Donatorii de sânge se pot programa online, de joi, la Centrul de Transfuzie Bucureşti

Donatorii şi cei care doresc să înceapă să doneze sânge se pot programa online, la Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Bucureşti, începând de joi.

Urmărește
383 afișări
Imaginea articolului Donatorii de sânge se pot programa online, de joi, la Centrul de Transfuzie Bucureşti

Donatorii de sânge se pot programa online, de joi, la Centrul de Transfuzie Bucureşti (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Pe site-ul CTS Bucureşti a fost lansat formularul de înscriere pentru donarea de sânge.

"Acest serviciu nou, dezvoltat de voluntari în urma afluxului de donatori cu care ne-am confruntat după tragedia de la Colectiv ajută personalul medical şi pacienţii în egală măsură. Sistemul permite o programare optimă a fluxului de donatori, astfel încât nevoile de sânge din spitalele din Bucureşti să fie constant deservite. Tot ceea ce au de făcut cei care vor şi pot să doneze sânge este să completeze acest formular online şi vor fi contactaţi telefonic ulterior pentru a-i programa să doneze sânge. Le mulţumesc încă o dată voluntarilor care ne-au sprijinit după tragedia de la Colectiv şi a căror iniţiativă a continuat şi acum, prin acest sistem pe care l-au dezvoltat pro-bono", a declarat Doina Goşa director al Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti.

Nevoia de sânge în Bucureşti se menţine în continuare mare: deşi donează cel mai puţin, Capitala este cea mai mare consumatoare de sânge.

Numărul donatorilor de sânge în Bucureşti a înregistrat o creştere spectaculoasă în luna noiembrie, după tragedia de la Colectiv. În luna noiembrie, 8.000 de persoane s-au prezentat la Centrul de Transfuzie Bucureşti pentru a dona sânge, dintre care 6.600 au fost admise pentru donare, cifra reprezintând o creştere de peste 50% a fluxului normal de donare.

Pe de altă parte, în 2014, la nivel naţional, în cele 44 de centre, au fost recoltate 420.000 unităţi de sânge. Dintre acestea, doar 49.000 de unităţi, adica 12%, au fost recoltate în Bucureşti, în condiţiile în care capitala României cu cele 60 de spitale funcţionale ar avea nevoie de o cantitate cel puţin dublă.

"Avem nevoie de mult mai mulţi donatori constanţi în Bucureşti. Ne trebuie minimum 500 de donatori pe zi pentru a face faţa nevoii de sânge. Trebuie să devenim o ţară în care donarea de sânge este un act normal de generozitate, nu un gest punctual influenţat de o tragedie personală sau colectivă", a încheiat Doina Goşa.

Chiar dacă este nevoie permanent de sânge, nu oricine poate dona. Există o serie de criterii riguroase pentru a deveni donator de sânge şi pentru a proteja astfel sănătatea celui care îl primeşte.

Pentru a deveni donator de sânge trebuie îndeplinite următoarele condiţii: vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani, greutate peste 50 kg, puls regulat, 60 -100 bătăi/minut, tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg, să nu fi suferit în ultimele şase luni intervenţii chirurgicale, femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării, să nu fi fost sub tratament pentru diferite afecţiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.

De asemenea, nu poate dona orice persoană care a avut sau are una dintre următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie şi alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte (-) şase dioptrii.

Dacă cei interesaţi se încadrează în condiţiile de donare, atunci trebuie respectate o serie de cerinţe simple înainte de a dona sânge: să fie odihniţi şi bine hidrataţi, să nu fumeze o oră, să nu fi consumat alcool, grăsimi, dulciuri concentrate şi nici medicamente (aspirină, anticoagulante, antidiabetice etc).

Donarea de sânge constă în recolatarea unei cantităţi de 450 ml timp de 8 - 10 minute. Poate fi donator de sânge orice cetăţean român cu domiciliul în România sau orice cetăţean al Uniunii Europene care are reşedinţa în România, în deplină stare de sănătate, care se supune regulilor prelevării de sânge.

Donarea este un act voluntar, anonim şi neremunerat, dar există o serie de beneficii pentru cei care donează sânge. După fiecare donare de sânge donatorii beneficiază gratuit de analize de sânge: hemoleucogramă, glicemie, analize hepatice şi pentru infecţia cu HIV. De asemenea, la solicitarea donatorilor, aceştia pot beneficia o dată pe an de un set complet gratuit de analize.

Donatorii mai primesc bonuri de masă şi o reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun pentru o lună.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici