Dosar Colectiv | Cauza în care sunt judecaţi pompierii Antonina Radu şi George Matei, trimisă la Tribunalul Bucureşti

La termenul de miercuri de la Tribunalul Militar, primul în dosarul în care sunt cercetaţi pompierii Antonina Radu şi George Petrică Matei, judecătorii au decis să înainteze această cauză Tribunalului Bucureşti, pentru a se discuta reunirea cu cealaltă aflată deja pe rolul instanţei civile.

Urmărește
470 afișări
Imaginea articolului Dosar Colectiv | Cauza în care sunt judecaţi pompierii Antonina Radu şi George Matei, trimisă la Tribunalul Bucureşti

Dosar Colectiv | Cauza în care sunt judecaţi pompierii Antonina Radu şi George Matei, trimisă la Tribunalul Bucureşti

Miercuri a avut loc, la Tribunalul Militar Bucureşti, primul termen în dosarul în care sunt cercetaţi angajaţii ISU, Antonia Radu şi George Petrică Matei, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi uzurpare a funcţiei, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, ei fiind trimişi în judecată pe 28 octombrie 2016.

În cadrul acestei şedinţe, George Petrică Matei, reprezentat de apărare din oficiu, a cerut un nou termen pentru angajarea unui avocat ales. La rândul său, procurorul a cerut instanţei de judecată trimiterea prezentei cauze la Tribunalul Bucureşti pentru reunirea cu celălalt dosar din procesul Colectiv aflat pe rolul acelei instanţe, lucru cu care şi unii avocaţi ai părţilor civile au fost de acord. În urma deliberării, magistratul a decis admiterea cererii de trimitere a dosarului la instanţa civilă, pentru a se discuta la termenul de 15 ianuarie (deja stabilit în cealaltă cauză din dosarul Colectiv, în care sunt judecaţi angajaţii Primăriei Sectorului 4 şi patronii clubului) reunirea acestora.

De asemenea, judecătorul a respins amânarea solicitată de către George Petrică Matei.

„Respingem cererea formulată de apărarea din oficiu. Inculpaţii au schimbat cam mulţi apărători, dosarul tergiversează de cam multă vreme pe rolul instanţei. Aceeaşi strategie au folosit-o şi la Curtea Militară de Apel. Până se va discuta la Tribunalul Bucureşti, inculpatul George Petrică Matei poate angaja avocat. O lună are timp”, a spus judecătorul de la Tribunalul Militar.

„Instanţa nu avea altă variantă la dispoziţie, pentru că instanţa în faţa căreia trebuie să se discute reunirea cauzelor este Tribunalul Bucureşti. S-a sesizat în această situaţie. A fost o chestiune administrativă, se va decide la Tribunalul Bucureşti dacă vor fi sau nu reunite cauzele. În cazul în care vor fi reunite va continua judecata numai într-un singur dosar acolo. Dacă se va respinge la Tribunalul Bucureşti reunirea acestei cauze cu cea existentă acolo, va reveni la Tribunalul Militar şi va continua judecata aici”, a spus avocatul Diana Hatneanu.

„Am fost surprins de viteza cu care Tribunalul Militar discută problemele. Foarte corect. (...) S-a încercat iar o amânare pe proceduri din partea inculpaţilor, dar judecătorul i-a răspuns că deja a abuzat de prea mult timp de asemenea tertipuri. (...) Este un lucru bun, pe care noi îl cerem de un an şi jumătate. Ne speriasem la început de prelungirea termenelor. Ce mă deranjase la DNA este că şi-au adus aminte după un an jumate că ar trebui conexat. În sfârşit şi-au dat seama. (...) Toţi spun că pentru noi sunt despăgubirile primul lucru. Nu. Pe primul plan este o hotărâre judecătorească exemplară, care să-i sperie pe toţi şi să nu mai facă ce au făcut”, a spus Jean Chelba, tatăl lui Alexandru Chelba, un tânăr decedat în urma tragediei din clubul Colectiv.

"În perioada septembrie 2014 - 30 octombrie 2015, inculpaţii Radu Antonina şi Matei George Petrică, în calitate de ofiţeri inspectori în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu bună ştiinţă nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce decurgeau din conţinutul prevederilor legale privind prevenirea şi apărarea împotriva incendiilor, deşi au luat cunoştinţă şi au constatat faptul că Clubul Colectiv din Bucureşti (care până la data de 06.10.2014 a funcţionat ca persoana juridică S.C. Music Hall S.R.L., Bucureşti, iar după această dată ca persoana juridică S.C. Colectiv Club S.R.L. Bucureşti) desfăşura activităţi specifice unui club fără a deţine aviz/autorizaţie de securitate la incendiu", explică procurorii anticorupţie.

Potrivit DNA, conduita celor doi a dus la crearea unui prejudiciu de 12.156,42 lei Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti Ilfov (reprezentând costurile efectuate cu prilejul intervenţiei în urma incendiului de la data de 30.10.2015, costuri constând în utilizarea autospecialelor de intervenţie, precum şi cheltuielile cu personalul implicat în intervenţie) şi la obţinerea unui folos necuvenit de 62.298 lei pentru S.C. Colectiv Club S.R.L. Bucureşti (reprezentând profitul pe care această societate l-a realizat de la începerea funcţionării până la data tragediei).

"De menţionat este faptul că, deşi au făcut mai multe deplasări la Clubul Colectiv Club, inculpaţii Radu Antonina şi Matei George Petrică nu au întocmit niciun act de control, cu niciun prilej şi nici nu au întreprins vreo măsură pentru ca această societate comercială să fie luată în evidenţă de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti pentru că funcţiona fără aviz/autorizaţie de securitate la incendiu, aşa cum erau obligaţi de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu. Mai mult, în aceeaşi calitate şi cu bună ştiinţă, cei doi inculpaţi, fiind în timpul serviciului şi contrar atribuţiilor de serviciu, au întocmit în numele S.C. Colectiv Club S.R.L. şi pentru aceasta, mai multe documente referitoare la protecţia împotriva incendiilor, respectiv plan de evacuare a persoanelor/bunurilor în caz de incendiu, dispoziţie privind organizarea apărării împotriva incendiilor, dispoziţii de apărare împotriva incendiilor, fişe individuale de instructaj în domeniul situaţiilor de urgenţă şi au instruit angajaţii societăţii în cauză pe linia securităţii la incendiu", mai spun procurorii.

În cauză s-au constituit părţi civile 248 persoane care au formulat pretenţii civile ce se ridică la sumele de 212.474.000 euro şi 51.240.315,8 lei.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a fost introdus în cauză în calitate de parte responsabilă civilmente.

"Procurorii militari au dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor într-un dosar distinct care are ca obiect, printre altele, modalitatea în care au fost încheiate mai multe contracte de sponsorizare la nivelul I.G.S.U., în legătură cu care există suspiciunea rezonabilă că au fost încălcate actele normative în vigoare cu privire la acest gen de activitate", explică DNA.

George Matei şi Antonina Radu au fost trimişi în judecată de DNA pentru abuz în serviciu, pe 4 decembrie 2015 însă în luna februarie Curtea Militară de Apel a decis să retrimită dosarul la DNA pentru ca procurorii să refacă rechizitoriul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici