Video Dorin Cocoş, urmărit penal pentru trafic de influenţă şi dare de mită, în dosarul Alinei Bica - VIDEO

Omul de afaceri Dorin Cocoş este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi dare de mită, în noul dosa în care sunt cercetaţi Alina Bica, Alin Cocoş, Adriean Videanu şi Florian Mihăilescu, procurorii DNA urmând să ceară vineri instanţei supreme emiterea mandatelor de arestare pe numele acestora.

Urmărește
874 afișări

Direcţia Naţională Anticorupţie arată, într-un comunicat de presă transmis vineri agenţiei MEDIAFAX, că a fost pusă în mişcare în mişcare acţiunea penale şi s-a dispus reţinerea pentru 24 de ore a omului de afaceri Dorin Cocoş, pentru trafic de influenţă şi dare de mită."

"Inculpaţii Cocoş Dorin şi Bica Alina Mihaela (arestată preventiv într-un alt dosar pentru infracţiuni similare), la data faptelor membră a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul ANRP, sunt prezentaţi, la data de 30 ianuarie 2015, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, alături de Cocoş Alin, Videanu Adriean şi Mihăilescu Ionuţ Florian", a precizat DNA.

Sursa citată a precizat că Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a înciuviinţat, joi, luarea măsurii arestării preventive faţă de fosta şefă a DIICOT Alina Bica, acuzată, în noul dosar, de luare de mită, abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi favorizarea făptuitorului.

În ordonanţa de reţinere a lui Dorin Cocoş se arată că, în perioada ianuarie 2011-2012, omul de afaceri a promis, pretins şi primit, de la beneficiarul unor drepturi litigioase suma totală de 16 milioane de euro, în tranşe, "în schimbul influenţei exercitate asupra a doi membri ai Comisiei Centrale a ANRP: Bica Alina Mihaela şi Diacomatu Sergiu (trimis în judecată în alt dosar) pentru asigurarea soluţionării a două dosare de despăgubire, dintre care unul cu nr.22714/FFCC (prin care, valoarea unui teren în suprafaţă peste 13 hectare a fost stabilită la suma de 377.282.300 lei)".

"Pentru urgentarea soluţionării dosarului de despăgubire cu numărul de mai sus, conform interesului persoanei beneficiare, inculpatul Cocoş Dorin a dat foloase, sub forma unei cote dintr-un teren situat în localitatea Snagov, judeţul Ilfov, în suprafaţă de 4425 metri pătraţi, inculpatei Bica Alina Mihaela", au scris procurorii în documentul citat.

Dorin Cocoş a fost dus vineri din arestul Poliţiei Capitalei la DNA, pentru a-i fi prezentate acuzaţii.

În acest dosar, disjuns din cel privind despăgubirea pentru un teren supraevaluat, joi au fost reţinuţi Alin Cocoş, fiul lui Dorin Cocoş, preşedintele PDL Bucureşti, Adriean Videanu, şi Florentin Mihăilescu, fostul consilier al Alinei Bica.

Potrivit unui comunicat al DNA, Alin Cocoş este cercetat pentru dare de mită şi trafic de influenţă, Adriean Videanu, pentru complicitate la abuz în serviciu, iar Florentin Mihăilescu, pentru complicitate la luare de mită.

Potrivit anchetatorilor, la data de 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, din care a făcut parte printre alţii şi Alina Bica, a aprobat raportul de evaluare prin care valoarea unui teren în suprafaţă de 130.535 mp (peste 13 hectare) a fost stabilită la suma de 377.282.300 de lei. Beneficiarul drepturilor litigioase, motivat şi de valoarea uriaşă a sumei pe care urma să o primească, a acceptat solicitarea inculpatului Cocoş Alin de a cesiona 25% din drepturile de despăgubire la trei persoane, indicate de acesta, în schimbul susţinerii cauzei sale la Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor.

În acest demers s-ar fi implicat şi Florentin Mihăilescu, un apropiat al lui Alin Cocoş, care a intermediat relaţia cu Bica, pentru rezolvarea favorabilă a dosarului de despăgubire, spun procurorii.

În schimbul influenţei realizate, Alina Bica ar fi primit o cotă parte, egală cu a lui Mihăilescu, dintr-un teren situat în localitatea Snagov, judeţul Ilfov, în suprafaţă de 4.425 metri pătraţi, ce aparţinea unei rude a lui Alin Cocoş.

În 15 decembrie 2014, Alina Bica a fost trimisă în judecată pentru că, în calitate de reprezentant al Ministerului Justiţiei la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, împreună cu ceilalţi membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, ar fi aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, în 2011, despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Potrivit unor documente ale DNA, publicate de jurnalistul Robert Turcescu pe blogul său la sfârşitul anului trecut, procurorii fac cercetări într-un nou dosar ce o priveşte pe Alina Bica, disjuns din cel privind despăgubirea ilegală de la ANRP.

În acest dosar, Alina Bica este acuzată că ar fi primit o cotă-parte dintr-un teren în Snagov, aparţinând primei soţii a lui Dorin Cocoş, Olguţa Chiriac, iar omul de afaceri, fiul său Alin Cocoş şi Elena Udrea ar fi primit bani, în urma implicării în despăgubirea lui Gheorghe Stelian pentru terenul supraevaluat.

Conform ordonanţei de disjungere a cauzei, după atribuirea valorii terenului, de către expertul evaluator Emil Nuţu şi înainte de aprobarea raportului de către comisia din ANRP, Gheorghe Stelian a cesionat cote-parte din teren către oamenii de afaceri Valentin Vişoiu, Adrian Andrici şi Gabriel Gheorghe, "scopul urmărit prin această cesiune fiind mijlocirea de către cedenţi" a legăturii cu membrii comisiei "prin intermediul lui Cocoş Dorin, Cocoş Alin şi Udrea Elena Gabriela".

În urma acordării despăgubirii pentru teren, acţiunile obţinute la Fondul Proprietatea au fost tranzacţionate, "iar o parte din bani au fost direcţionati către membrii familiei Cocoş (Cocoş Dorin, Cocoş Alin şi Udrea Elena Gabriela)".

În urma implicării Alinei Bica în acest caz, fosta şefă a DIICOT a primit, "fără a plăti contravaloarea, o cotă parte dintr-un teren situat la Snagov, în suprafaţă de 4.425 de metri pătraţi, aparţinând numitei Chiriac Olguţa", tranzacţia imobiliară fiind făcută prin interpuşi, conform documentului citat.

Marţi a fost audiată în acest dosar şi Olguţa Chiriac.

Videanu este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, după ce Alina Bica, în februarie 2014, printr-o ordonanţă dată ca procuror-şef al DIICOT, cu încălcarea prevederilor legale de competenţă, a ridicat sechestrul asigurator asupra unui număr de 80 de acţiuni ale acestuia, dispus de procurorul care instrumenta un dosar al lui Videanu.

Astfel, arată procurorii, Bica i-ar fi facilitat lui Videanu reintroducerea în circuitul economic a celor 80 de acţiuni, creând posibilitatea înstrăinării lor către persoane interpuse şi sustragerea de la acoperirea prejudiciului, lucru care s-a şi întâmplat.

În acel dosar instrumentat de DIICOT, Videanu este cercetat pentru că l-ar fi favorizat pe omul de afaceri Ioan Niculae, iar prin intervenţiile sale în sprijinul firmei Interagro ar fi fost pus în pericol sistemul energetic naţional pe segmentul gazelor naturale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici