Dosarul Cosma, REJUDECAT. Seria de acuzaţii publice legate de FALSIFICAREA probelor de către procurorii DNA Ploieşti aduse de fostul deputat PSD

ÎCCJ a decis rejudecarea dosarului în care Vlad şi Mircea Cosma sunt acuzaţi de trafic de influenţă, respectiv luare de mită şi abuz în serviciu. Decizia vine în contextul în care Cosma a acuzat procurorii DNA Ploieşti, care i-au instrumentat dosarul, că, printre altele, i-au cerut declaraţii false.

Urmărește
2476 afișări
Imaginea articolului Dosarul Cosma, REJUDECAT. Seria de acuzaţii publice legate de FALSIFICAREA probelor de către procurorii DNA Ploieşti aduse de fostul deputat PSD

Dosarul Cosma REJUDECAT. Seria de acuzaţii publice legate de FALSIFICAREA probelor de către procurorii DNA Ploieşti aduse de fostul deputat PSD

Vlad Cosma a declarat, atât în faţa judecătorilor instanţei supreme, cât şi în faţa procurorilor de la Parchetul General sau a inspectorilor de la Inspecţia Judiciară, că probele folosite de către procurorii DNA Ploieşti, unitatea de parchet care a construit acest dosar, au fost false. Pentru a-şi susţine spusele, acesta a prezentat şi o serie de dovezi.

Una dintre acuzaţiile aduse unităţii DNA Ploieşti este existenţa deja celebrului stick de memorie descoperit la percheziţii, pe care s-ar fi aflat documente unde se menţiona împărţirea unui procent de 10% pentru obţinerea contractelor de lucrări de construcţii.

„Acest stick nu există în realitate. Nu există nici depus la acest dosar, nici la orice alt dosar. Nu există niciun proces verbal de desigilare sau de percheziţie informatică în prezenţa posesorului acestui stick. În plus, în vara anului 2017, Cecilia Stroe a mărturisit, şi pot dovedi prin înregistrare audio, că acest stick nu există şi nici documentele la care domnul procuror face referire. Pe presupusul stick nu este trecut numele meu, ci este litera V. Această literă, despre care se spune că mă reprezintă, în alte dosare înseamnă altceva. În ultimul denunţ al lui Alexe, din 2017, în faţa lui Negulescu, s-a indicat că făcea referire la numele lui Sebastian Ghiţă, el fiind cel care a luat banii din toate cele trei lucrări. În 2016, litera V era Voloşevici - fost primar - în denunţul lui Alexe, înregistrat tot la Negulescu. Menţin cu tărie că acest stick nu există”, a spus Vlad Cosma în faţa magistraţilor ÎCCJ, într-una dintre audierile sale.

De asemenea, fostul deputat a mai spus că procurorul Mircea Negulescu ar fi constrâns martorii să depună mărturie mincinoasă împotriva familiei Cosma.„În 2017, Răzvan Alexe, cel care acuza că mi-a oferit o sumă de bani ca să îmi transmit influenţa pe lângă cei trei constructori, a dat o declaraţie despre care spune că i-a fost solicitată expres de procurorul de la Parchetul Curţii de Apel Ploieşti, şi conţine susţineri nereale. Procurorul a cerut declaraţii incriminatoare la adresa mea şi a membrilor familiei mele. După audierea lui Alexe, a fost audiată în 2017 şi Cecilia Stroe care, în prezenta cauză, sub un nume fictiv, a declarat ceva ca martor protejat, sub numele Anghel Constantin, iar sub identitate reală, altceva. Numele a fost indicat de procurorul de caz de la Parchetul Curţii de Apel Ploieşti, Mircea Negulescu”.

Fostul deputat a mai prezentat o serie de discuţii pe Whatsapp, precizând că fostul procuror Mircea Negulescu îi cerea, în anul 2014, omului de afaceri Răzvan Alexe dea declaraţii dictate de procurorul şef al DNA Ploieşti, Lucian Onea, în dosarul familiei Cosma.

„Mesajele acestea, din 10 noiembrie 2014, sunt de fapt cu două zile înainte ca domnul Alexe să vină la Înalta Curte şi să dea o declaraţie mincinoasă, lucru care a ieşit la iveală în anul 2018, acum, în luna februarie, când a avut curaj să vină în faţa completului de cinci judecători şi să confirme faptul că a minţit în ceea ce ne priveşte. (...) Eu nu sunt singurul care i-a înregistrat pe aceşti procurori din Ploieşti, foarte mulţi oameni deţin astfel de probe şi mă bucur că ies la iveală. (...) Atât Răzvan Alexe, cât şi mai mulţi martori din dosarul nostru au fost constrânşi de procurorii Negulescu şi Onea să facă aceste declaraţii mincinoase. Partea bună este că după ce domnul Negulescu a fost exclus din magistratură, aceştia oaneni au avut curajul să vină şi să spună adevărul. Este cel mai important lucru şi mă bucur că ies la lumină astfel de dovezi. Mai există şi altele”, a declarat fostul deputat Vlad Cosma.

Tot pentru a-şi susţine nevinovăţia, Vlad Cosma a venit în spaţiul public şi cu o serie de mai multe înregistrări, care ar prezenta nereguli din interiorul DNA Ploieşti. Acesta a prezentat o înregistrare din sediul DNA Ploieşti, care ar arăta că acesta ar fi fost învăţat ce să declare într-o cauză în care era citat ca martor. Fostul deputat a acuzat şi că a fost constrâns de DNA Ploieşti să dea o declaraţie neadevărată la instanţă.

În înregistrarea prezentată de Vlad Cosma la Antena 3, realizată în sediul DNA Ploieşti, ar apărea procurorii Mircea Negulescu, Lucian Onea şi Giuela Deaconu. Potrivit înregistrării, Deaconu l-ar fi instruit pe Vlad Cosma în legătură cu declaraţia de martor pe care ar fi urmat să o dea ulterior într-un dosar al DNA, spunându-i ce urma să fie întrebat şi cum trebuia să răspundă. De asemenea, Vlad Cosma acuză că a fost constrâns de DNA Ploieşti să dea o declaraţie neadevărată la instanţă în unul dintre dosarele lui Sebastian Ghiţă. Fostul deputat susţine că a fost însoţit şi influenţat de un ofiţer DNA Ploieşti în timp ce era audiat de ÎCCJ prin videoconferinţă.

"În această fotografie o avem pe doamna poliţist judiciar DNA Ploieşti, Florea Gabriela. Am dat o declaraţie, la un moment dat, într-un dosar, pe care nu am mai dorit să o susţin. M-au înştiinţat că trebuie să merg la instanţă pentru a o susţine, am zis că refuz. Pentru a mă determona să o susţin, m-a însoţit doamna Florea. Mi-a mai citit încă ă dată declaraţia şi a stat ascunsă după monitor pentru a nu se vedea că este acolo. Pentru a se asigura că rezultatul e unul favorabil, au acest tupeu de a merge inclusiv în instanţă şi a ticlui acolo declaraţii pentru a fi siguri că nişte oameni vor fi condamnaţi. Cum se pot apăra oamenii din această ţară dacă doamna Florea stă ascunsă şi influenţează martorii. Aşa se constrând martorii. Vom observa că sala de judecata era ocupată şi dânsa corela, în această fotografie, cu domnul Onea, pe telefon, tot ceea ce trebuia să răspund eu. Ea vorbea cu el şi îi spunea că nu vreau să declar ceea ce trebuie. Am refuzat să spun ce şi-au dorit doamna Florea şi domnul Onea. Domnii judecători au simţit că ceva se întâmplă şi în acel dosar s-a dispus achitare în prima instanţă. E dosarul Bădescu-Ghiţă", a declarat Vlad Cosma la Antena 3.

Fostul deputat a prezentat şi o fotografie cu ofiţerul de poliţie judiciară, precizând că a fost realizată în sala în care urma să fie audiat prin videoconferinţă. Gabriela Florea este unul dintre cei doi ofiţeri de poliţie judiciară de la DNA Ploieşti a căror revocare a cerut-o ministrul Afacerilor Interne.

De asemenea, în urmă cu câteva săptămâni, Vlad Cosma mai depus o plângere la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) împotriva procurorilor Giluela Diaconu, Alfred Savu, Lucian Onea şi Mircea Negulescu, ultimul fiind recent exclus din magistratură, în care îi acuză de compromiterea intereselor justiţiei, cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, abuz în serviciu şi constituirea de grup infracţional organizat.

Şi sora lui Vlad Cosma, deputatul Andreea Cosma, a acuzat nereguli în activitatea DNA Ploieşti. Parlamentarul i-a acuzat pe procurorii de la DNA Ploieşti ar fi trimis martorii din dosare la Buzău pentru efectuarea testului poligraf cu un apart învechit, care permite falsificarea rezultatelor.

"Cetăţeni din Parhova reclamă falsificarea rezultatelor testelor poligraf efectuate de către DNA Ploieşti la IPJ Buzău. Din informaţiile pe care le deţin, a rezultat că echipamentul de la IPJ Prahova este unul performat, de ultimă generaţie, în timp ce echipamentul de la IPJ Buzău este unul vechi, neperformant şi permite falsificarea testului. Astfel, cei care cedau presiunilor procurorilor şi , în cele din urmă, îşi manifestau disponibilitatea de a colabora cu procurorii DNA Ploieşti, deoarece nu aveau alte probe care să susţină denunţurile inventate de procurori, obţinute sub presiune, pentru că faptele erau pur şi simplu inventate sub presiune, erau constrânşi să se prezinte şi la testul poligraf", reiese dintr-o interpelare trimisă de Andreea Cosma către ministrul de Interne, Carmen Dan.

Cosma mai susţine că procurorii îi asigurau pe "denunţătorii sub presiune" că rezultatele testului erau aşa cum trebuie, chiar dacă aceştia nu spuneau adevărul. Motivul: poligraful de la IPJ Buzău era uşor de "manipulat". Ulterior acestor acuzaţii, Poliţia Română anunţă că s-a constituit o echipă de control pentru a face verificări la IPJ Buzău.

De altfel, Inspecţia Judiciară a dispus începerea cercetării disciplinare faţă de procurorii de la DNA Ploieşti, Lucian Onea şi Alfred Savu, dar şi faţă de fostul procuror Mircea Negulescu, pe rolul instituţiei existând 10 lucrări privind conduita acestora. La finalizarea cercetării disciplinare, în funcţie de rezultatul verificărilor, inspectorii judiciari pot dispune fie admiterea sesizării, prin exercitarea acţiunii disciplinare şi sesizarea Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, fie respingerea sesizării în cazul în care se constată că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru exercitarea acţiunii disciplinare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici