- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (21.05.2015, 17:21)
- Otilia Ciocan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dosar Maternitatea Giuleşti: Instituţiile nu pot fi trase la răspundere, din cauza cadrului legal
Cadrul legal existent la data producerii incendiului de la Maternitatea Giuleşti era unul "cel puţin confuz şi neadaptat realităţii social-economice", motiv pentru care nu poate fi trasă la răspundere o instituţie publică, potrivit magistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB).
Urmărește
303 afișări
Dosar Maternitatea Giuleşti: Instituţiile nu pot fi trase la răspundere, din cauza cadrului legal
Afirmaţia apare în motivarea judecătorilor CAB, în dosarul incendiului de la Maternitatea Giuleşti, în care şase nou-născuţi au murit şi alţi cinci au fost răniţi.
"Cadrul legislativ valabil la data producerii acestui incident era unul cel puţin confuz şi neadaptat realităţii social – economice. Este evident că şi stabilirea unui temei de drept pentru antamarea răspunderii unei anumite instituţii publice este foarte greu de realizat. Însă este de neconceput ca inexistenţa unui cadrul legislativ coerent, previzibil sau accesibil pentru fiecare cetăţean să fie unicul temei al imposibilităţii de a trage la răspundere factorii principali de decizie în domeniul sănătăţii publice sau instituţiile care în realitate controlau în mod direct modul în care era finanţat şi administrat un spital", arată judecătorii în motivarea deciziei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
-
Polonia va investi 750 de milioane de dolari pentru a stimula producţia de muniţie
-
Alegeri SUA. Generaţia TikTok merge la vot. Cum influenţează reţeaua socială alegerile
-
Ion Cristoiu, despre alegerile din SUA: Trebuie să ne aşteptăm că nici Trump, nici Kamala nu vor accepta înfrângerea
Mai mult, judecătorii Curţii de Apel consideră că atât Ministerul Sănătăţii, cât şi Municipiul Bucureşti prin primarul general aveau atribuţii în ceea ce priveşte activitatea medicală a Maternităţii Giuleşti.
"Curtea consideră că aceste instituţii au o culpă evidentă în supravegherea şi direcţionarea activităţii spitalului şi a managerului acestuia, manifestată atât printr-o culpă in eligendo în ceea ce priveşte persoana managerului spitalului cât şi în ceea ce priveşte lipsa unei susţineri financiare adecvate nevoilor de funcţionare ale spitalului", consideră magistraţii.
Conform sursei citate, faptul că în sistemul sanitar au fost blocate posturile a pus în pericol viaţa pacienţilor şi a afectat în mod clar calitatea actului medical.
"Curtea constată că blocarea nediferenţiată a posturilor în sistemul bugetar, fără o analiză responsabilă şi competentă a situaţiei din fiecare sector, a accentuat situaţia deja grea în care îşi desfăşurau activitatea medicii şi asistentele din spitalele publice, creând astfel o criză fără precedent. Realităţile sociale din România arată fără posibilitate de tăgadă că încadrarea suboptimală cu personal medical în unităţile medicale de stat a fost de natură să pună în pericol viaţa pacienţilor şi a afectat în mod clar calitatea actului medical", se arată în documentul instanţei.
Magistraţii motivează că incendiul de la Maternitatea Giuleşti a avut loc din cauza unor reforme ce durează de foarte mult timp şi care nu s-au concretizat într-o îmbunătăţire semnificativă a situaţiei sistemului medical.
"Cele mai multe instituţii sanitare se confruntă cu probleme serioase din cauza resurselor financiare ce le sunt alocate şi, cum este cazul şi în cauza de faţă, cu o atitudine managerial-administrativă de slabă calitate, ce duce implicit la un standard real mult sub nivelul aşteptărilor legitime ale oricărui pacient", subliniază judecătorii.
În acest dosar, asistenta Florentina Cîrstea a fost condamnată definitiv, în 2 aprilie, la doi ani şi două luni de închisoare cu executare în dosarul incendiului în care şase nou-născuţi au murit şi alţi cinci au fost răniţi, iar Maternitatea Giuleşti a primit o amendă penală de 400.000 de lei.
În acelaşi caz a fost condamnat şi fostul manager Bogdan Marinescu la şase luni de închisoare cu suspendare, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti dispunând că el să aibă un termen de încercare de doi ani şi şase luni. Fostul şef al Spitalului "Panait Sârbu" - Maternitatea Giuleşti primise, în primă instanţă, o amendă penală de 6.500 de lei.
Şeful Secţiei neonatologie, medicul Adrian Ioan Toma, a fost achitat pentru infracţiunea de neglijenţă în serviciu.
Cu privire la şeful Serviciului tehnic, Vasile Dima, instanţa a constatat că a încetat procesul penal pornit împotriva sa. Iniţial, în primă instanţă, Dima a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare.
Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe electricianul Gigel Oprea la un an de închisoare cu suspendare. Judecătoria Sectorului 6 a stabilit, în faza de fond a procesului, să îl condamne la doi ani de închisoare.
În 9 iulie 2013, Judecătoria Sectorului 6 a condamnat-o pe asistenta Florentina Cîrstea la doi ani şi două luni de închisoare cu executare, fostul manager Bogdan Marinescu primind o amendă penală de 6.500 de lei, iar Maternitatea Giuleşti, o amendă penală de 400.000 de lei.
Potrivit deciziei instanţei, Florentina Cîrstea a fost condamnată la doi ani şi două luni de închisoare pentru ucidere din culpă şi la cinci pedepse de câte zece luni de închisoare pentru vătămare corporală gravă din culpă, urmând să execute pedeapsa cea mai grea, de doi ani şi două luni.
Fostul manager al Spitalului "Panait Sârbu" - Maternitatea Giuleşti, profesorul Bogdan Marinescu, a primit o amendă penală de 6.500 de lei, iar şeful Secţiei neonatologie, medicul Adrian Ioan Toma, a fost achitat.
Şeful Serviciului tehnic Vasile Dima a primit o pedeapsă de doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare, iar electricianul Gigel Oprea a fost condamnat la doi doi ani de închisoare.
Nou-născuţii de la Maternitatea Giuleşti nu au putut fi evacuaţi imediat după izbucnirea incendiului din cauza lipsei asistentei din salonul de terapie intensivă, aceasta fiind plecată după şerveţele igienice, ca să meargă la toaletă, arăta JS 6, în motivarea condamnărilor din acest dosar.
Potrivit documentului citat, asistenta ar fi fost în măsură să constate imediat producerea incendiului.
"În ceea ce priveşte motivul pentru care inculpata a părăsit salonul Terapie Intensivă şi activităţile pe care le-a efectuat în salonul Cezariene, potrivit declaraţiilor martorei M. D. şi ale inculpatei Cîrstea, aceasta din urmă a venit în salonul Cezariene şi i-a solicitat martorei şerveţele igienice pentru a merge la toaletă. Totodată, din orele afişate pe înregistrări, instanţa reţine că inculpata Cîrstea Florentina Daniela a rămas în acest salon timp de 4 minute, durată ce este considerabil mai mare decât cea necesară pentru lua şerveţele igienice. Mai mult, chiar inculpata a declarat: 'În salonul de cezariene se afla M D…şi i-am spus că urmează să vină finul meu, în jurul orelor 19.15, să ne ducă la domiciliile noastre' ", se arată în motivarea instanţei care a decis condamnarea asistentei Florentina Cîrstea la doi ani şi două luni de închisoare cu executare.
Decizia Judecătoriei Sectorului 6 nu a fost definitivă, motiv pentru care aceasta a fost contestată atât de procurori, cât şi de cei implicaţi în acest caz.
Incendiul a izbucnit în 16 august 2010, în jurul orei 18.30, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi, din cadrul Secţiei de Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sârbu" - Maternitatea Giuleşti.
Atunci au fost duşi la Spitalul "Grigore Alexandrescu" opt bebeluşi din secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Maternităţii Giuleşti, trei dintre aceştia decedând în zilele următoare, din cauza complicaţiilor. Alţi trei bebeluşi au murit în incendiu, iar două perechi de gemeni - doi băieţei şi un băieţel şi o fetiţă - şi o altă fetiţă au fost salvaţi de medicii din Spitalul "Grigore Alexandrescu".
Citește pe alephnews.ro: FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegerile prezidențiale din SUA schimbă cursul lumii. Tot ce trebuie să știi despre procesul electoral
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe