Dosar penal pentru neglijenţă în serviciu în cazul unui bebeluş născut fără gambe şi antebraţul drept

Poliţiştii din Petroşani au început, miercuri, cercetările într-un dosar penal pentru neglijenţă în serviciu în cazul bebeluşului născut fără picioare de la genunchi în jos şi fără antebraţul drept, după ce părinţii acestuia au depus o plângere penală.

Urmărește
2157 afișări
Imaginea articolului Dosar penal pentru neglijenţă în serviciu în cazul unui bebeluş născut fără gambe şi antebraţul drept

Dosar penal pentru neglijenţă în serviciu în cazul unui bebeluş născut fără gambe şi antebraţul drept (Imagine: Codruţa Dragoescu/Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţeană (IPJ) Hunedoara, inspector principal Bogdan Niţu, miercuri, procurorii au trimis Poliţiei Petroşani plângerea făcută de părinţii bebeluşului născut fără picioare de la genunchi în jos şi fără antebraţul drept.

"În cauză este înregistrat un dosar penal şi se fac cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de neglijenţă în serviciu. În cursul anchetei se va ţine cont şi de decizia Colegiului Medicilor Hunedoara", a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.

Bebeluşul s-a născut în 11 august, la Spitalul de Urgenţă din Petroşani, cu mai multe malformaţii, respectiv lipsa picioarelor de la genunchi în jos şi lipsa braţului drept de la cot în jos, iar părinţii i-au acuzat pe cei doi medici care au supravegheat sarcina că nu au descoperit malformaţiile, deşi mama a făcut ecografii, fiind asigurată că este bine.

Mama copilului, Elena Oprea, în vârstă de 32 de ani, spunea că în 9 august, cu două zile înainte de naştere, i-a fost făcută ultima ecografie, la o clinică privată din oraş, de către medicul Cristina Mustocea, care a asigurat-o că bebeluşul nu are nicio problemă şi că se va naşte la începutul lunii septembrie.

La rândul său, tatăl copilului, Corneliu Oprea, în vârstă de 41 de ani, spunea că a stat de vorbă cu cele două doctoriţe care i-au supravegheat soţia pe durata sarcinii şi care i-au dat o explicaţie pe care el nu o poate accepta.

"Mi-au spus că în placenta soţiei mele s-au creat nişte firişoare care s-au înfăşurat în jurul picioruşelor şi al mâinii drepte, iar apoi porţiunile unde au fost strangulate membrele s-au uscat şi au căzut. Eu cred că explicaţia lor nu stă în picioare pentru că atunci când am văzut copilul la unul dintre picioruşe, puţin mai jos de genunchi, unde se termină, îi creştea o unghiuţă. Nu îmi vine să cred că au putut să spună aşa ceva. Am stat de vorbă şi cu alţi medici, care mi-au spus că este vorba despre o malformaţie genetică şi copilul meu nu a avut niciodată acele porţiuni din picioruşe şi nici mânuţa", declara bărbatul.

El afirma că medicul care a făcut ecografiile în cabinetul privat, Cristina Mustocea, i-a spus, la una dintre investigaţii, care a avut loc la 23 de săptămâni de sarcină, că îi vede talpa şi un călcâi: "Mi-a arătat talpa, mi-a arătat călcâiul. Unde au dispărut? Credeam că voi duce acasă un băiat întreg şi am ajuns să fim întreaga familie în stare de şoc. I-am cumpărat papucei. Unde mai pun eu aceşti papucei?".

Bărbatul explica faptul că pe toată durata sarcinii soţia sa a fost supravegheată de doctoriţa Cristina Mustocea de la Spitalul de Urgenţă din Petroşani, care i-a făcut mamei trei ecografii în cabinetul său privat, plătind de fiecare dată pentru investigaţii şi fiind asiguraţi că sarcina este în evoluţie, iar copilul se dezvoltă normal. De asemenea, mama a fost supravegheată în timpul sarcinii şi de doctoriţa Sidonia Fabiş, de la acelaşi spital, şi la care a ajuns iniţial femeia, în luna ianuarie, când a aflat că este însărcinată.

La prima vizită la spital, femeia a fost trimisă de către medicul Sidonia Fabiş să facă ecografii într-un cabinet privat, spunându-i-se că aparatul din spital este vechi. Ulterior, femeia a ajuns la Cristina Mustocea pentru ecografii, aceste investigaţii fiind văzute, însă, şi de Sidonia Fabiş, care, de asemenea, i-a asigurat pe părinţi că bebeluşul nu are nicio problemă.

Managerul Spitalului de Urgenţă din Petroşani, Alin Vasilescu, declara, în 15 august, că va fi declanşată o anchetă internă în acest caz, dar că medicii pot fi traşi la răspundere doar pentru ceea ce fac în spital, nu şi în cabinetul privat.

Medicul ginecolog de la Spitalul Petroşani Sidonia Fabiş, care a făcut prima ecografie de confirmare a sarcinii şi care a urmărit-o clinic pe mamă, susţinea, în 16 august, că "niciun medic nu poate să ofere garanţii sută la sută".

"Despre partea de ecografii sau despre urmărirea ecografică o să vă poată spune colega mea mai multe lucruri. Un lucru vreau să precizez. Sunt lucruri care se pot vedea şi lucruri care nu se pot vedea. Niciodată niciun medic nu poate să ofere garanţii sută la sută. Noi lucrăm cu probabilităţi. Certitudini de sută la sută nu poate oferi nimeni. Medicina are, din păcate, lucruri pe care nu le poţi explica sau pe care nu le poţi vedea", declara medicul Sidonia Fabiş de la Spitalul de Urgenţă din Petroşani.

Întrebată dacă ea consideră că este o eroare genetică, Sidonia Fabiş răspundea: "Este comisia care va stabili. Sunt lucruri care se pot discuta, de genetică, de obstetrică, de ginecologie, dar nu e cazul. O să primiţi toate informaţiile când se vor trage concluziile. Sunt cazuri în care poţi să vezi ceva la 22 de săptămâni şi după aceea să apară o supriză la 37 de săptămâni. Şi mai e un lucru: sunt malformaţii letale şi malformaţii neletale. Acest copil, în afară de faptul că are problemele la membrele inferioare şi la membrul superior drept, în rest, el mănâncă şi este dezvoltat şi atunci, şi dacă depistai malformaţia la 22 de săptămâni, ce făceai? Că nu puteai întrerupe sarcina, e clar...".

Băieţelul cu malformaţii, Luca Gabriel, a fost botezat în spital, iar în 17 august a fost externat.

Două zile mai târziu, tatăl bebeluşului a depus o plângere la Parchetul Judecătoriei Petroşani, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Nu-mi doresc altceva decât să se facă dreptate. Vreau ca medicii vinovaţi că nu au văzut la ecografii faptul că bebeluşul nu are picioruşe de la genunchi în jos şi nici antebraţul drept să plătescă. Cred că nu ar trebui să mai fie lăsaţi să practice medicina pentru ca alţi părinţi să nu ajungă în situaţia în care am ajuns noi", spunea Corneliu Oprea, tatăl copilului, după ce a depus plângerea.

De asemenea, părinţii bebeluşului au trimis prin poştă o sesizare la Colegiul Medicilor Hunedoara şi la Ministerul Sănătăţii, urmând ca o altă plângere să fie depusă la Spitalul de Urgenţă din Petroşani.

"Chiar dacă sesizarea părinţilor nu ajunge la noi până când va avea loc întrunirea comitetului Colegiului Medicilor, noi vom lua în discuţie acest caz. Urmează să fie constituit un dosar în această cauză. Dosarul va fi completat cu declaraţii ale părinţilor, ale medicilor intimaţi, ale eventualilor martori şi cu documentele medicale existente. De asemenea, vor fi verificate şi documentele care atestă curicula de pregătire în domeniul ecografiei a medicilor intimaţi, urmând ca apoi dosarul să fie înaintat către comisia de disciplină, care va emite o decizie", a declarat preşedintele Colegiului Medicilor Hunedoara, medicul Mircea Artean.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici