DOSAR: Primarii care nu alocă bani pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului

Mai mulţi primari din ţară au decis să nu acorde sprijin financiar pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului, după ce Patriarhia Română a adresat o scrisoare reprezentanţilor autorităţilor locale pentru sprijin la construirea edificiului.

Urmărește
5113 afișări
Imaginea articolului DOSAR: Primarii care nu alocă bani pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului

DOSAR: Primarii care nu alocă bani pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Primarul din Târgu Mureş, în dispută cu BOR pe tema banilor pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Florea reclamă "partizanatul" cu iz politic al Bisericii

 Conflictul primarului Florea cu reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a plecat de la declaraţii ale edilului publicate de presa locală în 30 ianuarie.

Astfel, într-un articol cu titlul "Dorin Florea: BOR este complicele politicienilor", primarul din Târgu Mureş afirmă, în contextul solicitării BOR pentru fonduri destinate Catedralei, că "adevărata mântuire a neamului înseamnă în momentul ăsta să te implici să scoţi acest popor dintr-un derapaj uriaş spre mediocritate, spre subcultură, spre lipsă de educaţie".

"Astea mi se par acum problemele cele mai mari pe care Biserica ar trebui să şi le asume, nu să fie partizană, parteneră sau să se creeze culpabilizări din astea: - dă-mi nişte bani sau ţi-am dat nişte bani, dar vii să îmi faci campanie sau îmi faci nu ştiu ce", a adăugat Dorin Florea, citat de presa locală.

Primarul Timişoarei nu dă bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului: Avem alte priorităţi în oraş

 "Nu dăm bani la Catedrala Mântuirii Neamului, avem alte priorităţi în oraş. Avem solicitări de la Catedrala Mitropolitană şi de la alte biserici din Timişoara de diverse culte. Lor le-am alocat în buget anumite sume de bani", a afirmat Nicolae Robu.

Acesta a adăugat că a primit o solicitare din partea Patriarhiei Române, la sfârşitul anului 2013, prin care Primăriei Timişoara i se cerea să doneze Catedralei Mântuirii Neamului suma de 200.000 de lei.

Buzău: CJ şi Primăria nu alocă bani pentru Catedrala Neamului. Boşcodeală: Avem alte priorităţi

"Am primit o solicitare din partea Bisericii Ortodoxe Române la finele anului trecut. Tot la finalul anului trecut am aprobat o sumă pentru culte, dar această sumă merge către bisericile în construcţie din municipiul Buzău. Municipalitatea nu îşi poate permite să finanţeze decât lăcaşurile de cult de pe raza municipiului. Nici anul acesta şi cu siguranţă nici anii viitori nu vom putea aloca bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului pentru că municipalitatea nu îşi permite acest lucru şi avem alte priorităţi", a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX Constantin Boşcodeală, primarul municipiului Buzău.

Nici Consiliul Judeţean Buzău nu va aloca bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului, deşi Biserica Ortodoxă Română a solicitat instituţiei buzoiene 300.000 de lei.

Primar Ploieşti: Priorităţile noastre, bisericile din oraş. Abia apoi vom sprijni Catedrala Neamului

"Am primit o adresă (privind alocarea unei sume de bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului - n.r.) din partea Patriarhiei, dar priorităţile noastre sunt cele cu privire la bisericile de pe raza municipiului Ploieşti şi sprijinul nostru va veni în primă instanţă pentru finalizarea lucrărilor la aceste biserici. În măsura în care reuşim să îndeplinim toate cererile bisericilor din municipiul Ploieşti, cu mare plăcere o să dăm curs şi cererii Patriarhiei Române", a declarat primarul Ploieştiului, Iulian Bădescu.

Şi Consiliul Judeţean Prahova a primit o solicitare în acest sens din partea Patriarhiei, însă nici această instituţie nu va da curs solicitării.

Proiect privind alocarea a 200.000 de lei pentru Catedrala Mântuirii, supus aprobării Consiliului Local Bistriţa

"Am prevăzut în buget 200.000 de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Noi am finanţat în fiecare an construcţia lăcaşurilor de cult la toate bisericile din Bistriţa, indiferent de confesiune, propunerea mea a fost în fiecare an de 300.000 de lei. Anul acesta am propus suplimentar. Trebuie să ţinem seama că legea spune că finanţarea se face pe baza cererii unităţii centrale de cult. Deci ne-am putea trezi că banii pe care vrem să-i alocăm pentru bisericile din Bistriţa să fie luaţi fără să ne întrebe de unitatea centrală de cult. Eu cred că noi, ca bistriţeni, ca români, avem datoria să susţinem. Nu este o sumă care să ne îngroape, e vorba de 0,01 la sută din buget, nu este o sumă mare pentru bugetul municipiului nostru. Cred că merită să arătăm un semn că ne pasă ce se întâmplă acolo şi să susţinem. Sigur, zecile sau sutele de milioane de euro care se folosesc pentru acea construcţie vor veni din altă parte. Ceea ce facem noi este un gest", a declarat primarul Ovidiu Creţu.

Decizia va fi luată însă de aleşii locali care se vor întruni, joi, în şedinţă extraordinară de Consiliu Local pentru a vota bugetul.

Autorităţile din Dâmboviţa nu sunt dispuse să sprijine financiar construirea Catedralei Neamului

Primarul oraşului Târgovişte, Gabriel Boriga, a declarat că solicitarea venită din partea Patriarhiei Române nu a fost discutată la nivel local deoarece nu este cazul să se aloce bani pentru ridicarea Catedralei Mânturii Neamului, de la Bucureşti, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"La nivelul administraţiei publice a municipiului Târgovişte nu s-a luat în discuţie această solicitare deoarece nu aveam de ce să discutăm. Fondurile pe care noi le avem, atât resursele proprii cât şi cele atrase, abia ne ajung pentru a duce la bun sfârşit proiectele pe care municipalitatea le are în derulare şi pentru a porni altele care sunt stringente dezvoltării oraşului", a declarat primarul din Târgovişte.

Gabriel Boriga a spus că nici nu se pune problema ca în viitorul apropiat să se aloce vreo sumă de bani în sensul solicitării făcute de Patriarhie.

"Nu s-a pus şi, din punctul meu de vedere, nu se va pune problema în viitorul apropiat asupra unei astfel de finanţări. Nu avem aceşti bani şi nu se pune această problemă, cel puţin deocamdată", a adăugat primarul.

Autorităţile din Călăraşi nu alocă bani pentru construirea Catedralei Neamului

"Un preot de la Bucureşti a venit şi ne-a solicitat o sumă de bani destul de consistentă. Problema este că bugetul pe care-l avem abia dacă ne ajunge să ne satisfacem nevoile proprii. În cazul în care va exista posibilitatea unei donaţii o vom face, dar momentan nu putem face acest lucru. Avem destul de multe biserici în municipiul Călăraşi care trebuie sprijinite", a spus primarul Daniel Drăgulin, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Edilul municipiului Călăraşi a spus că suma solicitată de Patriarhie ar putea fi folosită pentru asfaltarea unei şosele de centură sau renovarea mai multor unităţi de învăţământ sau pentru co-finanţarea proiectelor europene.

"Eu sunt un bun creştin, dar priorităţile la ora actuală sunt şi priorităţi sociale, nu neapărat religioase. (…) La ora actuală, conform bugetului am alocat 11 miliarde de lei vechi pentru bisericile din municipiul Călăraşi. Sunt lucrări care trebuie terminate, sunt picturi care trebuie făcute, vrem să facem două centre sociale pe lângă biserici, pentru că sunt necesare aceste centre, vrem să facem capele la cimitire. Avem priorităţile noastre", a spus primarul municipiului Călăraşi.

Iohannis, despre susţinerea finanţării Catedralei Neamului: Nu simt nevoia

Primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, a declarat, joi, că nu va aloca fonduri pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului, având "alte priorităţi pentru investiţii", şi că nici nu va discuta în CL acest aspect pentru că "nu simte nevoia".

Primarul Klaus Iohannis a fost întrebat, joi, dacă va susţine financiar construcţia Catedralei Neamului, acesta negând.

Iohannis a afimat că proiectul "are şanse bune să primească bani de la sibieni, cum va primi, probabil, şi de la bucureşteni, constănţeni, donaţii private".

"De la Primăria Sibiu, nu cred", a spus Iohannis.

Acesta a adăugat că, la finalul anului trecut, a primit din partea Patriarhiei Române "o scrisoare generică", în care nu se cerea o sumă anume.

"Am răspuns foarte politicos că avem alte priorităţi pentru investiţii", a mai spus edilul Sibiului.

Întrebat dacă intenţionează să discute în Consiliul Local posibilitatea alocării de fonduri pentru acest proiect, Iohannis a răspuns: "Nu. Nu simt nevoia".

Primarul Sibiului, care aparţine de Biserica Evanghelică, a afirmat că decizia sa "nu se poate interpreta într-o formă sau alta", el fiind "de esenţă ecumenică".

"Sunt aşa, de esenţă ecumenică şi chiar cred în esenţa Sibiului, unde trăim aşa de câteva sute de ani, şi ortodocşi, şi catolici, şi evanghelici. Cred că am trăit bine împreună şi vreau să râmână aşa. Nici nu cred că mă bănuieşte cineva de o atitudine părtinitoare", a conchis Iohannis.

La rândul lor, reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Sibiu au declarat corespondentului MEDIAFAX că, în noiembrie 2013, au primit din partea Patriarhiei Române o solicitare pentru alocarea sumei de 300.000 de lei pentru Catedrala Neamului.

Şi oficialii CJ Sibiu vorbesc despre "alte priorităţi de investiţii" şi spun că nu vor aloca fonduri pentru acest proiect.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici