Dorinţa cea mai mare a studenţilor plecaţi la studii în străinătate este să se întoarcă în România

Cei mai buni nouă studenţi români în străinătate au fost premiaţi marţi seară la Palatul Parlamentului într-o ceremonie specială, organizată de Liga Studenţilor Români în Străinătate (LSRS), la care au participat peste 500 de studenţi români care învaţă în Europa, Asia sau America de Nord.

Urmărește
1098 afișări
Imaginea articolului Dorinţa cea mai mare a studenţilor plecaţi la studii în străinătate este să se întoarcă în România

Dorinţa cea mai mare a studenţilor plecaţi la studii în străinătate este să se întoarcă în România (Imagine: Razvan CHirita/Mediafax Foto)

Tinerii au performanţe remarcabile în medicină, matematică, informatică sau biologie în cadrul unora dintre cele mai prestigioase universităţi din lume. Surprinzător, dorinţa cea mai mare a studenţilor plecaţi la studii în străinătate este să se întoarcă în România.

"În fiecare an am lansat propunerea către autorităţi să ne dea şansa să contribuim la viitorul acestei ţări. Cu regret am observat de fiecare dată că entuziasmul şi promisiunile durau, ca orice minune, cel mult trei zile. Apoi se reinstala trista anormalitate a societăţii româneşti şi apărea zidul de blazare, cinism şi scepticism de care ne-­am lovit cu toţii la un moment sau altul", a spus Sebastian Burduja, fondatorul LSRS, absolvent al Universităţilor Stanford şi Harvard, iar în prezent consultant la Banca Mondială, informează Gândul.

"De la indiferenţă la teamă sau neîncredere, replicile ne sunt cunoscute: "Oricum nu se schimbă nimic", "Îmi sunteţi dragi, dar sunteţi naivi, măi copii", "Ce să mai căutaţi în România?" şi poate cea mai dureroasă reacţie -"N-­avem nevoie şi nici loc de voi", a continuat Burduja.

Anul acesta, tinerii au venit cu ceva în plus în afară de apeluri verbale, şi anume cu o strategie scrisă - Smart Diaspora, prin care propun transformarea României într-­o destinaţie de carieră pentru studenţii şi absolvenţii universităţilor de top.

Unul dintre paşii propuşi de Smart Diaspora pentru a facilita reîntoarcerea "creierelor" în România este introducerea recrutarii online pentru candidaţii aflaţi în străinătate pentru posturile din administraţia publică. De asemenea, studenţii propun deduceri fiscale pentru o perioadă determinată pentru cei care aleg să se întoarcă în România, dar şi programe de burse şi intership-uri după modelul modelul "White House Fellows" din SUA.

Gruia Bădescu, 29 de ani, este unul dintre puţinii premiaţi care a venit la Bucureşti pentru a participa la gală. În prezent doctorand la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, Gruia a fost ales studentul anului la categoria "Europa post-universitar". Studiază reconstrucţia arhitecturală şi reconcilierea postconflict din oraşele distruse de război. Chiar dacă a plecat imediat după terminarea liceului "Dimitrie Cantemir" să studieze în străinătate, Gruia s-a întors în România în urmă cu trei ani şi a înfiinţat o asociaţie prin care voia să pună capăt distrugerilor şi dezvoltării haotice şi absurde din Capitală, dar şi din alte oraşe.

"În 2009 am simţit nevoia să mă întorc pentru că vedeam degradarea mediului construit în Bucureşti, care pe mine mă deranja foarte mult. Bucureştiul este un oraş agresat, traumatizat şi neiubit. Dacă ar fi iubit de populaţia lui, atunci oamenii ar cere altceva şi de la primari şi de la dezvoltatori. În momentul în care oamenii ar cere anumite lucruri public, atunci cred că s-ar schimba ceva", a declarat pentru Gândul Gruia.

Citeşte mai mult pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici