Dosarul coloanei oficiale: ÎCCJ schimbă motivul clasării acuzaţiei pentru Tiberiu Niţu

ÎCCJ a admis marţi cererea fostului procuror general Tiberiu Niţu şi a schimbat temeiul clasării acuzaţiei de abuz în serviciu din dosarul privind folosirea coloanei oficiale. Magistraţii au decis că acuzaţia a fost clasată pentru că fapta nu există, soluţia fiind definitivă.

Urmărește
429 afișări
Imaginea articolului Dosarul coloanei oficiale: ÎCCJ schimbă motivul clasării acuzaţiei pentru Tiberiu Niţu

ÎCCJ schimbă motivul clasării acuzaţiei pentru Tiberiu Niţu în dosarul coloanei oficiale: Fapta nu există

„Admite plângerea formulată de petentul Niţu Tiberiu-Mihail împotriva soluţiei de clasare dispuse prin rechizitoriul din data de 27 aprilie 2018 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu în forma de participaţie a complicităţii. Schimbă temeiul de drept al soluţiei de clasare dispuse faţă de petentul Niţu Tiberiu-Mihail, din art. 16 alin. 1 lit. b teza I C.proc. pen. în art. 16 alin. 1 lit. a C.proc.pen”, se arată în decizia magistraţilor instanţei supreme.

Decizia ÎCCJ este definitivă. Concret, fostul procuror general Tiberiu Niţu a cerut magistraţilor să schimbe temeiul soluţiei de clasare a acuzaţiilor, din cel ce viza apariţia unei decizii a CCR (Nr. 406/2017, care a dus la abrogarea parţială a infracţiunii de abuz în serviciu), în cel potrivit căruia fapta nu există.

În luna mai 2018, procurorii DNA anunţau că, în dosarul privind folosirea coloanei oficiale, au fost clasate infracţiunile de abuz în serviciu în ceea ce îi priveşte pe Tiberiu Niţu şi Gabriel Oprea.

Procurorii au motivat decizia de clasare menţionând că "pe parcursul urmăririi penale a apărut Decizia nr. 406/2017 a Curţii Constituţionale care a dus la abrogarea parţială a infracţiunii de abuz în serviciu, în sensul că doar încălcarea acelor atribuţii de serviciu prevăzute de legislaţia primară (lege ori ordonanţă a guvernului) poate constitui element material al infracţiunii de abuz în serviciu, nu şi încălcarea unor alte acte normative, cum sunt hotărârile Guvernului".

"Având în vedere că, în situaţia de faţă, dispoziţiile legale încălcate au fost cele prevăzute de art. 223 alin. 3 din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia de drumurile publice, Regulament care a fost aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 1391/2006, aşadar sunt din legislaţia secundară (hotărâre a Guvernului), în cauză nu mai sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu, motiv pentru care cu privire la aceste infracţiuni urmează a se dispune clasarea faţă de Oprea Gabriel şi Niţu Tiberiu-Mihail", mai precizează DNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici