Dosarul Alro a fost închis de ICCJ

Dosarul Alro constituit de fostul procuror Ciprian Nastasiu, în care a cerut interceptarea convorbirilor lui Theodor Stolojan, Dan Voiculescu, Attila Verestoy, Bogdan Chirieac, Elena Udrea, Doru Cocoş, rămâne închis, instanţa supremă respingând cererea lui Vadim Don Benyatov, fost inculpat în caz.

Urmărește
767 afișări
Imaginea articolului Dosarul Alro a fost închis de ICCJ

Dosarul Alro a fost închis de ICCJ (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

În 21 aprilie, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins ca nefondată plângerea formulată de Vadim Don Benyatov, cetăţean americat de origine rusă, împotriva rezoluţiei nr. 30/D/P/2007 din 28 ianuarie 2010 a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Astfel, ICCJ a menţinut rezoluţia procurorilor DIICOT prin care dosarul Alro a fost închis, decizia în acest caz fiind definitivă.

Totodată, instanţa supremă l-a obligat pe Benyatov să plătească o sută de lei cheltuieli judiciare către stat.

Dosarul Alro a fost închis în ianuarie 2010, de către DIICOT, însă Benyatov, pus sub acuzare de fostul procuror Ciprian Nastasiu (cel care în timpul campaniei electorale a lansat o carte despre cazurile instrumentate de el, printre care şi Alro), în care a cerut interceptarea convorbirilor lui Theodor Stolojan, Dan Voiculescu, Attila Verestoy, Bogdan Chirieac, Elena Udrea, Doru Cocoş etc-n.r.) a făcut plângere împotriva rezoluţiei procurorilor la instanţa supremă, astfel că dosarul a devenit public, implicit stenograme ale interceptărilor.

În acest dosar în care Benyatov a fost pus sub acuzare pentru "iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat" şi "tentativă la subminarea economiei naţionale" - caz disjuns din cel privind privatizările strategice -, procurorul Nastasiu a putut cere autorizarea interceptării şi înregistrării audio-video a lui Marian Daniel Năstase, Dorin Cocoş, Elena Udrea, Vereştoy Attila, Bogdan Chirieac, Theodor Stolojan, Dan Voiculescu, Dan Victor Alessandru şi Theodor Minodor Chirică. Aceştia au fost interceptaţi din iunie până în septembrie 2007.

Ancheta a vizat "preocuparea" lui Vitaly Maschitskiy, preşedintele Grupului Marco, Valery Krasnov, vicepreşedintele Grupului Marco, şi Marian Năstase, preşedintele Grupului Marco pentru România, faţă de contracte de furnizare a energiei pe termen lung, respectiv pe 12-15 ani, în scopul de a obţine un preţ predictibil al energiei electrice, în condiţiile în care acest preţ reprezintă 35 la sută din costurile aluminiului produs de SC Alro SA.

Informaţiile despre interceptările în cazul Alro au fost dezvăluite în plină campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale, de către Ciprian Nastasiu, fost procuror DIICOT. Ciprian Nastasiu relata în cartea "Prădarea României", apărută în ediţie limitată şi lansată în 16 noiembrie 2009, împreună cu publicistul Victor Gaetan, că instanţa supremă a autorizat interceptarea comunicaţiilor, inclusiv a telefoanelor, transmisiilor fax, SMS-urilor şi e-mailurilor lui Theodor Stolojan, Attila Verestoy, Bogdan Chirieac, Elena Udrea, Doru Cocoş, precum şi monitorizarea audio/video a "cercului relaţional" al lui Vitaly Maschitskiy (n.r - magnat rus/israelian despre care susţine că ar controla Marco Group), Vadim Benyatov şi Valery Krasnov.

La sfârşitul lunii octombrie 2010, procurorul general al României, Codruţa Kovesi, critica modul în care s-au făcut redările de procurori de pe interceptările realizate în cazul Alro, spunând că la dosar există doar o coală de hârtie, în care sunt trecute "poreclele şi nişte nume".

Inspecţia judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a verificat modul în care mass-media a intrat în posesia unor stenograme din dosarul Alro, constatând că procesele-verbale de redare a unor convorbiri telefonice apărute în media sunt copii din dosarul trimis Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ca urmare a plângerii făcute de Benyatov), însă aceste copii nu au fost eliberate în mod oficial de către instanţă.

De asemenea, Inspecţia judiciară a constatat că faţă de data înregistrării dosarului la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (6 octombrie 2010) şi, în raport de datele la care s-a aprobat consultarea dosarului de către jurnalişti, există presupunerea rezonabilă că date şi informaţii din procesele-verbale de redare a unor convorbiri telefonice din dosarul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au apărut în media au fost obţinute în momentul studierii dosarelor. Susţinerile apărute în mass-media cu privire la dispariţia de la dosarul de urmărire penală a suporturilor magnetice pe care au fost stocate convorbirile telefonice interceptate în cauză nu au fost confirmate, acestea fiind arhivate potrivit dispoziţiilor articolului 913, alineatul 3, din Codul de procedură penală şi nu au fost înaintate instanţei competente, întrucât aceasta nu le-a solicitat.

În 8 noiembrie 2010 DIICOT a cerut Consiliului Naţional al Audiovizualului să oblige postul Realitatea TV la rectificarea informaţiilor nereale privind cazul Alro, întrucât aprecierile făcute de realizatori TV ar avea ca scop denigrarea activităţii de urmărire penală şi ar acredita ideea de ingerinţă a politicului în justiţie.

În cadrul emisiunii "Ora de foc" difuzată în 4 noiembrie 2010, pe postul de televiziune Realitatea TV, "au fost făcute publice afirmaţii neconforme realităţii, în legătură cu activitatea de urmărire penală desfăşurată într-o cauză instrumentată de către procurorii DIICOT, prin încălcarea în mod flagrant a prevederilor Legii audiovizualului şi a normelor deontologice ale profesiei de jurnalist", potrivit unui comunicat remis presei de DIICOT pe 8 noiembrie.

Astfel, în urma analizării sesizării DIICOT, CNA a decis, în 16 noiembrie 2010, să amendeze cu 15.000 de lei postul Realitatea TV.

La lansarea cărţii scriitorului româno-american Victor Gaetan, "Prădarea României", fostul procuror Ciprian Nastasiu, actual avocat, spunea că cei şase au fost monitorizaţi în urma unei cereri adresate de colegul său, anchetatorul Doru Cristescu (actual pensionar-n.r.), Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a dispus eliberarea autorizaţiilor de interceptare, în dosarul lui Benyatov.

În dosarul numărul 222 a fost pus sub acuzare, pentru subminarea economiei naţionale, consultantul internaţional Vadim Benyatov Don, cetăţean american de naţionalitate rusă, responsabilul în cadrul Credit Suisse First Boston Europe (CSFB) Ltd. Londra pentru problemele privind pieţele de energie. Benyatov a fost acuzat în legătură cu implicarea sa în privatizarea unor firme româneşti, el fiind deferit justiţiei de Nastasiu, petru trădare.

Dosarul lui Benyatov Don a fost disjuns, prin ordonanţa din 11 ianuarie 2007, constituindu-se dosarul numărul 30, în care erau făcute investigaţii cu privire la suspecţii Dan Voiculescu, Bogdan Chirieac, Theodor Stolojan, Verestoy Attila, Elena Udrea şi Dorin Cocoş, pentru acţiunile de lobby, respectiv de influenţare a factorilor decidenţi în privatizări. Nastasiu a făcut referire la privatizarea Alro Statina.

"Tacatica folosită a fost aceeaşi cu cea din dosarul privatizărilor (în care au fos trimişi în judecată consultantul bulgar Stamen Stanchev, foştii consilieri ministeriali Dorinel Mucea şi Radu Donciu, fostul ministru al Comunicaţiilor Zsolt Nagy şi fostul ministru al Economiei Codruţ Sereş-n.r.)", arăta Ciprian Nastasiu, fost adjunct al şefului DIICOT.

Nastasiu susţinea că timp de două luni au fost monitorizaţi cei menţionaţi, el solicitând instanţei supreme prelungirea pentru 30 de zile a interceptărilor solicitate de Doru Cristescu.

Totodată, Nastasiu afirma că l-a contactat pe preşedintele Traian Băsescu, căruia i-a solicitat o întrevedere în legătură cu acest dosar, pentru a stabili dacă sunt persoane apropiate şefului statului. Preşedintele l-a refuzat, spunându-i că speră să lămurească el eventualele implicări.

De asemenea, Nastasiu spunea că s-au făcut solicitări de comisii rogatorii în Elveţia şi Rusia, privind conturi, spălări de bani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici