Doliul în tinereţe poate accelera îmbătrânirea. Studiu făcut pe 4.000 de persoane

Un studiu separat arată că o dietă săracă şi zahărul sunt, de asemenea, legate de creşterea vârstei biologice.

Urmărește
1622 afișări
Imaginea articolului Doliul în tinereţe poate accelera îmbătrânirea. Studiu făcut pe 4.000 de persoane

Doliul în tinereţe poate accelera îmbătrânirea

Oamenii de ştiinţă au găsit markeri biologici ai îmbătrânirii mai rapide la persoanele care şi-au pierdut un părinte, un partener, un frate sau un copil, elemente ce lipseau altor persoane care nu au trecut prin moartea unei persoane apropiate, notează The Guardian.

Descoperirea sugerează că doliul şi suferinţa îşi pun amprenta asupra ţesuturilor organismului şi pot creşte riscul unor viitoare probleme de sănătate.

Allison Aiello, profesor de epidemiologie la Universitatea Columbia din New York, a declarat că pierderea unei persoane apropiate a fost un „factor de stres semnificativ” şi o experienţă de viaţă legată în mod constant de o sănătate mintală mai proastă, tulburări cognitive, probleme cardiace şi metabolice şi o moarte mai timpurie.

Cercetătorii au analizat persoane care au trecut prin doliu înainte de vârsta de 18 ani şi de la 19 la 43 de ani.

Dintre cele aproape 4.000 de persoane studiate, 40% au pierdut o persoană dragă până la vârsta adultă. Cei care au trecut de mai multe ori prin doliu aveau vârste biologice semnificativ mai înaintate decât cei care nu pierduseră persoane apropiate.

Studiul apare alături de lucrări separate privind impactul unei diete sănătoase şi al zahărului adăugat asupra vârstei biologice. Conform cercetării, femeile din SUA care au urmat o dietă bogată în vitamine şi minerale au avut o vârstă biologică mai tânără decât cele care au urmat o dietă mai săracă. Dar chiar şi în cazul femeilor care mâncau sănătos, fiecare gram de zahăr adăugat a fost legat de o creştere a vârstei biologice.

„Se pare că atât o dietă bogată în nutrienţi, cât şi una săracă în zaharuri adăugate contează”, a declarat Barbara Laraia, autor principal al studiului şi profesor de ştiinţe ale sănătăţii comunitare la Universitatea din California, Berkeley.

Dorothy Chiu, cercetător postdoctoral la Universitatea din California, San Francisco, şi primul autor al lucrării, a declarat că s-ar aştepta la efecte similare la bărbaţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
doliu,
studiu,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici