Dosarul „Belina”: Instanţa a sesizat CCR la cererea avocaţilor lui Sevil Shhaideh

Curtea Constituţionlă a României a fost sesizată de Tribunalul Bucureşti cu o excepţie de neconstituţionalitate în dosarul „Belina”, în care este trimisă în judecată Sevil Shhaideh, fost secretar de stat în ministerul Dezvoltării, acuzată de abuz în serviciu.

Urmărește
1209 afișări
Imaginea articolului Dosarul „Belina”: Instanţa a sesizat CCR la cererea avocaţilor lui Sevil Shhaideh

Dosarul „Belina”: Instanţa a sesizat CCR la cererea avocaţilor lui Sevil Shhaideh

Judecătorul de cameră preliminară a admis, luni, cererea de sesizare a Curţii Constituţionale formulată prin avocaţi de Sevil Shhaideh în faza de cameră preliminară.

„Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale a României formulată de inculpata Shhaideh (fostă Sumanariu/Geambec) Sevil şi de inculpata Stoian (fostă Vasile) Ionela formulată în dosarul 22120/2/2018/a1 aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti. Dispune sesizarea Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 173 alin 1 C.pr.pen prin raportare la prevederile art. 1 alin. 5, art 16 alin. 1, art 21 alin.3, art.124 şi art 131 din Constituţia României. (...) Fără cale de atac”, se arată în minuta deciziei Tribunalului Bucureşti.

În esenţă, avocaţii lui Sevil Shhaideh contestă constituţionalitatea articolului din Codul de procedură penală (173 -n.r.) care reglementează modalitatea de desemnare a expertului de către organul de urmărire penală.

Articolul menţionat ar intra în conflict cu legea fundamentală, respectiv cu articolele din Constituţie care garantează liberul acces la justiţie, înfăptuirea justiţiei şi definesc rolul Ministerui Public.

Pe 27 iunie, procurorii DNA au trimis-o în judecată pe Sevil Shhaideh pentru abuz în serviciu în dosarul Insula Belina, clasând acuzaţiile pentru Rovana Plumb în această cauză. Alături de aceasta, au mai fost trimişi în judecată Ionela Stoian, la data faptei director în cadrul M.D.R.A.P, pentru complicitate la abuz în serviciu, şi Ionuţ Adrian Gâdea, la data faptei preşedinte al C.J. Teleorman, pentru complicitate la abuz, alături de alţi funcţionari publici.

„În anul 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel (cu suprafaţă de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private. Pentru realizarea transferului de proprietate a fost adoptată H.G. 943/2013, act cu caracter individual prin care au fost încălcate o serie de dispoziţii legale”, se arată în rechizitoriul întocmit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici