Dorel Lucian Radu a demisionat de la conducerea Institutului Cantacuzino

Dorel Lucian Radu a demisionat de la conducerea Institutului Cantacuzino, în locul lui fiind repus Radu Iordăchel, care fusese demis în 2010 de ministrul Sănătăţii din acea perioadă, Cseke Attila, din cauza neîndeplinirii măsurilor de remediere a deficienţelor la liniile de producţie a vaccinurilor.

Urmărește
630 afișări
Imaginea articolului Dorel Lucian Radu a demisionat de la conducerea Institutului Cantacuzino

Dorel Lucian Radu a demisionat de la conducerea Institutului Cantacuzino (Imagine: Mediafax foto)

Directorul general interimar al Institutului Cantacuzino, Dorel Lucian Radu, a demisionat la sfârşitul săptămânii trecute, după ce sindicatul instituţiei a solicitat acest lucru, criticându-l pentru blocarea activităţii.

"Este adevărat că directorul interimar, Radu Dorel, şi-a dat demisia. A fost repus Radu Iordăchel, demis de fostul ministru Cseke Attila. Iordăchel a atacat în instanţă decizia fostului ministru şi a câştigat procesul, astfel că a revenit în funcţie", a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore.

Radu Iordăchel va fi director până la organizarea concursului de ocupare a postului de director general al Institutului Cantacuzino.

În 16 aprilie 2010, ministrul Sănătăţii din acea perioadă, Cseke Attila, l-a demis pe directorul general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Cantacuzino, Radu Iordăchel, pe motiv că planul de măsuri corective şi de remediere a deficienţelor la liniile de producţie ale institutului, pe care şi l-a asumat, nu a fost îndeplinit. În locul lui Iordăchel a fost numit atunci medicul primar microbiolog Gabriel Ionescu.

Decizia a fost luată atunci după ce raportul de autorizare realizat de Agenţia Naţională a Medicamentului a evidenţiat faptul că planul de măsuri nu a fost în totalitate respectat şi implementat. Potrivit raportului, linia de producţie a vaccinului antituberculoză (BCG) nu poate fi autorizată din cauza deficienţelor constatate în luna februarie 2010 şi care nu au fost remediate deşi existau în planul de măsuri pentru retehnologizare.

Demisia directorului Dorel Lucian Radu a fost solicitată recent de Sindicatul Institutului Cantacuzino, care l-a acuzat că refuză să facă achiziţii, toate liniile de producţie fiole fiind în continuare închise.

Sindicatul TESA din Institutul Cantacuzino arăta, într-un memoriu remis agenţiei MEDIAFAX, că director general interimar Dorel Lucian Radu a fost repus în funcţie la 15 septembrie 2011, prin ordinul al ministrului Sănătăţii, după ce în 2009 a fost înlocuit de la conducerea instituţiei, pentru management defectuos. În primul mandat al lui Dorel Lucian Radu, respectiv din 2007, au început să se desfiinţeze ariile de producţie, fără ca membrii comitetului de direcţie să aducă obiecţii sau soluţii alternative, au mai spus liderii de sindicat.

Potrivit sindicaliştilor, şi în actualul mandat directorul general nu-şi îndeplineşte obligaţiile şi nu-şi asumă responsabilităţile pe care le implică această funcţie. Sindicatul preciza că directorul nu asigură condiţiile corespunzătoare de lucru pentru salariaţi, prin refuzul de a semna documentele necesare achiziţionării materiei prime, a reactivilor de diagnostic, materiale pentru ambalare, iar toate ariile de producţie şi fiolaj pentru produse biologice administrabile la om sunt închise.

Săptămâna trecută, ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, anunţa că situaţia de la Institutul Cantacuzino va fi rezolvată în câteva zile.

Ministrul preciza că ştie despre faptul că liniile de producţie de la Cantacuzino sunt blocate şi că institutul nu va putea fabrica vaccinuri. "Căutăm soluţii. Producţia de vaccin antigripal din iarnă a fost un eşec, iar statul trebuie să recupereze banii pentru vaccinul produs", a mai spus Ritli.

Avocatul Poporului (AP) a făcut o anchetă în cazul Institutului Cantacuzuino, considerând că neproducerea unor vaccinuri reprezintă o încălcare gravă a dreptului fundamental la sănătate şi afectează într-o anumită măsură siguranţa naţională a României.

"De mai multe luni de zile în cadrul instituţiei Avocatul Poporului se desfăşoară o anchetă proprie referitoare la neproducerea unor vaccinuri (stafilococic D - în diluţii - produs original românesc, folosit în tratamentul infecţiilor stafilococice, antigripal, antituberculos, polidin, cantastim, antidifterie, antitetanic), de către Institutul Cantacuzino, ceea ce în opinia noastră reprezintă o încălcare gravă a dreptului fundamental la sănătate, prevăzut de art. 34 din Constituţie şi o afectare într-o anumită măsură a siguranţei naţionale a României", se arată într-un comunicat de presă al AP remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit Avocatului Poporului, această situaţie are ca efect pericolul producerii unor epidemii ale căror efecte nu ar putea fi înlăturate în lipsa vaccinurilor.

"Ceea ce pare grav este faptul că Institutul Cantacuzino ar fi beneficiat de fonduri care puteau fi utilizate pentru dezvoltarea procedurilor de producere a vaccinurilor", a precizat AP.

Avocatul Poporului va continua ancheta referitoare la încetarea producerii vaccinurilor, precizând că, în final, faţă de situaţia gravă care s-a creat va trebui să emită o recomandare celor care au obligaţii în procesul de producere a vaccinurilor.

Institutul Cantacuzino este singurul producător intern pentru vaccinuri şi seruri. În prezent, toate ariile de producţie pentru produse biologice administrabile la om sunt închise, nefiind autorizate de Agenţia Naţională a Medicamentului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici