Doi turci şi doi români, arestaţi în cazul capturii de peste 300 de kilograme de heroină

Doi turci, între care şi liderul reţelei şi doi români au fost arestaţi preventiv, miercuri, de magistraţii Tribunalului Bucureşti, în dosarul în care poliţiştii antidrog şi procurorii DIICOT au capturat 333 de kilograme de heroină provenită din Afganistan, care avea ca destinaţie Olanda.

Urmărește
1563 afișări
Imaginea articolului Doi turci şi doi români, arestaţi în cazul capturii de peste 300 de kilograme de heroină

Doi turci şi doi români, arestaţi în cazul capturii de peste 300 de kilograme de heroină

HakanYigit, George-Solomon Săman, Liviu-Constantin Bîngă şi Huseyin Sincar au primit mandate de arestare pentru 30 de zile.

Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă şi poate fi contestată de cei patru.

HakanYigit, George-Solomon Săman, Liviu-Constantin Bîngă şi Huseyin Sincar au fost reţinuţi, marţi, după ce poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi procurorii DIICOT au oprit două autotrenuri în care se aflau ascunse 333 de kilograme de heroină şi au făcut cinci percheziţii în municipiul Râmnicu -Vâlcea, iar în urma cărora au ridicat 136.000 de euro, două maşini de lux, mai multe telefoane mobile, calculatoare şi laptop-uri.

Procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Daniel Horodniceanu, a declarat că cele 333 de kilograme de heroină reprezintă cea mai mare captură de acest gen după 1990.

În cele două tiruri a fost găsită cantitatea totală de 333 de kilograme de heroină, cu o puritate de 60-65 la sută, cu o valoare totală de opt milioane de euro, însă, odată ajunsă pe piaţa neagră, împărţită în doze, şi vândută consumatorilor, preţul stupefiantelor ar fi crescut de cinci ori şi ar fi ajuns la o valoare finală de aproximativ 40 de milioane de euro. În mod obişnuit, puritatea heroinei care ajunge la consumator este de aproximativ 10-15 la sută.

Directorul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din Poliţia Română, comisarul şef Claudiu Cucu, a spus că gruparea de traficanţi era monitorizată de patru ani, drogurile proveneau din Afganistan şi aveau ca destinaţie Olanda de unde o parte era exportată în alte ţări europene.

Operaţiunea a avut numele de cod "săgeata verde", iar poliţiştii şi procurorii DIICOT au colaborat şi cu autorităţile din Turcia şi Ucraina.

Potrivit unor surse juridicare, gruparea de traficanţi era coordonată în România de cetăţeanul turc Yigit Hakan, care era sprijinit de doi conaţionali, Sincar Husein şi Iokman Omer, şi de românii George Solomon Saman şi Liviu Binga.

În perioada în care gruparea de traficanţi a fost monitorizată, poliţiştii de la combaterea criminalităţii organizate au constatat că aceştia aduceau drogurile sub paravanul firmei de transport Unitrafic SRL, cu sediul în Râmnicu Vâlcea.

Prin intermediul firmei de transport, traficanţii au făcut, din 2011, mai multe transporturi, traficanţii folosind o rută nouă, prin Caucaz, acestea tranzitând între altele Turcia, Rusia şi Ucraina. La un transport, reprezentanţii firmei câştigau 1.000 de euro pentru fiecare kilogram de heroină.

Drogurile erau ascunse în rezervorul suplimentar al tirurilor, după ce erau iniţial îmbibate cu piper şi ardei iute, pentru a nu putea fi detectate de câini. Într-un rezervor încăpeau, conform poliţiştilor, aproximativ 340 de pachete, care cântăreau în jur de 500 de grame fiecare.

Anchetatorii au ridicat şi au dus la audieri 11 persoane, patru dintre aceştia fiind ulterior reţinuţi. Cei patru suspecţi, doi turci şi doi români, au fost prezentaţi miercuri magistraţilor Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă.

Pentru anihilarea reţelei de trafic de droguri au fost angrenaţi peste o sută de poliţişti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici