Dolj: Masterplanul pe apă în valoare de 150 de milioane de euro, fără TVA, scos la licitaţie
Autorităţile doljene anunţă scoaterea la licitaţie a Masterplanului de apă în valoare de 150 de milioane euro, fără TVA, proiect care a fost aprobat de Comisia Europeană şi prin intermediul căruia trei municipii, patru oraşe şi două comune vor beneficia de reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare
Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că Masterplanul de apă al judeţului, în valoare de 150 de milioane euro, fără TVA, a fost scos la licitaţie, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Azi (miercuri - n. r.), trecem la faza punerii în aplicare a Masterplanului pe apă. Lansăm la apă şi scoatem la licitaţie Masterplanul de apă. Este cel mai important proiect ca finanţare atrasă în judeţul Dolj cu o valoare de 185 de milioane de euro. Asta înseamnă că se asigură peste 95 la sută din necesarul de apă potabilă şi canalizare la nivelul tuturor oraşelor din Dolj, la care se adaugă şi alte două comune", a declarat prefectul de Dolj.
Potrivit sursei citate, România este obligată ca până în 2013 să asigure alimentarea cu apă potabilă în toate "oraşele mari".
"Iar până în 2015 pentru toate localităţile din ţară", a adăugat Giugea.
Compania de Apă "Oltenia" (CAO), operatorul care va beneficia de lucrările masterplanului, participă cu o cofinanţare de peste 13 milioane de euro, a spus directorul Doru Buruiană.
"Este greu să acoperi 18 şantiere de lucru în judeţ. Efortul operatorului este foarte mare. Din totalul grantului acordat de 150 de milioane fără TVA, noi trebuie să acoperim 13,6 milioane de euro fără alte ajutoare decât din credite bancare pe care trebuie să le returnăm într-un anumit număr de ani, în funcţie de condiţiile pe care ni le vor pune băncile", a declarat Buruiană
Directorul Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, Denisa Buzatu, afirmă că proiectul Masterplanului de apă trebuie implementat într-o perioadă de patru ani.
"Proiectul judeţului Dolj este unul dintre cele mai mari din ţară. Are o valoare foarte mare, va fi un proiect foarte greu de implementat, dar vom fi alături de CAO la fiecare pas. Proiectul se va derula până în 2015", a declarat Denisa Buzatu.
Cea mai mare sumă din proiectul masterplanului îi revine municipiului Craiova, respectiv 38 de milioane de euro, fără TVA, care va putea astfel să reabiliteze 34 de kilometri de reţea de alimentare cu apă şi să extindă peste 68 de kilometri de reţele de canalizare.
De asemenea, din banii europeni municipalitatea craioveană va reabilita staţia de tratare a apei de la Işalniţa.
"Valoarea investiţiei la Craiova este de 38 milioane de euro, fără TVA, din care cofinanţarea noastră este de 694.000 euro. Trei cartiere, Romaneşti, Bariera Vîlcii şi Veterani, vor beneficia de apă şi canalizare, reţea nouă, şi toată Craiova va beneficia de ceea ce înseamnă reabilitare", a spus viceprimarul Craiovei Mărinică Dincă.
În proiectul Masterplanului de apă mai sunt cuprinse două municipii, Băileşti (11 milioane euro) şi Calafat (11,6 milioane euro), patru oraşe, Filiaşi (14,2 milioane euro), Dăbuleni (6,7 milioane euro), Bechet (5,8 milioane euro) şi Segarcea (12,3 milioane euro), precum şi două comune, Poiana Mare (12,3 milioane euro) şi Călăraşi (4,2 milioane euro)
O sumă importantă primeşte şi Consiliul Judeţean Dolj, respectiv 33,5 milioane de euro, prin intermediul căruia se vor derula mai multe investiţii privind reţelele de apă şi canalizare.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO