DOSARUL COLECTIV: Aparţinători şi victime ale incendiului, noi părţi civile în proces. Termenul a fost amânat pentru 4 decembrie

Mai multe persoane, aparţinători şi victime ale incendiului din clubul Colectiv, au fost introduse în cauză ca părţi civile, acestea nefigurând în rechizitoriul trimis judecătorilor de procurori. Termenul de luni a fost amânat pentru 4 decembrie din lipsă de procedură.

Urmărește
209 afișări
Imaginea articolului DOSARUL COLECTIV: Aparţinători şi victime ale incendiului, noi părţi civile în proces. Termenul a fost amânat pentru 4 decembrie

DOSARUL COLECTIV: Aparţinători şi victime ale incendiului, noi părţi civile în proces. Termenul a fost amânat pentru 4 decembrie

Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au respins reunirea cauzei cu dosarul în care sunt judecaţi doi angajaţi ai ISU, dispunând introducerea de noi părţi civile în cauza. Este vorba despre victime sau aparţinători care nu au făcut acest pas procedural în timpul cercetării penale.

După introducerea în cauză a noilor părţi civile, şedinţa de luni s-a amânat pentru 4 decembrie din cauză că lipseau două persoane vătămate.

Cauzele în care sunt judecaţi patronii firmei de artificii, ai clubului Colectiv şi fostul primar Piedone, împreună cu fostele angajate ale primăriei, au fost reunite pe 15 mai 2017. De atunci, dosarul înaintează greu, din cauză că sunt multe părţi implicate, rudele victimelor fiind nemulţumite de amânari dispuse de judecători.

Mai mult, termenele de judecată se desfăşoară cu dificultate şi din cauza spaţiului insuficient alocat acestui proces.

În urmă cu aproape două luni, pe 11 septembrie, DNA a cerut ca statul român să fie chemat ca garant al al plăţii despăgubirilor, instanţa urmând să ia o decizie în acest sens.

În unul din cele două rechizitorii ce au fost conexate, însumate, constituirile de părţi civile se ridică la 42.194.144 euro şi 28.477.456 lei, iar în cel de-al doilea, 90 de persoane s-au constituit părţi civile cu sume cuprinse între 30.000 euro şi 2.000.000 euro.

Potrivit DNA, în Sectorul 4 al Capitalei primarul şi funcţionarii serviciului de autorizări comerciale aveau exclusiv competenţa de a emite acorduri şi autorizaţii de funcţionare pentru societăţile comerciale cu obiect de activitate baruri, cluburi, restaurante. Astfel, în calitate de primar, Cristian Popescu Piedone ar fi încălcat legea eliberând, la data de 14 ianuarie 2015, acordul şi autorizaţia de funcţionare pentru SC Colectiv Club SRL, deşi clubul nu era autorizat pentru securitatea la incendiu. A fost trimis în judecată pe 5 mai 2016. După ce Tribunalul Bucureşti a constatat că ancheta este completă, dosarul a fost reunit cu cel în care sunt judecaţi patronii clubului.

Pe 31 octombrie, procurorii şi poliţiştii criminaliştii au început cercetarea la faţa locului, fiind extinsă pe parcursul a două zile. S-au ridicat probe, obiecte ale celor care au fost în club, camerele de supraveghere, s-au vizionat imagini, s-au audiat martori, s-au făcut expertize, stabilindu-se în urma anchetei ca încăperea a fost cuprinsă de flăcuri în mai puţin de două minute

În urma incendiului din 30 octombrie 2015, 64 de persoane au murit, 27 în incendiul propriu-zis iar restul ulterior, în spitalele din România şi din străinătate, şi alte 146 au fost rănite. Unul dintre cei 146 de răniţi s-a sinucis în cursul verii anului 2017.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici