Doru Ţuluş, găsit responsabil de diverse deficienţe în urma controlului CSM

Procurorul Doru Ţuluş, şeful Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din DNA, este găsit responsabil de inspectorii CSM pentru diverse deficienţe precum înregistrarea eronată a actelor de sesizare, fapt ce a dus la nesoluţionarea la timp a unor cauze.

Urmărește
348 afișări
Imaginea articolului Doru Ţuluş, găsit responsabil de diverse deficienţe în urma controlului CSM

Doru Ţuluş, găsit responsabil de diverse deficienţe în urma controlului CSM

"Astfel, pe lângă faptul că nu se efectuează cu celeritate activităţi de urmărire penală, soluţiile ce se adoptă în astfel de plângeri nu îşi găsesc fundament în dispoziţiile legii de procedură penală", concluzionează inspectorii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Raportul Inspecţiei Judiciare concluzionează că, prin neînregistrarea imediată a actelor de sesizare şi delegarea în caz a procurorului pentru efectuarea urmăririi penale, se întârzie, în mod nejustificat, activităţile de urmărire penală ce se impuneau a fi efectuate în raport de specificul cauzelor.

"În cadrul controlului de faţă s-a constatat că, în continuare, se păstrează practica de înregistrare a unor acte de sesizare, valabil formulate, în Registrul de intrare - ieşire a corespondenţei (R-13) şi Registrul de evidenţă a cererilor, reclamaţiilor, sesizărilor, plângerilor şi memoriilor adresate Direcţiei Naţionale Anticorupţie (R-19)", semnalează inspectorii.

Concluziile inspecţiei se bazează pe greşelile făcute în opt cazuri.

De exemplu, în 2007 a fost înregistrată plângerea penală formulată de directorul general al unei instituţii, prin care se solicita efectuarea de cercetări penale faţă de un procuror, pentru posibile fapte de corupţie. "Printr-un ordin rezolutiv înscris pe un bilet, ataşat plângerii şi nedatat, procurorul şef de secţie Doru Florin Ţuluş a solicitat procurorului şef adjunct formularea unui punct de vedere pe marginea sesizării", se arată în raport.

Ulterior, procurorul şef adjunct solicita repartizarea lucrării la un alt procuror, cu motivarea că, la sesizarea aceleaşi instituţii, efectuase cercetări împotriva aceluiaşi procuror adoptând o soluţie de neîncepere a urmăririi penale şi declinare într-un alt dosar, deşi obiectul respectivei cauze penale era diferit de conţinutul plângerii deja soluţionate. La o zi după întocmirea referatului, plângerea penală a fost înregistrată în Registrul de intrare - ieşire a corespondenţei şi repartizată procurorului şef de serviciu pentru verificări, conform ordinului rezolutiv al procurorului şef de secţie, Doru Florin Ţuluş.

"Nici până la data verificărilor de faţă, plângerea penală formulată de directorul general al respectivei instituţii publice nu a fost înregistrată în Registrul de evidenţă a activităţii de urmărire penală, deşi au trecut mai bine de şase luni de la data înregistrării plângerii la Direcţia Naţională Anticorupţie – Structura centrală", precizează inspectorii.

Erori s-au înregistrat şi în privinţa unei plângeri prin care se solicita cercetarea unei investiţii de 30 de milioane Euro, pretins a fi efectuată la un anumit imobil de către persoanele nominalizate în plângere. În acest caz, Ţuluş a infirmat o soluţie de neîncepere a urmăririi penale, dorind să infirme un raport întocmit de agenţi judiciari.

Nereguli s-au constatat şi în privinţa înregistrării unei plângeri penale prin care se reclama fapta unui primar de a nu respecta o hotărâre judecătorească şi de a atribui, peste conţinutul respectivei hotărâri, o suprafaţă de teren din cea revendicată în beneficiul unor terţe persoane.

 

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici