DOSARUL BANCHERILOR: Băncile nu puteau verifica autenticitatea datelor financiare ale firmelor grupării Stan-Ruse

Gruparea Stan-Ruse declara cifre de afaceri, profituri de milioane, număr mare de angajaţi, operaţiuni care atestau plata obligaţiilor aferente, dar care în realitate nu erau achitate, funcţionarii bancari neputând să verifice autenticitatea acestor date prin aplicaţiile la care au acces băncile.

Urmărește
707 afișări
Imaginea articolului DOSARUL BANCHERILOR: Băncile nu puteau verifica autenticitatea datelor financiare ale firmelor grupării Stan-Ruse

DOSARUL BANCHERILOR: Băncile nu puteau verifica autenticitatea datelor financiare ale firmelor grupării Stan-Ruse (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Procurorii DIICOT arată în referatul prin care cer instanţei arestarea preventivă a 33 de persoane, document obţinut de MEDIAFAX, că gruparea Stan-Ruse avea "grijă" să declare toate datele false la administraţiile financiare, iar cu ocazia verificărilor efectuate de angajaţii băncilor, pe site-ul ANAF să rezulte că aceste situaţii corespund cu cele din actele prezentate.

"Ceea ce nu pot verifica funcţionarii bancari este autenticitatea acestor date. Prin aplicaţiile la care au acces, băncile pot vedea declaraţiile persoanelor juridice şi atât", explică anchetatorii DIICOT în referatul prin care cer instanţei arestarea preventivă a 33 de persoane reţinute în dosarul bancherilor acuzaţi de înşelăciune şi spălare de bani, în care prejudiciul a fost estimat la 22 milioane de euro.

Procurorii notează, în documentul citat, că dacă o societate comercială îşi declara o cifră de afaceri de un milion de euro, un profit de 300.000 de euro, 50 de angajaţi şi contribuţiile aferente, "asta nu înseamnă că îşi şi achită obligaţiile aferente, respectiv cota de impozit, TVA-ul încasat şi contribuţiile pentru angajaţi".

Declaraţiile reprezentau o etapă, iar veridicitate şi plata obligaţiilor aferente erau o altă etapă, au precizat procurorii DIICOT.

"Acesta este motivul pentru care, deşi aveau declaraţii cu cifre de afaceri, profituri active de milioane de lei, număr mare de angajaţi, operaţiuni în Trezorerie (care atestă cu certitudine plata obligaţiilor aferente), s-a constatat că nu s-a achitat nimic sau s-au efectuat plăţi infime în raport cu valoarea operaţiunilor declarate", se mai arată în documentul citat.

Totodată, procurorii DIICOT au menţionat că toate documentele depuse de către membrii grupării la unităţile bancare de la care au obţinut finanţare "sunt întocmite după acelaşi tipar, de către aceeaşi persoană".

"Toate aceste documente au fost găsite în mail-urile grupării, la care aveau acces numai anumite persoane, persoane ce nu au nicio calitate în societăţile comerciale folosite", notează procurorii în referat.

Procurorii DIICOT au reţinut 33 de persoane, printre care liderul grupării, Daniel Ruse, şi vicepreşedintele BRD, Claudiu Cercel, iar Aurel Şaramet va fi cercetat în libertate în dosarul bancherilor acuzaţi de înşelăciune şi spălare de bani, în care prejudiciul a fost estimat la 22 milioane de euro.

Anchetatorii au audiat la DIICOT - Serviciul Teritorial Bucureşti persoanele cercetate în acest dosar şi au emis ordonanţe de reţinere pentru 33 dintre acestea.

Printre cei reţinuţi de procurori sunt Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepreşedinte BRD, Florian Dragoş Diaconescu, fost general DIE, liderul grupări, Daniel Ruse şi fraţii Moga, au declarat, vineri, pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Aurel Şaramet, suspendat de la conducerea Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri în urma cercetărilor din acest dosar, va fi cercetat în libertate. Şaramet a fost lăsat să plece de la DIICOT vineri, în jurul orei 00.15. El va fi chemat, cel mai probabil, în perioada următoare pentru a da noi declaraţii, au spus sursele citate.

Cele 33 de persoane reţinute au fost duse în arestul Poliţiei Capitalei, urmând ca vineri să fie prezentante instanţei Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă.

La audieri au fost duse, joi, o sută de persoane, între care Aurel Şaramet şi angajaţi din Ministerul Economiei, după ce anchetatorii au descins la locuinţele a 50 de suspecţi şi la sediile societăţile acestora din Bucureşti, Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici