Dosarul angajărilor ilegale din MAI: Antonescu şi Rugină, anunţaţi de instanţă că li se reduc pedepsele dacă recunosc acuzaţiile
Foştii şefi ai Jandarmeriei Române Olimpiodor Antonescu şi Nicolaie Rugină, precum şi ceilalţi cinci inculpaţi din dosarul privind angajările ilegale în MAI au fost anunţaţi, luni, de instanţă că dacă recunosc săvârşirea infracţiunilor pentru care sunt judecaţi, pedeapsa le este redusă cu o treime.
Dosarul angajărilor ilegale din MAI: Antonescu şi Rugină, anunţaţi de instanţă că li se reduc pedepsele dacă recunosc acuzaţiile (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
La termenul de luni al procesului, judecătorul instanţei supreme le-a pus în vedere celor şapte inculpaţi din dosarul angajărilor ilegale în Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) că dacă acceptă judecarea rapidă a cauzei, doar pe baza actelor din dosar, fără a fi audiaţi, vor beneficia de reducerea pedepsei conform prevederilor articolului 320 indice 1 din Codul de procedură penală.
Toţi cei şapte inculpaţi au luat act de dispoziţia judecătorului, semnând o declaraţie în acest sens. Aceştia trebuie să decidă până la următorul termen, stabilit de instanţă pentru 20 decembrie, dacă acceptă judecarea conform acestei proceduri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Bursă. Statul român ia în considerare posibilitatea de a reveni ca acţionar majoritar al grupului Electrica
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
"Mi s-a pus în vedere de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie că am dreptul să fiu judecat conform procedurii art. 320 indice 1, situaţie în care aş putea beneficia de reducerea pedepsei. Mi s-a atras atenţia că mi s-a pus în vedere să îmi precizez poziţia procesuală până la data de 20 decembrie 2011", se arată în declaraţia semnată de cei şapte.
În luna iulie, procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie i-au trimis în judecată pe Olimpiodor Antonescu, fostul inspector general al Jandarmeriei Române, acuzat de neglijenţă în serviciu şi pe Nicolaie Gheorghe Rugină, fostul său prim-adjunct, acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual.
În acest dosar sunt judecaţi şi Constantin Baci, fost secretar general în MAI, Adrian Pătraşcu, fost director general al Direcţiei Generale Management Resurse Umane din MAI, şi Ion Valentin Opriţescu, fost director general al Direcţiei Generale Financiare din MAI, toţi fiind acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice.
Procurorii i-au trimis în judecată şi pe Constantin Stoleriu, fost ofiţer în cadrul Direcţiei Generale Management Resurse Umane din MAI, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice şi pe Marian Valentin Grigoroiu, fost director al Direcţiei Resurse Umane din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi complicitate la fals intelectual.
Potrivit procurorilor, în toamna anului 2010, în cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române şi al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au fost deblocate posturi "în scopul exclusiv al angajării ilegale a patru persoane", una direct într-o funcţie de autoritate publică din MAI şi celelalte trei pe funcţii de ofiţeri.
Întrucât realizarea acestui scop nu era posibil într-o singură etapă şi, în plus, era nevoie şi de crearea unei aparenţe de legalitate a încadrării acestora din sursă externă, în condiţiile în care rigorile legale prevedeau păstrarea echilibrului bugetar menit să reducă nivelul cheltuielilor bugetare, au fost demarate mai întâi proceduri care să creeze aparenţa de nevoie pentru structuri ale MAI de personal din surse externe, au precizat procurorii.
După ce au fost angajaţi în rândul cadrelor active ale MAI, trei din cei patru au fost transferaţi de la Inspectoratul General al Jandarmeriei Române la Inspectoratul General al Poliţiei Române, iar a patra persoană a rămas în cadrul IGSU.
Conform procurorilor, identificarea unor posturi vacante ce puteau fi deblocate, organizarea concursurilor, componenţa comisiilor, aparenţa examinării candidaţilor au fost desfăşurate cu încălcarea atribuţiilor de serviciu de către inculpaţi, în funcţie de nivelul de decizie la care se aflau.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO