Întrebat, duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu-Mureş, dacă a crescut rata refuzului aparţinătorilor privind donarea de organe pentru transplant, medicul Horaţiu Suciu a răspuns afirmativ, transmite corespondentul MEDIAFAX.
”Rata refuzului eu consider că a crescut, nu am făcut încă un studiu, nu am toate datele, dar impresia mea e că a crescut şi bineînţeles că este o condiţionalitate multiplă. Motivul, mă pun în situaţia unui cetăţean care se informează din mass-media, nu pot să văd decât că în jurul unui transplant s-a făcut o mare, să zicem, elegant, controversă şi, evident, până se lămuresc lucrurile poate este o reticenţă în a dona. Nu s-a schimbat nimic, a dona este un lucru nobil şi nu trebuie să uităm că o parte din cei care donează inima, plămânii, rinichii, ficatul, continuă să trăiască în trupul altcuiva şi eu cred că e nobil să salvezi o viaţă”, a spus medicul Horaţiu Suciu.
Acesta a adăugat că în acest an s-au mai făcut ”11-12 prelevări” de cord, dar în niciun caz inima nu a fost bună pentru transplant.
”Din fericire, deşi e un domeniu de supraspecializare, motivarea medicilor este aceeaşi ca peste tot, nici mai mare, nici mai mică. Este o motivare de ordin profesional. Din fericire avem medici, cel puţin la Târgu- Mureş, în domeniul meu, al chirurgiei cardio-vasculare, cardiologiei, terapiei intensive, care fac acest lucru şi ne bucurăm. Sunt convins că toate segmentele societăţii trebuie să sprijine această activitate. E uşor să blamezi un lucru care e greu de făcut”, a mai spus şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş.
O echipă de medici de la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş a efectuat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, primul transplant de cord din acest an la un pacient de 49 de ani din Bucureşti, care a primit inima de la un donator în moarte cerebrală din Harghita.