- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (19.06.2015, 18:28)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dosarul Chiliman: O parte din mita de la firme, pentru publicitate la B1 TV şi România TV
Fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu, reţinut în dosarul primarului Chiliman, cerea ca o parte din procentul stabilit drept comision de la firme pentru a obţine contracte cu primăria să fie plătit prin servicii de publicitate la B1 TV şi România TV, iar astfel ”îşi asigurau protecţia mediatică”.
Urmărește
1562 afișări
Dosarul Chiliman: O parte din mita de la firme, pentru publicitate la B1 TV şi România TV
Potrivit unor documente ale anchetatorilor care instrumentează dosarul în care a fost reţinut primarul Sectorului 1 al Capitalei, Andrei Chiliman, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu a solicitat, în cazul firmei Romprest, ca parte din procentul de 10% - 15% stabilit pentru încheierea contractului să fie plătită prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate către B1 TV şi România TV.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Anchetatorii spun, în documentele obţinute de MEDIAFAX, că în acest fel Vlad Moisescu ”îşi asigura protecţie” atât lui, cât şi primarului Andrei Chiliman şi Ioanei Costescu, consilierul personal al edilului.
”Această protecţie consta în faptul că nu apărea nimic negativ despre ei în mass-media, iar dacă în mod întâmplător ar fi apărut ceva, aceştia ar fi avut capacitatea să oprească, speculând relaţia contractuală”, arată anchetatorii.
De altfel, această metodă era folosită în cazul mai multor firme care voiau să încheie contracte cu Primăria Sectorului 1, astfel că o parte din "comisionul" cerut de Vlad Moisescu pentru contracte era dată prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate, care erau încheiate, la solicitarea lui Moisescu, cu firma lui Sebastian Ghiță, în care funcţionează postul România TV.
Citeşte şi:
STENOGRAME din dosarul Chiliman: Sebastian Ghiţă către Vlad Moisescu, în campanie - Ai văzut că mi-am băgat niţel coada în sectorul 1?
Potrivit documentelor anchetatorilor, grupul infracţional care ar fi fost constituit de Vlad Moisescu încă din 2004 şi din care au făcut parte Ioana Costescu, Andrei Chiliman şi Ion Brad ”a urmărit comiterea unor fapte de corupţie care să genereze obţinerea unor comisioane cuprinse între 10 şi 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare de la agenţii economici favorizaţi în câştigarea procedurilor de achiziţie publică şi pe parcursul derulării contractelor încheiate cu Primăria Sectorului 1”.
Anchetatorii explică şi modul de operare al grupării, arătând că principalii acţionari sau reprezentanţi ai firmelor importante erau contactaţi personal de Moisescu şi de Costescu, care le pretindeau colaborarea cu primarul Chiliman şi cu directorii serviciilor de investiţii şi achiziţii, respectiv Robert Grigorescu, Eugen Milea, Bogdan Piţigoi, Răzvan Munteanu, Ciprian Ghioacă şi o altă persoană, decedată între timp, spunând că trebuiau să plătească acel "comision" impus de aceştia.
În cazul în care o firmă ar fi refuzat să plătească mita, respectiv "comisionul" impus de gruparea lui Moisescu, respectiva firmă nu ar mai fi câştigat niciodată vreo procedură de achiziţie publică în Sectorul 1. Mai mult, în anumite cazuri s-a ajuns şi la ameninţări la adresa reprezentanţilor firmelor care au refuzat să "cotizeze", se arată în documentele anchetatorilor.
Plata "comisionului" se făcea foarte discret, de regulă fiind acceptate doar predările de bani în numerar, în locurile stabilite de către Vlad Moisescu, printre care ar fi fost şi sediul PNL Sector 1 din Bulevardul Bălcescu, banii fiind preluaţi direct de Moisescu.
Citeşte şi:
Andrei Chiliman, REŢINUT de DNA pentru trafic de influenţă. Edilul a părăsit încătuşat sediul instituţiei, după opt ore. El este vizat în dosarul cumnatului premierului - FOTO
Vlad Moisescu era coordonatortul grupul infracţional şi se ocupa de solicitarea şi încasarea comisioanelor, invocând influenţa pe care o are asupra persoanelor cu funcţii decizionale din cadrul Primăriei Sectorului 1 şi dispunea cu privire la modalitatea gestionării banilor primiţi ilegal. "Vlad Moisescu este o persoană foarte influentă în interiorul PNL şi se bucură de sprijinul conducerii partidului şi al multor persoane cu funcţii importante în instituţii de stat. El este persoana care are ultimul cuvânt, inclusiv în ceea ce priveşte activitatea derulată la nivelul Primăriei Sectorului 1 Bucureşti, iar acest lucru este cunoscut de toată lumea", susţin anchetatorii.
Potrivit anchetatorilor, Ion Brad era persoana de încredere a lui Vlad Moisescu şi cel care, la indicaţiile acestuia, gestiona banii primiţi ilegal, Ion Brad fiind trezorier al PNL Sector 1.
La rândul său, Ioana Costescu avea, împreună cu Ion Brad, rolul de determinare a plăţii comisioanelor şi de încasare a acestora, iar Chiliman garanta favorizarea societăţilor agreate în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor şi ulterior, pe parcursul derulării acestora şi plata comisioanelor, adaugă anchetatorii.
Vlad Moisescu şi Ioana Costescu sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de influenţă, iar Andrei Chiliman şi Ion Brad, de constituirea a unui grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă.
Procurorii DNA i-au reţinut pe cei patru şi au cerut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie arestarea lor preventivă, propunerea fiind judecată vineri.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Consilierul personal al primarului Andrei Chiliman şi fostul trezorier al PNL, reţinuţi de DNA
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe