Donatorii voluntari de celule stem, recrutaţi prin intermediul reţelei naţionale de transfuzie

Guvernul a aprobat, miercuri, HG de modificare a hotărârii 760/2009 privind înfiinţarea Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem, astfel că recrutarea donatorilor voluntari de celule stem va fi realizată prin intermediul reţelei naţionale de transfuzie.

Urmărește
12 afișări

Hotărârea de Guvern pentru modificarea HG760/2009 privind înfiinţarea Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, precum şi pentru aprobarea înfiinţării unei activităţi finanţată integral din venituri proprii, a fost aprobată, miercuri, de Guvern la propunerea Ministerului Sănătăţii, potrviit MS.

Funcţionarea Registrului va oferi şanse reale de tratament si vindecare pacienţilor diagnosticaţi cu boli hematologice maligne.

Instituţia, care se bazează pe o reţea de colectare şi transplant de celule stem, are rolul de a populariza ideea de donare, de a înscrie şi tipiza donatorii voluntari, precum şi de a găsi donatori compatibili pentru pacienţii care au nevoie de un transplant medular, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Registrul va funcţiona ca instituție publică cu personalitate juridică în subordinea Ministerului Sănătății şi va fi finanţat atât de la bugetul de stat, cât şi din venituri proprii.

Recrutarea donatorilor voluntari de celule stem se va face prin intermediul reţelei naţionale de transfuzie.

Efectuarea testărilor primare pentru donatorii voluntari de celule stem hematopoiectice se va realiza prin laboratoarele paraclinice organizate în structura Institutului Clinic Fundeni şi Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională "Prof. Dr. C.T. Nicolau" Bucureşti.

Validarea finală a rezultatelor testărilor de histocompatibilitate şi virusologice se va realiza prin Laboratorul Naţional HLA şi Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Virusuri Transmisibile din structura Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională "Prof. Dr. C.T. Nicolau" Bucureşti.

Donarea propriu-zisă a celulelor stem se va desfăşura prin secţiile sau compartimentele cu paturi în profil din structura unitatilor sanitare publice, acreditate în condiţiile legii.

Activităţile de recrutare, testare şi donare se vor desfăşura în conformitate cu Protocoalele elaborate de Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice conform standardelor internaţionale, care vor fi avizate de Consiliul Ştiinţific şi aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii.

"În România, şansele de a găsi un donator compatibil pentru pacienții diagnosticați cu boli hematologice maligne, cu evolutie severa, care nu pot face autotransplant şi care nu au nici donator înrudit, sunt destul de scăzute în absenţa Registrului. Pentru a da o şansă de vindecare acestor pacienți, se impunea organizarea unei instituţii care să poată gestiona o bază de date privind persoanele fizice, care şi-au dat acceptul pentru a dona celule stem pentru tratamentul unor pacienti cu hemopatii maligne", potrivit MS.

Prin acest proiect, Ministerul Sănătății, își propune să ofere pacienților diagnosticați cu boli hematologice maligne cu evoluţie severă, șanse reale de vindecare în România, creând astfel premisele care conduc la creşterea speranţei de viaţa a acestor pacienți.

De asemenea, realizarea Registrului ar duce în scurt timp la realizarea unor economii semnificative prin efectuarea unui număr mult mai mare de proceduri în România şi scăderea numărului de proceduri necesare a se efectua în străinătate.

Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem a fost lansat în 4 septembrie 2009, în premieră în România, în cadrul campaniei "Avem viaţa în sânge" lansate în luna martie a aceluaşi an, de ProTV.

Coordonatorul Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem, Cristina Berteanu, a explicat atunci cum funcţionează acest sistem. Astfel, un link către Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem a fost inserat pe site-ul ministerului, la adresa www.ms.ro, care conţine informaţii utile despre legislaţia în domeniu: ce înseamnă să fii donator, centrele de recrutare şi cele de transplant. Cel care doreşte să se înscrie ca posibil donator trebuie să completeze două formulare: un chestionar medical şi altul privind consimţământul.

După îndeplinirea acestor formalităţi, persoana va fi contactată sau se poate prezenta din proprie iniţiativă la un centru de recrutare pentru efectuarea testelor şi analizelor specifice, urmând ca, ulterior, să fie înscrisă în baza de date a Registrului şi să devină donator.

În momentul în care se probează compatibilitatea cu o persoană bolnavă, din România sau din străinătate, se va face reconfirmarea statutului de donator prin examen clinic şi biologic. Donarea şi recoltarea efectivă vor avea loc doar în momentul în care există un pacient ce necesită tratament şi se confirmă compatibilitatea între donator şi pacient.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici