- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (28.01.2013, 19:44)
- Departamentul Eveniment
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
DOSAR: Voiculescu demisionează pentru a nu împiedica justiţia.Rezultatul e tergiversarea procesului
Cea de-a doua demisie din Senat a lui Dan Voiculescu, cu scopul anunţat de a pune capăt speculaţiilor potrivit cărora imunitatea asigurată de statutul de parlamentar împiedică actul de justiţie, are ca rezultat tocmai tergiversarea deciziei în procesul privind o fraudă de peste 7,7 milioane de euro.
Urmărește
1000 afișări
Dan Voiculescu (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
Despre gestul lui Voiculescu de a renunţa la calitatea de senator, dobândită recent, se vorbea încă dinainte de a fi uns iar parlamentar, iar avocaţii celorlalţi inculpaţi din procesul referitor la privitazarea Institutului de Cercetări Alimentare deja reclamă faptul că resimt ostilitatea judecătorilor, tocmai pentru că dosarul se plimbă între Tribunalul Bucureşti şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).
Ultima "mutare" de dosar s-a produs în la sfârşitul anului trecut, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie revenindu-i dosarul declinat de la tribunal.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune
-
Alegerile prezidenţiale din SUA 2024: Măsuri de securitate, luate în ziua votului în mai multe state americane
-
Viktor Orbán ia în batjocură ideea că România este mai bună decât Ungaria: „Cine crede asta, să se mute acolo”
Concret, la începutul lunii decembrie 2008, preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis în judecată, alături de alte 12 persoane, în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, instanţa competentă a judeca fiind atunci Tribunalul Bucureşti.
În 3 martie 2009, Tribunalul Bucureşti şi-a declinat competenţa de a judeca acest caz, întrucât Voiculescu obţinuse un mandat de senator în urma alegerilor parlamentare din noiembrie 2008.
În 29 iunie 2012, după aproape trei ani de dezbateri în acest caz, instanţa supremă a trimis dosarul lui Dan Voiculescu la Tribunalul Bucureşti, întrucât acuzatul demisionase din funcţia de senator, calitate pe care a recâştigat-o în urma alegerilor Legislative din decembrie 2012.
În 20 decembrie 2012, Tribunalul Bucureşti a luat în discuţie dosarul lui Dan Voiculescu, constatând că în Monitorul Oficial a fost publicată Hotărârea privind validarea mandatelor senatorilor aleşi în 9 decembrie. Astfel, instanţa a luat act de faptul că Dan Voiculescu a fost ales senator, iar în acest context şi-a declinat competenţa de judecare a dosarului privind privatizarea ICA în favoarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
În 7 ianuarie 2013, premierul Victor Ponta afirma că decizia judecătorului de la tribunal legată de Dan Voiculescu în cazul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) a fost una greşită, arătând că acesta "nu e senator" în condiţiile în care nu a depus încă jurământul.
În 10 ianuarie 2013, europarlamentarul PDL Cristian Preda comenta pe blog situaţia preşedintelui fondator al PC, Dan Voiculescu, ales senator dar care încă nu depusese jurământul, invocând Statutul senatorilor şi deputaţilor, potrivit căruia, în absenţa jurământului, mandatul e invalidat. Preda menţiona că a trecut o lună de la scrutinul din 9 decembrie 2012 şi Dan Voiculescu, deşi ales cu un scor zdrobitor, nu e încă senator.
Dan Voiculescu a câştigat în urma alegerilor din 9 decembrie 2012 un mandat de senator în colegiul 8 din circumscripţia 42 Bucureşti.
El a depus în 22 ianuarie 2013 jurământul de credinţă faţă de ţară şi popor, în faţa plenului Senatului, validându-şi astfel mandatul la care a renunţat, luni, după numai cinci zile.
În 4 decembrie 2008, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) informa că a dispus trimiterea în judecată a 13 inculpaţi, în legătură cu privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (SC ICA SA) din Bucureşti, în folosul lui Dan Voiculescu, preşedintele Partidului Conservator (fost Partidul Umanist Român), privatizarea realizată prin subevaluarea bunurilor Institutului cu suma de 7.796.198 de euro.
"Dan Voiculescu, preşedintele fondator al Partidului Conservator (fost Partidul Umanist Român), acţionar majoritar al SC "Grupul Industrial Voiculescu şi Compania" (GRIVCO) SA Bucureşti, membru al Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) şi al Consiliului de Administraţie (CA) al Institutului de Chimie Alimentară (ICA), membru al AGA şi director general al SC Bioprod SA Bucureşti, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de folosire de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite şi spălare de bani, ambele în formă continuată", preciza DNA.
În decurs de patru ani, judecătorii nu au finalizat dezbaterile pe fond în acest dosar.
În 4 decembrie 2008, Tribunalul Bucureşti a înregistrat acest dosar, care la al treilea termen, din 3 martie 2009, a fost declinat la ICCJ, întrucât e competentă să judece parlamentari, iar Voiculescu devenise senator în urma alegerilor legislative din noiembrie 2008, însă nu depusese jurământul.
După şase luni, respectiv în 24 septembrie 2009, dosarul lui Voiculescu a fost înregistrat la ICCJ.
După 36 de termene de judecată, în 29 ianuarie 2012, instanţa supremă a luat act de faptul că acesta şi-a dat demisia din funcţia de senator, declinându-şi competenţa tribunalului care îi judecă pe cei fără stastut special.
În 2 iulie 2012, dosarul a fost iar înregistrat la tribunal, de unde a plecat în 20 decembrie 2012 la ICCJ.
În 11 ianuarie 2013, dosarul lui Voiculescu s-a înregistrat la ICCJ, care a stabilit primul termen de judecată în 25 aprilie.
Pe de altă parte, judecătorii instanţei supreme au admis în 16 ianuarie 2013 o cerere făcută de procurorii anticorupţie prin care solicitau judecătorilor preschimbarea termenului de judecare, astfel că acesta a fost devansat pentru joi, 31 ianuarie. Situaţie similară cazului fostului premier Adrian Năstase, condamnat la detenţie de acelaşi complet - stabilit "aleatoriu" - la care a ajuns şi Dan Voiculescu.
Dacă dosarul la ICCJ fusese repartizat completului format din judecătorii Ioana Bogdan, Cristina Rotaru şi Ionuţ Matei (considerat "completul negru" de la instanţa supremă în urma pedepselor aspre pe care le dă), la Tribunalul Bucureşti, ultima dată, cazul fostului senator ajunsese la Marino Marin Constantin, un judecător "tolerant", având în vedere achitările date în cazul celor opt oameni de fotbal inculpaţi pentru transferuri de jucători sau eliberarea din arest a lui Gigi Becali.
Luni, senatorul Voiculescu şi-a dat demisia din Senat, motivându-şi gestul prin faptul că în ultima perioadă au existat "speculaţii" cu privire la faptul că imunitatea parlamentară pe care o presupune statutul de senator ar împiedica "actul de justiţie" în cazul dosarului său.
"Am o scurtă declaraţie legată de faptul că în ultimul timp se speculează foarte mult că imunitatea a devenit o piedică în realizarea actului de justiţie, fie că e vorba de imunitatea parlamentară, fie că e vorba de imunitatea prezidenţială. Pentru că există un dosar în justiţie în care am fost implicat, a fost inclus numele meu în acest dosar, am luat decizia ca începând de astăzi, 28 ianuarie 2013, să renunţ la imunitatea parlamentară, astfel încât justiţia să poată să-şi facă datoria, ca atare demisionez din Senat", a declarat Voiculescu în plen.
Paradoxal, tocmai demersul său aduce tergiversarea procesului, devenind o piedică în realizarea actului de justiţie.
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Gigi Becali și-a băgat ginerele în anchetă după dezvăluirile din CANCAN! Milionarul i-a întocmit rechizitoriul monden lui Mincu și…
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe