reprezentanţii Autorităţii analizează documente şi urmează să aibă discuţii cu psihologii copiilor aflaţi în plasament, cu persoanele care s-au ocupat de cei doi tineri care s-au sinucis, cu asistentul maternal care a îngrijit-o până în urmă cu trei ani pe fata de 13 ani, dar şi cu colegii celor doi.

Concluziile Corpului de control vor fi finalizate şi prezentate în câteva zile, a precizat Coman.

Directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj, Florin Stancu, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că a fost deschisă o anchetă internă după ce, în noaptea de sâmbătă spre duminică, un tânăr de 19 ani aflat într-un centru de tip familial din Craiova s-a sinucis, aruncându-se de pe un bloc în construcţie din oraş, iar cu câteva zile înainte o fată de 13 ani, tot dintr-un centru de tip familial din Craiova, s-a spânzurat de o ţeavă de gaze din imobilul în care locuia.

Adolescenta a lăsat un bilet de adio cu mesajul ”Mami, te iubesc!”, referindu-se la asistentul maternal care o îngrijise până la vârsta de 11 ani şi de la care, în urmă cu trei ani, a trebuit să plece, după ce femeii i-a fost retras atestatul profesional. Atunci, fata a fost mutată în centrul de tip familial.

”Este o situaţie la instituţia noastră pe care nu şi-a dorit-o nimeni şi care a impus măsuri fără precedent. A trebuit să instituim o celulă de criză care să gestioneze evenimentele după producerea acestor două tragedii, în urma cărora au murit doi copii aflaţi în sistemul de Protecţie a Copilului, amândoi plasaţi în case de tip familial. Am declanşat o anchetă internă care este în desfăşurare şi care trebuie să stabilească împrejurările în care s-au întâmplat aceste două evenimente tragice şi, sigur, dacă există persoane vinovate, trebuie să plătească. În paralel, se desfăşoară şi o anchetă a Parchetului şi cercetări ale Poliţiei şi, cu siguranţă, vor fi şi alte verificări privind procedurile de organizare şi funcţionare a instituţiei”, a spus Florin Stancu.

El a precizat că în urma celor două tragedii au fost luate mai multe măsuri pentru evaluarea şi consilierea copiilor din casele de tip familial, în special a celor ”aflaţi în situaţii de vulnerabilitate”. Astfel, a fost dublat personalul din aceste centre, iar şase echipe de specialişti, în special psihologi şi asistenţi sociali, consiliază copiii daţi în plasament.

”După evenimentele acestea a trebuit să ne concentrăm pe măsuri de securizare a copiilor aflaţi în sistem, suntem un judeţ mare unde există multe centre de plasament, sunt 17 case de tip familial, de genul celor în care locuiau copiii care au fost victime ale celor două tragedii. Înseamnă o monitorizare foarte atentă, o dublare a personalului din aceste case de tip familial, demersuri de evalure a copiilor, de consiliere ca să poată trece peste aceste momente şi proceduri de indentificare a persoanelor resurse, a persoanelor de suport pentru a-i ajuta să depăşească aceste lucruri. O facem cu şase echipe de specialişti, în special psihologi şi asistenţi sociali, în colaborare cu Colegiul Psihologilor din Dolj, cărora le-am solicitat suportul pentru a face propriile evaluări sau să asigure consiliere suplimentară pentru copii aflaţi în situaţii de vulnerabilitate dintre cei aproape 200 care locuiesc în case de tip familial în judeţ”, a mai afirmat Stancu.

El a menţionat că a solicitat ”o atenţie mai mare” şi Spitalului de Neuropsihiatrie din Craiova, care a oferit sprijin şi suport pentru evaluarea copiilor din case de tip familial, pentru cei ”cu grad de vulnerabilitate crescut”.

Totodată, Florin Stancu a făcut apel la calm şi la suport, precizând că se încearcă să se facă tot ce este posibil pentru ca astfel de situaţii să nu mai aibă loc.

Stancu a declarat că asistentului maternal profesionist care o îngrijea pe fata de 13 ani i-a fost retras atestatul de către Comisia de Protecţie a Copilului Dolj, pentru că era purtătoare a virusului hepatitei C şi ”s-a considerat că este un pericol pentru copil”.

De asemenea, şeful DGASPC Dolj a mai spus că la dosarul femeii există documnete medicale care atestă că era purtătoarea virusului hepatic.

”Dumneai a dat în judecată instituţia noastră pe două componente - o acţiune prin care a solicitat reintegrarea în muncă şi o acţiune prin care a solicitat să fie în plasament copiii pe care i-a avut anterior. După ce a câştigat acţiunea de reintegrare în muncă a renunţat din proprie iniţiativă la acţiunea de a-i fi plasaţi copiii pe care i-a avut înainte - Cristina (n.r. - fata de 13 ani care s-a sinucis) şi un băiat care a fost luat în adopţie”, a spus Stancu.

El a precizat că adolescenta a păstrat legătura cu asistentul maternal, iar de câte ori aceasta a solicitat i-a fost acordată solicitare pentru a se întâlni cu femeia, reprezentanţii DGASPC considerând că ”este în beneficiul copilei să păstreze legătura cu asistenta maternală”. De asemenea, fetei i s-a permis să relaţioneze şi cu familia naturală, ea fiind cea mai mică din trei copii şi singura aflată în plasament, celelate două surori ale acesteia fiind crescute de bunica maternă.

În acest context, Stancu a menţionat că asistentul maternal a fost în audienţă la el şi i-a solicitat, după ce a câştigat în instanţă reintegrarea în muncă, să ia măsuri astfel încât ”să nu existe răzbunări ale personalului din direcţie”.

”Am încercat să iau toate măsurile necesare astfel încât să nu aibă parte de răzbunări sau de un comportament ostil din partea salariaţilor instituţiei”, a spus Stancu.

În cazul tânărului de 19 ani, care s-a aruncat de pe un bloc în construcţie din oraş, şeful DGASPC Dolj a spus că acesta fusese evaluat psihologic de mai multe ori, de-a lungul timpului, şi nu au fost depistate probleme.

Înainte de a se sinucide, tânărul a postat pe Facebook un mesaj de adio: "Suferinţa din sufletul meu nu o poate calma nimeni. Aşa că preţuiţi viaţa pentru că e una singura. Vă pup. Adio", a scris băiatul.

”Nu există la nivelul instituţiei proceduri pentru monitorizarea paginilor de Facebook (...) La nivelul instituţiei nu avem motive să ne simţim vinovaţi, practic au fost desfăşurate toate activităţile, au fost luate măsurile la fel cum se întâmplă cu toţi cei 1.400 de copii pe care îi avem sub măsură de protecţie şi nu au fost elemente speciale în ceea ce priveşte cele două cazuri”, a afirmat Stancu.

Surse din Poliţie au declarat pentru MEDIAFAX că în cele două cazuri au fost deschise dosare de cercetare penală.

”Sunt două evenimente distincte, prima în care se anchetează decesul tinerei de 13 ani, care este anchetat de Secţia 2 Poliţie, iar a doua anchetă vizează moartea tânărului de 19 ani. Informaţiile adunate de poliţişti duc spre ipoteza unei sinucideri, însă urmează să se stabilească toate cauzele şi circumstanţele în care au avul loc cele două evenimente tragice”, au declarat sursele citate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici