Dosar penal la Braşov pentru stabilirea modului în care au fost acordate cotele de vânătoare

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov a deschis un dosar penal in rem pentru a verifica modul în care au fost stabilite cotele de vânătoare pentru mai multe specii de animale protejate de lege, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
2536 afișări
Imaginea articolului Dosar penal la Braşov pentru stabilirea modului în care au fost acordate cotele de vânătoare

Dosar penal la Braşov pentru stabilirea modului în care au fost acordate cotele de vânătoare (Imagine: Valentina Sarosi/ Mediafax Foto)

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Braşov, Ramona Diaconu, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că instituţia pe care o reprezintă s-a autosesizat şi a deschis un dosar penal in rem pentru infracţiunile de fals intelectual, conflict de interese, abuz în serviciu şi uz de fals.

"Ne-am sesizat din oficiu în legătură cu atribuirea cotelor de vânătoare pentru infracţiunile de fals intelectual, conflict de interese, abuz în serviciu şi uz de fals, urmând ca după administrarea întregului probatoriu să stabilim dacă există aceste infracţiuni comise de persoanele vizate în materialele de presă“, a spus Diaconu.

Persoanele vizate sunt cele care au făcut studiul în urma căruia aproape 1.700 de animale sălbatice ar fi putut fi împuşcate. Cei care au realizat studiul sunt specialişti de la Facultatea de Silvicultură din Braşov, de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură, de la diverse asociaţii private de vânătoare şi ONG-uri.

Ministrul Mediului, Cristiana Paşca-Palmer, anunţa, marţi, că procedura emiterii ordinului de ministru care ar fi permis împuşcarea a 1.691 de animale sălbatice a fost suspendată.

"Trebuie să ştiţi că, în momentul de faţă, am suspendat procedura de emitere a Ordinului de Ministru, pentru că încă ne lipsesc câteva elemente esenţiale. În primul rând, avem nevoie de avizul Academiei Române, forul ştiinţific suprem al ţării care, conform legii, are ultimul cuvânt de spus pe studiul ce stă la baza fundamentării proiectului de Ordin de Ministru, studiu elaborat de Universitatea Transilvania, împreună cu ICAS şi Fundaţia Carpaţi. Toată documentaţia a fost trimisă la Academia Română încă din 21 septembrie, inclusiv punctul de vedere al experţilor din grupul de lucru pe care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor - România l-a constituit special pe acest subiect, de asemenea în premieră", a scris ministrul Mediului, Cristina Paşca-Palmer, pe pagina sa de Facebook.

ONG-ul de mediu WWF a transmis, când încă proiectul se afla în dezbatere publică, că iniţiativa permite împuşcarea a aproape 1.700 de animale sălbatice.

"Ordinul ministerial propune împuşcarea a 552 de urşi, 657 de lupi şi 482 de pisici sălbatice. Cotele sunt propuse în condiţiile în care ministerul acceptă parţial argumentarea celor care au făcut studiul - un colectiv al facultăţii Transilvania din Braşov, adică doar pentru urşi, lupi şi pisici sălbatice. Acelaşi studiu nu mai este considerat valabil când vine vorba de stabilirea cotelor pentru râs, deşi nu se oferă vreo explicaţie în acest sens. Mai mult, deşi 6 din 9 experţi din grupul consultativ pe carnivore mari au contestat studiul pe care se bazează hotărârea şi au cerut refacerea lui, opiniile lor au fost ignorate", se arăta într-un comunicat de presă publicat de ONG, la data de 28 septembrie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici